Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

2011 - Kontrolka DPF MIGAJĄCA?

18K views 13 replies 6 participants last post by  DieselForry  
#1 ·
Mój nowy 2.0 Turbo Diesel Forester 2011. Przejechałem około 500 mil od czasu, gdy go kupiłem.

W drodze do domu dzisiaj zaczyna migać kontrolka na desce rozdzielczej, zatrzymuję się i sprawdzam, to kontrolka DPF. Instrukcja obsługi mówi mi, żebym pilnie skonsultował się z moim dealerem Subaru.

Z tego, co rozumiem, kontrolka DPF zaświeci się na stałe, gdy będzie wymagała regeneracji. Nigdy się tak nie działo, więc dlaczego zaczęła migać?

I bezpośrednio przed miganiem kontrolki jechałem z prędkością 50 mil na godzinę lub więcej przez 30 mil, dokładnie w warunkach spalania cząstek, więc czy mam założyć, że próbował i mu się nie udało, więc coś jest nie tak?

Proszę o radę.

#2 ·
Będziesz musiał uzyskać odczyty z komputera, aby wiedzieć, jaki jest status DPF. Na tym etapie nie ma możliwości, aby cokolwiek wiedzieć. Może to oznaczać, że Twój DPF jest zatkany przez poprzedniego właściciela i nie chciał on zajmować się czyszczeniem lub wymianą DPF i nie ujawnił tej informacji podczas sprzedaży. Albo może to oznaczać, że coś innego poszło nie tak z DPF. Na przykład poprzedni właściciel celowo jeździł wszędzie na krótkich dystansach i nigdy nie dał DPF wystarczającej szansy na rozgrzanie się do temperatury regeneracji.

Ale utknąłeś bez uzyskania prawidłowego odczytu komputera ze stanu DPF. Więc zacznij od tego.

#3 ·
Pomiędzy opublikowaniem a Pańską odpowiedzią (dziękuję) przeprowadziłem pewne poszukiwania.

To doprowadziło mnie do rozcieńczania oleju. Nie mam historii serwisowej, ale olej silnikowy wygląda na czysty. Zawsze miałem zamiar zrobić wymianę oleju i filtra wkrótce, ponieważ jest to nieznane.

Więc zrobiłem reset rozcieńczania oleju. To anulowało migające światło DPF.

Czy mogę bezpiecznie przejść do wymiany oleju i filtra i po prostu zobaczyć, jak to będzie z kontrolką DPF? Ile pobiera dealer Subaru za sprawdzenie czegoś takiego? Czy mój bardziej przyjazny i tańszy niezależny warsztat z zestawem diagnostycznym Clip On może zrobić coś pożytecznego w zakresie znajdowania kodów błędów?

Rozumiem, że mój tani czytnik kodów DIY ODBII jest tutaj bezużyteczny?

#6 ·
@ProDave Przepraszam, nie mogę bardziej pomóc. Jestem w USA i nigdy nie dostaliśmy zakazanego owocu od Subaru. Moje doświadczenie z dieslami i DPFami pochodzi ze świata diesli VW i MB. Wcześniej posiadałem Jetta TDI 2012, VW Touareg TDI 2011 i MB ML350 Bluetec 2013. Podobały mi się wszystkie. Żałowałem, że oddałem VW Touareg TDI 2011, powinienem go zatrzymać i wziąć pieniądze od VW podczas afery Dieselgate.

#9 ·
Żadnych dalszych odpowiedzi, więc podsumuję moje rozumienie systemu DPF w następujący sposób:

W normalnej eksploatacji spala nagromadzony sadz automatycznie, nawet o tym nie informując. Jeśli wykonujesz zbyt wiele krótkich, powolnych jazd, zapali się kontrolka DPF jako delikatne przypomnienie, aby pojechać i przejechać się, aby spalić sadzę. Jeśli to zignorujesz, później kontrolka DPF zacznie migać, aby w zasadzie powiedzieć, że jest za późno, zabierz go do dealera, aby wymusił regenerację.

To wszystko ma sens i jest w instrukcji obsługi.

To, czego NIE ma w instrukcji obsługi i co spowodowało całe zamieszanie, to fakt, że kontrolka DPF ma podwójną funkcję, aby ostrzec Cię, gdy rozcieńczenie oleju stanie się zbyt wysokie i pilnie potrzebujesz wymiany oleju. Kiedy to się dzieje, przechodzi bezpośrednio do migającej kontrolki DPF. Więc niczego nie podejrzewający właściciel, taki jak ja, otwiera instrukcję i dostaje informację, żeby udać się do dealera, spodziewając się, że to coś poważnego.

Uważam, że to BARDZO słabe, że kontrolka DPF ma takie podwójne zastosowanie, co jest jeszcze gorsze, ponieważ nie ma o tym wzmianki w instrukcji obsługi.

Byłoby o wiele lepiej w tej sytuacji rozcieńczenia oleju, gdyby migała inna kontrolka, na przykład kontrolka ostrzegawcza oleju, i wyraźnie w instrukcji podano, co oznacza miganie.

Zrobiłem wymianę oleju, zresetowałem licznik rozcieńczenia oleju i wyczyściłem DTC. Miejmy nadzieję, że to koniec i od teraz wszystko będzie działać normalnie.

Olej nie wyglądał źle, więc podejrzewam, że poprzedni właściciel wymienił olej, ale nie zresetował licznika rozcieńczenia oleju. Ale lepiej być bezpiecznym ze świeżym olejem i filtrem.

#11 ·
Brak dalszych odpowiedzi, więc podsumuję moje rozumienie systemu DPF w następujący sposób:

W normalnej eksploatacji spala on nagromadzony sadz automatycznie, nawet o tym nie informując. Jeśli wykonujesz zbyt wiele krótkich, wolnych jazd, zapali się kontrolka DPF jako delikatne przypomnienie, aby pojechać i spalić sadzę. Jeśli to zignorujesz, później kontrolka DPF zacznie migać, zasadniczo mówiąc, że jest za późno, zabierz samochód do dealera, aby wymusił regenerację.

Ta część ma sens i znajduje się w instrukcji obsługi.

Część, której NIE ma w instrukcji obsługi i która spowodowała całe zamieszanie, polega na tym, że kontrolka DPF ma podwójną funkcję, aby ostrzec Cię, gdy rozcieńczenie oleju stanie się zbyt wysokie i pilnie potrzebujesz wymiany oleju. Kiedy to się dzieje, przechodzi bezpośrednio do migającej kontrolki DPF. Więc niczego nie podejrzewający właściciel, taki jak ja, otwiera instrukcję i dostaje informację, żeby udać się do dealera, spodziewając się, że to coś poważnego.

Uważam, że to BARDZO słabe, że ta podwójna funkcja kontrolki DPF jest jeszcze gorsza, ponieważ nie ma o niej wzmianki w instrukcji obsługi.

Byłoby o wiele lepiej w tej sytuacji rozcieńczenia oleju, gdyby migała inna kontrolka, na przykład kontrolka ostrzegawcza oleju, i wyraźnie w instrukcji podano, co oznacza miganie.

Wymieniłem olej, zresetowałem licznik rozcieńczenia oleju i wyczyściłem DTC. Miejmy nadzieję, że to koniec i wszystko będzie działać normalnie od teraz.

Olej nie wyglądał źle, więc podejrzewam, że poprzedni właściciel wymienił olej, ale nie zresetował licznika rozcieńczenia oleju. Ale lepiej być bezpiecznym ze świeżym olejem i filtrem.
Czy kiedykolwiek rozwiązałeś ten problem? Mam podobny problem w moim dieslu XV z 2013 roku (ten sam silnik).
Kontrolka DPF migała, przestała po kilku jazdach autostradą, potem zaczęła migać ponownie, ale nie miałem okazji zabrać samochodu na przejażdżkę przez kilka dni, dzisiaj jechałem przez 2 godziny przy 2,5-3 tys. obr./min, ale nie zniknęła, więc zabrałem go do mojego specjalisty Subaru w celu wymuszonej regeneracji. Sadza pokazała 41%, zrobiliśmy 2 regeneracje, z wydechu wydobyło się sporo czarnego dymu, sadza spadła do 4%, ale kontrolka DPF wciąż migotała w zestawie wskaźników (nie mogliśmy znaleźć kodu błędu). Wykonuję 3. wymuszoną regenerację, pisząc to i teraz obserwuję, że sadza wzrosła do 36% na narzędziu diagnostycznym OBD:unsure:. Nie wiem, co robić.

Save
#10 ·
W idealnym świecie rozcieńczanie oleju w ogóle nie powinno być problemem, ponieważ odsetek spada podczas jazdy samochodem, a regeneracje nie występują na tyle często, aby ponownie go podnieść.
Zrobiłem prawie 20 tys. km od czasu ostatniego resetu OD w moim i jestem teraz na poziomie 1,4%.

You have insufficient privileges to reply here.