Czy ktoś zna częstotliwość lub odsetek Foresterów z 2015 roku, które mają problemy z CVT? Czy problem występuje przy określonym przebiegu? Czy istnieje środek zapobiegawczy, aby uniknąć problemu, zanim wystąpi? Czy wadliwe pojazdy można sprawdzić wcześniej? Czy wszystkie Forestery z 2015 roku mają problemy? Dlaczego SOA nie rozpoczyna akcji serwisowej, aby zamiast wymiany CVT montować filtry?
Prawie niemożliwe jest poznanie częstotliwości występowania problemów dla danego roku modelowego, chyba że jakiś szpieg Bothan, który pracuje dla SOA, chce przekazać nam jakieś dane. SOA jest prawdopodobnie jedyną osobą posiadającą te informacje i nie przynosi im to żadnych korzyści, aby się nimi dzielić.
Istnieje kilka potencjalnych problemów, wyciek płynu CVT do łożysk wewnętrznych wymagających wymiany, które były omawiane na tym forum. Nie ma środków zapobiegawczych, z wyjątkiem sprzedaży pojazdu przed wygaśnięciem gwarancji, co z pewnością zrobię.
Akcja serwisowa mająca na celu „dodanie filtra” nie rozwiąże problemu i byłaby niezwykle skomplikowana w modernizacji takiego urządzenia do już skomplikowanego sprzętu.
IMO, Mamy do czynienia z problemami wieku dziecięcego w przypadku nowego kawałka technologii, duży obraz (widok z 100 000 stóp, jeśli chcesz) CVT to nowy kawałek technologii pojazdów. Podejrzewam, że wskaźnik awaryjności CVT jest poniżej 5% i Subaru jak dotąd dobrze dba o osoby z problemami. Ten nowy TSB jest jeszcze większym zobowiązaniem wobec ich klientów, jestem bardzo zadowolony, że go mam, ponieważ mój CVT został już raz wymieniony.