Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks
81 - 100 of 109 Posts
*2006 Forester SG nagle zaczął pracować na biegu jałowym <500 obr/min i gasnął na światłach
*Zauważyłem, że dolna część pokrywy filtra powietrza nie była prawidłowo zamontowana, więc powietrze mogło dostawać się do kanału dolotowego z pominięciem filtra. (mój błąd podczas ostatniego serwisu)
*Usunąłem zespół czujnika MAF/IAT. IAT był wyraźnie brudny; trudno jest zajrzeć do MAF, ale wyczyściłem je oba za pomocą sprayu do czyszczenia MAF.
*Wyczyściłem również korpus przepustnicy wokół przepustnicy, ponieważ był wyraźnie brudny. Uważam, że brud utrudniał niewielką ilość powietrza, która przechodzi przez przepustnicę na biegu jałowym.
*To poprawiło sytuację, ale nie całkowicie, więc ponownie spryskałem czujnik, przeszedłem przez rzekomą procedurę ponownej nauki i wróciło do normy.
Dokładnie, jak długo trzeba odłączyć akumulator lub jak długo trzymać kluczyk w pozycji On przed uruchomieniem, lub jak długo pozostawić go na biegu jałowym, lub czy trzeba to powtarzać, trudno powiedzieć. Niewątpliwie technik Subaru by to wiedział. Ale procedura z pewnością wydaje się działać.

Dzięki za info, @Bod. Widzę wystarczająco dużo trolli na innych forach, na których przebywam. Nie potrzebuję ich tutaj, co?

Save
@08subfor Czy "zaprzeczacze resetu biegu jałowego" wrócili? Faktem jest (przynajmniej dla mnie), że po zresetowaniu/wyczyszczeniu DTC ECM, prędkość biegu jałowego również zostaje wyczyszczona. Jeśli masz szczęście i posiadasz narzędzie diagnostyczne Subaru Select, wierzę, że możesz po prostu poinstruować ECM, aby ustawił prędkość biegu jałowego. Jeśli, tak jak ja, nie masz dostępu do takiego narzędzia, musisz stworzyć odpowiednie warunki, aby ECM MÓGŁ PONOWNIE NAUCZYĆ SIĘ odpowiedniej prędkości. Robiąc to wiele razy, wiem już, co działa, a co nie działa dla mnie i tego konkretnego samochodu. Co działa, to:
1. upewnij się, że wszystkie akcesoria zasilania (światła itp.) są WYŁĄCZONE
2. odłącz akumulator na 30 minut
3. podłącz ponownie akumulator
4. zauważ, że wszystkie następujące kroki są wykonywane BEZ dotykania jakiegokolwiek pedału lub przełącznika... tylko kluczyk
5. włóż kluczyk i włącz (bez uruchamiania rozrusznika) na 20 sekund
6. uruchom rozrusznik, aby silnik się uruchomił, i ustaw timer na dwadzieścia (20) minut, pozwól silnikowi pracować przez 20 minut
7. wyłącz kluczyk i pozostaw kluczyk w stacyjce na 20 sekund
8. wyjmij kluczyk
9. powtórz krok 5 powyżej
10. uruchom rozrusznik, aby silnik się uruchomił, i ustaw timer na dziesięć (10) minut, pozwól silnikowi pracować przez 10 minut
11. wyłącz kluczyk i pozostaw kluczyk w stacyjce na 20 sekund
12. wyjmij kluczyk, po czym ECM powtórzył prędkość biegu jałowego.

Natknąłem się na procedurę, jak zrobić to "właściwy" sposób za pomocą narzędzia skanującego Subaru, ale w tej chwili nie mogę jej znaleźć.

Od dłuższego czasu zmagam się z problemem z DTC 0442. To długa historia, ale wymieniłem zawór spustowy, zawór kontroli ciśnienia, potwierdziłem zawór upustowy, dobrą nasadkę, otrzymywałem zły sygnał I/O w ECM na obu pinach dla PCV i zaworu spustowego i wymieniłem ECM, nie mogę znaleźć wycieku. Instrukcje tego nie mówią w procedurach diagnostycznych, ale podejrzewam czujnik ciśnienia, myślę, że wrócę do tego wszystkiego... Samochód jeździ dobrze, po prostu nie mogę dostać naklejki bezpieczeństwa, co oznacza, że nie mogę przedłużyć rejestracji... Ostatecznie zostanę zatrzymany za wygaśnięcie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z małymi wyciekami par paliwa poza "wymień nasadkę" lub "test dymny"?

W razie zainteresowania (to prawdopodobnie nic nowego dla techników Subaru), oto sekcja, na którą natknąłem się w instrukcji serwisowej... najwyraźniej po wyczyszczeniu pamięci, Subaru Select Monitor może być użyty do zresetowania prędkości obrotowej biegu jałowego (chodzi o to, że po wyczyszczeniu pamięci prędkość obrotowa biegu jałowego musi zostać zresetowana). Uważam, że W PRZECIWIEŃSTWIE do mojego ogólnego narzędzia diagnostycznego bez możliwości wyboru i uruchamiania elektrozaworów Subaru, Subaru Select Monitor jest dwukierunkowym narzędziem diagnostycznym z możliwością indywidualnego wyboru i wykonywania obowiązkowej operacji wszystkich elektrozaworów w Subaru oraz dostępu do pamięci ROM w ECM... to ogólne stwierdzenie, nie jestem ekspertem.

Ostatnie stwierdzenie na ten temat, ta instrukcja dotyczy modelu Forester z 2007 roku.

Attachments

Zdaję sobie sprawę, że są sytuacje, w których trzeba całkowicie wyłączyć samochód, ale są chwile, kiedy trzeba po prostu wymienić akumulator lub wyjąć go z jego stałego miejsca, aby uzyskać dostęp do czegoś w pobliżu. W takich sytuacjach można uniknąć całej procedury resetowania, przypinając skrzynkę rozruchową do masy i dodatniego zacisku akumulatora przed odłączeniem złączy od akumulatora.

Po prostu bądźcie bardzo ostrożni, aby odsłonięte połączenia nie dotykały niewłaściwego miejsca.

Cześć
Właśnie wymieniłem akumulator w moim Outbacku 2.0 Navplus z 2009 roku i chociaż na biegu jałowym nie jest tak źle, występuje wyraźne zawahanie podczas przyspieszania i wyraźna utrata mocy.
Zamierzam wykonać procedurę ponownej nauki biegu jałowego, ale mój ma uruchamianie za pomocą przycisku. Czy procedura jest taka sama dla mojego samochodu?
Wszelkie pomocne rady są bardzo mile widziane

Wielkie dzięki Theseus161. O wiele lepiej oglądać proces niż o nim czytać
Nadal nie jestem pewien, jak się do tego zabrać przy uruchamianiu za pomocą przycisku, ale spróbuję(y)

Zamieszczam tutaj, ponieważ wydaje się to dotyczyć niektórych modeli Forester i Imprezza z elektronicznymi korpusami przepustnicy lub IACV, które przechodzą odłączenie akumulatora i tracą kalibrację biegu jałowego.

Zgodnie z tymi linkami, aby ponownie przeszkolić parametry biegu jałowego ECU:

Moja procedura ponownego uczenia się biegu jałowego:
--------------
1) Wyłącz światła, klimatyzację, stereo lub jakikolwiek system w samochodzie, który pobiera dodatkowy prąd oprócz silnika.
2) Odłącz akumulator na 30 minut.
3) Podłącz ponownie akumulator.
4) Zanim uruchomisz samochód po raz pierwszy, przekręć kluczyk do pozycji ON, ale NIE uruchamiaj silnika. Poczekaj 10-15 sekund, aby elektroniczny korpus przepustnicy lub IACV miały czas przejść do fabrycznie zaprogramowanej pozycji wyjściowej.
5) Po odczekaniu uruchom samochód i pozwól mu pracować na biegu jałowym bez obciążenia, świateł, klimatyzacji itp.
6) Mniej więcej co 20 sekund bieg jałowy będzie regulowany w górę i w dół, ponieważ ECU próbuje dostosować go do stechiometrycznej mieszanki paliwowo-powietrznej.
7) Pozostaw silnik włączony na pełne 10 minut, ale NIE DOTYKAJ PEDAŁU PRZYSPIESZENIA w tym czasie ani nie włączaj niczego, co spowoduje dodatkowy pobór prądu.
8) Wyłącz silnik i pozostaw kluczyk w pozycji OFF na co najmniej 20 sekund.
9) Zgodnie z krokiem (4) przekręć kluczyk z powrotem do pozycji ON na 10-15 sekund bez faktycznego uruchamiania silnika.
10) Uruchom silnik i pozostaw go na biegu jałowym przez kolejne 5 minut bez dotykania pedału przyspieszenia i bez włączania innych systemów w samochodzie.
11) Ponownie wyłącz silnik i odczekaj co najmniej 20 sekund przed ponownym uruchomieniem.
12) Wykonaj jazdę próbną, ponieważ ECU powinno być teraz w pełni przeszkolone.
--------------
Wiem na pewno, że jest to konieczne dla Forestera XT z 2003 roku, ponieważ proces ten wydaje się być przyczyną wszystkich problemów z systemem LPG, ponieważ nigdy nie został ponownie przeszkolony po odłączeniu akumulatora podczas konwersji. Użyłem adaptera OBD2 do pomiaru AFR wcześniej - a AFR LPG był daleko w porównaniu do benzyny. Po wykonaniu powyższego procesu oba AFR są teraz bardzo bliskie mieszance stechiometrycznej, a samochód pracuje na biegu jałowym prawidłowo, bez ciągłego skakania obrotów w górę iw dół.
To działa świetnie w moim Subaru Forester 2.5i z 2014 roku. Odłączyłem akumulator na ponad 30 minut, aby zainstalować hak holowniczy i natychmiast po ponownym podłączeniu zacząłem jeździć, a ECU prawdopodobnie się pomyliło. Chociaż przestałem widzieć, jak obroty silnika skaczą w górę i w dół po 10-15 minutach pracy na biegu jałowym, więc nie wiem, czy to wystarczy. Przeszedłem całą procedurę i wierzę, że teraz jest dobrze.
Widzę też, że niektórzy ludzie mówili, że nie musieli tego robić po odłączeniu akumulatora. Myślę, że kiedy odłączysz akumulator na krótki czas (np. aby wymienić akumulator), czasami nie trzeba ponownie szkolić ECU. Ale to tylko moja obserwacja...
Bardzo dziękuję za pomocny post!

@1.618 -- ponownie odwiedzony po konieczności wielokrotnego odłączania akumulatora w nocy w celu zabezpieczenia przed skradzionym drugim brelokiem. Dzięki!

Save
Co za stek bzdur. Mitologia internetowa.
-- Steve
7 lat za późno, ale popieram Bod w jego sugestii. Moje elektryczne szyby nie otwierają się automatycznie, a reakcja pedału gazu nie jest taka, jak zwykle. Mój samochód również zgasł na drodze, kiedy zauważyłem te rzeczy. Musiałbym często dodawać gazu na wszelki wypadek, gdyby mój samochód zgasł na drodze.

Czy jest możliwe, że sytuacje, w których ta procedura jest potrzebna, wskazują na inny problem z układem paliwowym itp. i dlatego ECU przełącza się na ustawienia domyślne, co powoduje gaśnięcie silnika? Wydawałoby się, że coś odbiegającego od nominalnego funkcjonowania jest prawdopodobnym wyjaśnieniem, dlaczego tak wiele osób może przejść przez wymianę akumulatora itp. bez konieczności tego robić, podczas gdy inni z tym samym samochodem są tym dotknięci.

Przepraszam, ale ja też jestem w obozie BS. Cóż, nie BS, ale zbyt skomplikowane. Użyłem metody Wisznu dziesiątki razy.

Wyłącz wszystko. Odłącz przewód uziemiający. Naciśnij pedał hamulca, aby zużyć resztkowy prąd. Odczekaj od 5 sekund do 2 dni. Podłącz ponownie akumulator. Jedź bez używania doładowania drogą, która jest najlepiej długa i prosta oraz lekko pod górę. Zacznij przyspieszać, pozwalając, aby doładowanie rosło powoli i bez nadmiernego wzrostu. Kontynuuj przez około 30 sekund. Koniec. Twój samochód będzie teraz pracował na biegu jałowym i przyspieszał płynniej i będzie sprawiał wrażenie nieco mocniejszego. Jeśli nie robiłeś tego od dłuższego czasu, a nawet nigdy, efekt będzie bardziej niezwykły.
Zdaję sobie sprawę, że to bardzo stare i publikuję tylko dla każdego, kto może na to wpaść. Ale czym różni się to, co polecasz, od tego, co sugerował OP, z wyjątkiem semantyki? „Zużyj prąd, wykonaj jakiś rodzaj podstawowej nauki biegu jałowego itp.” To szaleństwo mówić, że to BS, ale
Twoje nie?

@Bobbydiggs Witamy na forum z Oregonu!

Uzupełnij swój "Profil publiczny" - dodaj szczegóły dotyczące swojego pojazdu!
Bobby...

['07 FSXT Dziennik Członka] ['03 X Dziennik Członka]

Save
Zamieszczam tutaj, ponieważ wydaje się to dotyczyć niektórych modeli Forester i Imprezza z elektronicznymi korpusami przepustnicy lub IACV, które przechodzą odłączenie akumulatora i tracą kalibrację biegu jałowego.

Zgodnie z tymi linkami, aby ponownie przeszkolić parametry biegu jałowego ECU:

Moja procedura ponownego uczenia się biegu jałowego:
--------------
1) Wyłącz światła, klimatyzację, stereo lub jakikolwiek system w samochodzie, który pobiera dodatkowy prąd oprócz silnika.
2) Odłącz akumulator na 30 minut.
3) Podłącz ponownie akumulator.
4) Zanim uruchomisz samochód po raz pierwszy, przekręć kluczyk do pozycji ON, ale NIE uruchamiaj silnika. Odczekaj 10-15 sekund, aby elektroniczny korpus przepustnicy lub IACV miały czas przejść do fabrycznie zaprogramowanej pozycji wyjściowej.
5) Po odczekaniu uruchom samochód i pozwól mu pracować na biegu jałowym bez obciążenia, świateł, klimatyzacji itp.
6) Mniej więcej co 20 sekund obroty biegu jałowego będą regulowane w górę i w dół, ponieważ ECU próbuje dostosować je do stechiometrycznej mieszanki paliwowo-powietrznej.
7) Pozostaw silnik włączony na pełne 10 minut, ale NIE DOTYKAJ PEDAŁU PRZYŚPIESZENIA w tym czasie ani nie włączaj niczego, co spowoduje dodatkowy pobór prądu.
8) Wyłącz silnik i pozostaw kluczyk w pozycji OFF na co najmniej 20 sekund.
9) Zgodnie z krokiem (4) przekręć kluczyk z powrotem do pozycji ON na 10-15 sekund bez faktycznego uruchamiania silnika.
10) Uruchom silnik i pozostaw go na biegu jałowym na kolejne 5 minut, nie dotykając pedału przyspieszenia i nie włączając innych systemów w samochodzie.
11) Ponownie wyłącz silnik i odczekaj co najmniej 20 sekund przed ponownym uruchomieniem.
12) Wykonaj jazdę próbną, ponieważ ECU powinno być teraz w pełni przeszkolone.
--------------
Wiem na pewno, że jest to konieczne dla Forestera XT z 2003 roku, ponieważ proces ten wydaje się być przyczyną wszystkich problemów z systemem LPG, ponieważ nigdy nie został ponownie przeszkolony po odłączeniu akumulatora podczas konwersji. Użyłem adaptera OBD2 do pomiaru AFR wcześniej - a AFR LPG był daleko w porównaniu do benzyny. Po wykonaniu powyższego procesu oba zestawy AFR są teraz bardzo bliskie stechiometrycznej mieszance, a samochód pracuje na biegu jałowym prawidłowo, bez ciągłego podskakiwania obrotów.
To naprawdę sprawiło, że mój dzień był udany! Przywróciło mojego Forestera do normalnego stanu przyspieszenia! Postępowałem zgodnie z każdym krokiem i to się opłaciło. Jestem żywym świadectwem tego, że ten przewodnik działa. Jeszcze raz dzięki!

@Subfor16Jam witamy na forum z Oregon!

Uzupełnij swój "Profil publiczny" - dodaj szczegóły dotyczące swojego pojazdu!
Bobby...

['07 FSXT Dziennik Członka] ['03 X Dziennik Członka]

Save
Ta sekwencja działała u mnie bez zarzutu, z małym wyjątkiem:

Na końcu "START i pozostaw na biegu jałowym na 5 minut".... zawsze muszę dodać trochę gazu, żeby samochód zaczął pracować na biegu jałowym i nie zgasł.
Kiedy już się uruchomi, będzie pracował na biegu jałowym i pozostanie na biegu jałowym przez ostatnie 5 minut... wtedy wszystko wydaje się działać i działa dobrze.
Ale wydaje się, że nigdy nie jest w stanie po prostu uruchomić się i pracować na biegu jałowym bez gaśnięcia bez lekkiego wciśnięcia gazu na tym etapie.

@paullind witamy na forum!

Uzupełnij swój "Profil publiczny" ► dodaj szczegóły dotyczące swojego pojazdu! ◄
Bobby...

['07 FSXT Dziennik członkowski] ['03 X Dziennik członkowski]

Save
81 - 100 of 109 Posts
You have insufficient privileges to reply here.