Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks
141 - 160 of 253 Posts
Dzięki wam wszystkim, właśnie zamówiłem 10 tych filtrów, żeby mieć je na stanie dla mojego FXT z 2015 roku.

Nawiasem mówiąc, mój samochód przyszedł z czarnym 160. Mam go krócej niż miesiąc i dotarł do doków w Vancouver, WA i został dostarczony do mojego dealera w Portland, OR... więc prawdopodobnie został wyprodukowany pod koniec 2014 roku.

Dzięki wam, właśnie zamówiłem 10 tych filtrów, aby mieć je w magazynie dla mojego FXT z 2015 roku.

Mój samochód przyszedł z czarnym 160 nawiasem mówiąc. Mam go krócej niż miesiąc i przybył do Vancouver, WA i został dostarczony do mojego dealera w Portland, OR... więc prawdopodobnie został wyprodukowany pod koniec 2014 roku.

Image
Czy zamówiłeś 10 sztuk w rozmiarze 160 czy 170?

Czy zamówiłeś 10 w rozmiarze 160 lub 170?
Skończyło się na zamówieniu dwóch 6-paków 170 z podkładkami zgniatającymi:

Code:
2x ORYGINALNY FILTR OLEJU SUBARU 6-PAK 15208AA170 Z PODKŁADKAMI ZGNIATAJĄCYMI

http://www.amazon.com/dp/B00LICYNPM/ref=pe_385040_128020140_TE_3p_dp_2
~$43 bez kosztów wysyłki za 6-pak. Taniej niż inne, które są tutaj podlinkowane. Cieszę się, że mam filtry na 6 lat.

Skończyłem zamawiając dwa 6-paki 170 z podkładkami zgniatającymi:

Code:
2x ORYGINALNY FILTR OLEJU SUBARU 6-PAK 15208AA170 Z PODKŁADKAMI ZGNIATAJĄCYMI

http://www.amazon.com/dp/B00LICYNPM/ref=pe_385040_128020140_TE_3p_dp_2
~$43 nie wliczając wysyłki za 6-pak. Taniej niż inne, które tu podlinkowano. Cieszę się, że mam filtry na 6 lat.
Czyli kupiłeś 170, które mają około 1/3 mniej powierzchni niż 160? Po prostu unikaj nazwy HoneyFram. Chciałbym, żeby mieli tu czarne 160, ale prawdopodobnie użyłbym jednostki FRAM niż czegoś mniejszego, co zwiększy ciśnienie oleju.

Czy mogę użyć 15208AA170 zamiast 15208AA130 w Subaru Forester 2012 (silnik FB20)?
Jakie są średnice i długości obu filtrów?
Czy ktoś może porównać specyfikacje obu filtrów?

Czy mogę użyć 15208AA170 zamiast 15208AA130 w Subaru Forester 2012 (silnik FB20)?
Jakie są średnice i długości obu filtrów?
Czy ktoś może porównać specyfikacje obu filtrów?
Tak, możesz go użyć, ludzie w tym wątku go używają. Jest to mniejszy filtr niż 160. Jest przeznaczony do użytku w BRZ/ FRS. To Twój samochód, możesz robić co chcesz, ale ten filtr jest przeznaczony do użytku w mniejszej aplikacji z mocowaniem bocznym. Zatem jest krótszy niż 160. Używam wix 57055, który wydaje się dobrze działać, nie chciałbym używać filtra, który nie jest specjalnie zaprojektowany dla Forestera. Wewnętrzny filtr jest mniejszy w 170 niż w 160, więc prawdopodobnie nie będzie tak dobrze filtrował, nie wspominając o tym, na co ustawiona jest sprężyna filtra obejściowego?????

Tak, możesz z niego korzystać, ludzie w tym wątku z niego korzystają. Jest to mniejszy filtr niż 160. Jest przeznaczony do użytku w BRZ/FRS. To Twój samochód, możesz robić co chcesz, ale ten filtr jest przeznaczony do użytku w mniejszej aplikacji bocznej.
15208AA170 jest używany w 15 WRX, a 130 to BRZ. ^

Dlatego używam 170.

170 to mniejszy pojemnik z mniejszym filtrem, który nieznacznie zwiększy ciśnienie oleju w silniku 20dit w Foresterze. Ile lub jaki byłby jego wpływ, prawdopodobnie nic. Ważne jest, aby 20dit w WRX utrzymywał wyższe ciśnienie, ponieważ generuje nieco więcej koni mechanicznych.

Niewielkie różnice między nimi są prawdopodobnie powodem, dla którego silnik w WRX wymaga nieco wyższego ciśnienia oleju na biegu jałowym (wałki rozrządu, oprogramowanie itp.).

Nie sądzę, żeby uruchamianie ich naprawdę zaszkodziło.

Bardzo interesujące będzie porównanie filtrów 130 i 170 na wspólnych zdjęciach...

Image

powinieneś być w stanie zobaczyć położenie chłodnicy oleju i różnicę w filtrach. Filtr WRX ma większą średnicę, ale mniejszą długość. Krótki i mniejszy (prawdopodobnie aby zrobić miejsce na maskę) w porównaniu do filtra Forestera, który jest wyższy.

Forester to SUV, a nie samochód sportowy.

Filtr 170 ma większą średnicę niż 130? Jesteś pewien?
Zobacz post #136 część filtra ma prawdopodobnie tę samą średnicę, ale średnica puszki jest większa, co oznacza, że ​​ściany boczne puszki są większe. Wkład (nie przeciąłem żadnego) jest prawdopodobnie mniejszy, ale z grubszymi ściankami, prawdopodobnie ze względu na prześwit maski dla maski opartej na Imprezie, podczas gdy Forester jest dłuższy, co pozwala na użycie większego filtra wkładu.

Czy kiedykolwiek widziałeś, jak filtry oleju do samochodów osobowych są zwykle mniejsze niż filtry oleju do lekkich ciężarówek/SUV-ów lub ciężarówek? Nienawidzę tego mówić, ale części używane w większości zastosowań w ciężarówkach/SUV-ach są wytrzymałe, aby zapewnić chłodzenie i nadużycia, jakie mogą wytrzymać podczas użytkowania w terenie.

Interesujące jest również zauważenie, że jeśli spojrzysz na zdjęcie, możesz zobaczyć, że niebieski Fram/wix 57055 ma 10 otworów obejściowych, ma 8 otworów, a czarny Toyo ma 5 otworów. Kiedy ciśnienie oleju staje się tak duże i osiąga wartość obejścia, wstępnie ustawiony poziom ciśnienia, omija filtr, a olej przepływa przez te otwory z powrotem do silnika. Filtr WRX ma tylko 5 otworów, ponieważ chce zwiększonego ciśnienia, aby poradzić sobie z większymi obrotami, które silnik zwykle znajdzie w WRX. Filtry Forester mają więcej otworów ze względu na fakt, że potrzebują lepszej objętości i mniejszego ciśnienia, ponieważ obroty zwykle nie będą tak duże, jak można by się spodziewać w WRX. Pytałem wcześniej i nie widziałem żadnych wyników, ale na jakim ciśnieniu ustawione jest obejście filtracji WRX?

Filtr Wix ma 28 psi, a ocena mikronów jest znacznie lepsza niż FRAM.

Filtr FRAM blue ma 23-24 psi?

i myślę, że filtr WRX może być taki sam lub zbliżony.

może trochę wyżej niż niebieski

Myślę, że zaczynacie się czepiać szczegółów... najpierw tabu było używanie czegokolwiek innego niż święte filtry Subaru z ich (IMHO) śmiesznie wysokimi ciśnieniami obejścia, w przeciwnym razie rozwalisz silnik i stracisz swoje pierworodne dziecko... więc żeby uratować swoje pierworodne... używasz filtrów Subaru... Czy naprawdę ma znaczenie, czy używasz 130, 160 czy 170???? Wszystkie spełniają śmieszne parametry ciśnienia obejścia... prawda...

Mówię, używajcie filtra, z którym czujecie się komfortowo i po sprawie...

Powiedziawszy to... używam filtra 130 podczas ostatnich kilku wymian oleju i nie miałem żadnych... zero... nic... nada... niet... problemów...

Podsumowując... jeśli 130 jakimś cudem rozwali mój silnik (będę szukał jednorożców, kiedy nadejdzie ten dzień)... żeby uratować moje pierworodne... po prostu wrzucę tam niebieski filtr FRAM i obwinię za to FRAM... haha

Save
Następnym razem, gdy pójdziesz do salonu lub sklepu z częściami, po prostu poproś o obejrzenie każdego filtra. Filtr WRX jest naprawdę krótki ze względu na maskę i, jak mi powiedziano (nie robiłem obliczeń), ma mniej mediów i pojemności niż filtr FXT.

Podbijam to, ponieważ minęło pół roku i jestem ciekaw, czy ktoś ma jakieś nowe uwagi. Wciąż zastanawiam się, które filtry oleju wybrać z 3, o których wszyscy się spierają.

Nie jestem pewien, czy to nowe, ale kupiłem kilka Wix 57055/NAPA Gold 7055 (ten sam filtr, inny kolor) i mam jeden w samochodzie. Uważam, że specyfikacja obejścia to 27 PSI, co moim zdaniem jest nieco wyższe niż w przypadku niebieskich filtrów Subie. Wix kosztował 6 dolarów w O'Reilly, podczas gdy za NAPA zapłaciłem 8 dolarów, więc w przyszłości będę trzymał się Wix. Przestałem lubić niebieskie Subie, ponieważ czułem, jak ich obudowy się wyginają podczas dokręcania ich ręcznie, 5/7055 ma metalową obudowę i wydaje się znacznie solidniejszy.

Myślę, że zaczynacie się teraz spierać o szczegóły....najpierw używanie czegokolwiek innego niż święte filtry Subaru z ich (IMHO) śmiesznie wysokimi ciśnieniami obejściowymi było tabu, w przeciwnym razie rozsadzicie silnik i stracicie swoje pierworodne dziecko.....więc żeby uratować swoje pierworodne....używasz filtrów Subaru.....Czy naprawdę ma znaczenie, czy używasz 130, 160 czy 170???? Wszystkie spełniają śmieszne parametry ciśnienia obejściowego.......prawda....

Mówię, używajcie filtra, z którym czujecie się komfortowo i po sprawie...

To powiedziawszy....używam filtra 130 podczas ostatnich kilku wymian oleju i nie miałem żadnych....zero....nic...nada...niet...problemów w ogóle....

Ostatecznie....jeśli 130 jakoś rozsadzi mój silnik (będę szukał jednorożców, kiedy nadejdzie ten dzień)....żeby uratować moje pierworodne...po prostu wrzucę tam niebieski filtr FRAM i obwinię za to FRAM....haha
Drogi FI, Tak, spieranie się o szczegóły lub mikrony na pewno. Myślę, że wszystkie te filtry można uznać za odpowiednie. Być może, jeśli ktoś chciałby przeprowadzić formalny test długoterminowy, można by znaleźć pewne różnice. Prawie wszyscy na tej stronie robią własne wymiany oleju lub przynajmniej wiedzą, co powinna osiągnąć wymiana oleju i filtra. Po prostu czuję się lepiej ze swoją maszyną, gdy używam najlepszych lub prawie najlepszych części. Więc ja lubię filtry Wix i Toko Riko. Jeśli zmieniamy olej i filtry oleju wtedy, kiedy powinniśmy, wierzę, że ten obszar naszych silników będzie żył długo i szczęśliwie, ed

141 - 160 of 253 Posts
You have insufficient privileges to reply here.