1) Hella zdecydowała się podać waty, pozostawiając czytelnikowi przeliczenie na ampery (niezbędne do określenia rozmiaru przewodu). Do niektórych zestawów dołączają przekaźnik, ale nie przewód. Nie oferują żadnych zaleceń dotyczących doboru rozmiaru przewodu, które widziałem.
Niektóre specyfikacje elektryczne nie zawierają natężenia prądu, więc dobrym pomysłem jest wiedzieć, jak je obliczyć.
Jak wyprowadzić ampery z watów, nie zostało wspomniane...
To nie jest skomplikowane i będzie miało zastosowanie do wszystkich projektów okablowania.
Jak dobrze wiesz, ale być może niektórzy inni nie, jeśli masz specyfikację mocy w watach, dzielisz przez napięcie systemu (w tym przypadku 12), aby uzyskać ampery.
Ampery = Waty / Napięcie
2) Moim zdaniem przewód 18 AWG jest niewystarczający, biorąc pod uwagę obciążenie i długość, o których tutaj mowa. Wymieniłem powody (wydajność i bezpieczeństwo), dla których OP powinien wybrać coś większego. Głównym problemem w przypadku klaksonu jest wydajność. W tej sytuacji (krótki czas włączenia) bezpieczeństwo jest sprawą drugorzędną. Ale czy jest lepszy sposób na naukę niż zrozumienie tabeli rozmiarów przewodów? Założę się, że większość ludzi tutaj nigdy żadnej nie widziała. Szansa na zrozumienie. I możliwość pobrania go do wykorzystania w przyszłości w zastosowaniu, w którym bezpieczeństwo naprawdę odgrywa rolę (i gdzie ogień może zrujnować imprezę).
Zgadzam się z tobą i nie stwierdziłem inaczej.
Kolejnym czynnikiem jest materiał przewodnika, który powinien być miedziany, oraz konfiguracja przewodnika, która może być drutem stałym, plecionym lub linką.
W zastosowaniach prądu stałego, takich jak pod maską, pleciony lub linkowy są lepsze niż stałe, ponieważ elektryczność jest faktycznie przenoszona na zewnętrznej stronie przewodu, a im więcej indywidualnych przewodników, tym więcej prądu może być przenoszone przy mniejszym nagrzewaniu i spadku napięcia.
Jest to przesada w przypadku klaksonów, ponieważ są włączone tylko na krótkie okresy, ale w przypadku ciągłych akcesoriów o dużej mocy / natężeniu, takich jak oświetlenie, lub jakiejkolwiek aplikacji z dużym poborem prądu, wybór plecionego lub linkowego przewodu o odpowiednim przekroju może mieć pozytywny wpływ.
W zastosowaniach takich jak energia słoneczna, te typy wielożyłowe są niezbędne.
Warto również powtórzyć coś, co również wiesz, ale niektórzy mogą nie wiedzieć, że nie zaszkodzi użyć przewodu o większym przekroju, który jest mniejszym numerem przekroju - przewód 10 AWG jest większy i przenosi więcej prądu niż 12 AWG.
Najwyraźniej standard przewodów wykorzystuje logikę strzelby.