Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

Subaru Debuts ZUPEŁNIE NOWY Forester 2025! (połączony wątek)

135K views 577 replies 90 participants last post by  BattleWagon1823  
#1 ·
#3 ·
Nowe funkcje:
  • Wentylowane fotele!!!! (tylko touring)
  • Bezdotykowa klapa bagażnika sterowana kopnięciem
  • 19-calowe felgi w wersjach Sport i Touring (Blah!!!)
  • System kamer 360
  • Bardzo niewiele zmian w układzie napędowym. Chociaż hybryda pojawi się później. Brak wzmianki o silniku turbo ICE.
  • Ulepszony komfort siedzenia i cichsza kabina ("skoncentrowane wysiłki na wygłuszeniu")
  • Standardowa ładowarka bezprzewodowa (jak w crosstrek)
  • Zestaw wskaźników jest taki sam jak w modelu Crosstrek 2024. Po prostu dodaje analogowe wskaźniki temperatury i paliwa.
  • Brak wzmianki o inteligentnym lusterku wstecznym, ale jest ono obecne na zdjęciach w wersji touring.
  • Brak elektrycznie składanych lusterek.
  • Czarna podsufitka wydaje się być teraz standardowym wzorem. Nie tylko Wilderness
  • Brak wzmianki o wersji Wilderness, ale spodziewam się, że pojawi się ona za kilka miesięcy przed premierą.
Ogólnie rzecz biorąc, myślę, że jest BARDZO, BARDZO zbliżony do tego samego nadwozia/rozmiaru. Wiele rzeczy wygląda prawie identycznie.

#18 ·
  • 19-calowe felgi w wersjach Sport i Touring (Blah!!!)
Szczerze mówiąc, uważam, że moje 18-calowe opony/felgi nie zapewniają wystarczającej elastyczności ścian bocznych, gdy obniżam ciśnienie powietrza do jazdy po plaży. Zamierzałem przejść na 17-calowe z grubszymi oponami, aby to zrekompensować.

@FozzieBalou - Widzę potencjał dla osłony rury wydechowej, wykonanej z metalowej siatki, pasującej do lewego panelu zaślepiającego.

#4 ·
"Wszystkie poziomy wyposażenia Forestera na rok 2025 są standardowo wyposażone w silnik SUBARU BOXER® o pojemności 2,5 litra, generujący 180 koni mechanicznych"

Tylko ICE. nudne
Strata 2 KM. HAHAAHAHA prawdopodobnie również cięższy. HAHAHA
Powiedzieli, że w ciągu około roku pojawi się wariant hybrydowy. To za długo, moim zdaniem, ale to lepsze niż nic.

#6 ·
Mówię to już od jakiegoś czasu, ale spodziewam się, że nowy hybryd będzie oferował moc równoważną obecnemu silnikowi 2.4L Turbo. Jeśli tak, to moim zdaniem stanie się on ich opcją "większej mocy" dla Forestera.

Rozmiar opon jest nieco większy. 235/50R19 w porównaniu do starego rozmiaru 225/55R18

#168 ·
Z komunikatu prasowego:
Forester 2025 będzie dostępny w wersjach Base, Premium, Sport, Limited i Touring, gdy trafi do krajowych sprzedawców Subaru w wiosnę 2024 roku.

Więc model 2024 będzie modelem o bardzo krótkim okresie eksploatacji.
Zastanawiam się również, czy podobnie jak w przypadku XT, Subaru kończy z wersją Wilderness, ponieważ nie sprzedali ich wystarczająco dużo.

#11 ·
Modele z 2015 roku pojawiły się również wiosną (2014 r.) i były wówczas „bieżącym” modelem przez około 18 miesięcy, aż do pojawienia się modeli z 2016 roku jesienią 2015 roku.

To może się powtórzyć z tymi modelami z 2015 roku. Może to również zapowiadać więcej zmian w trakcie roku modelowego, tak jak to miało miejsce w przypadku modeli z lat 2014-15.

#12 ·
Straciłem 2 KM. HAHAAHAHA prawdopodobnie cięższy również. HAHAHA
Wykres momentu obrotowego obok siebie byłby lepszym porównaniem. Być może '25 ma nieco więcej momentu obrotowego i będzie miał lepszą moc w niskim/średnim zakresie.

Różnica 2 KM mocy szczytowej może być dość nieistotna.

#48 ·
Wykres momentu obrotowego obok siebie byłby lepszym porównaniem. Być może '25 ma nieco więcej momentu obrotowego i będzie miał lepszą moc w niskim/średnim zakresie.
Różnica 2 KM mocy szczytowej może być dość nieistotna.
Przysłowie "Moment obrotowy wygrywa wyścigi w niedzielę... Moc sprzedaje samochody w poniedziałek" wciąż ma zastosowanie..
Szczególnie dla osób niewtajemniczonych.. ;)
Oczywiście porównanie momentu obrotowego do mocy znika w przypadku samochodów elektrycznych, w przypadku których Subaru stwierdziło, że zmierza w tym kierunku.. Kiedyś..

Prawdopodobnie najbardziej znaczącą zmianą w Foz 2025 jest to, że nie jest jeszcze dostępna, a będzie to cena.
Może trochę więcej.

#13 ·
Nie jestem fanem niskoprofilowego bagażnika dachowego. Zakładam, że będzie miał ZNACZNIE mniejszą pojemność i kompatybilność. Prawdopodobnie trzeba będzie kupić ich szyny pierwszej partii. Zobaczymy jednak.

#15 ·
Niektórzy z nas mogą lubić chromowane lub błyszczące elementy wykończeniowe... a nie tylko mocno wypolerowany metaliczny czarny plastik.

Wciąż rezerwuję ostateczny osąd, dopóki nie zobaczę tego na własne oczy (no cóż, blacha), ale nie jestem fanem (jak wspomniano w innych postach i wątkach)... Robi się po prostu trochę zbyt generyczne i traci trochę specyfiki Subaru...

Jednym z naprawdę dziwnych błędów projektowych jest sposób, w jaki tylne światła nie pasują do innych elementów konstrukcyjnych tylnego panelu klapy...

Image

Wygląda na to, że wymiana wykończenia z innego roku, które po prostu nie pasuje...

Image

#54 ·
Niektórzy z nas mogą lubić chromowane lub błyszczące elementy wykończeniowe... a nie tylko mocno wypolerowany metaliczny czarny plastik.

Wciąż rezerwuję ostateczny osąd, dopóki nie zobaczę tego na własne oczy (no cóż, blachy), ale nie jestem fanem (jak wspomniano w innych postach i wątkach)... To po prostu staje się trochę zbyt generyczne i traci trochę specyfiki Subaru...

Jednym z naprawdę dziwnych błędów w projekcie jest sposób, w jaki tylne światła nie pasują do innych elementów konstrukcyjnych tylnego panelu klapy...

View attachment 589588

Wygląda na to, że wymiana wykończenia z innego roku, które po prostu nie pasuje...

View attachment 589587
Obecnie są to modele przedprodukcyjne. Dlatego żaden YouTuber nimi nie jeździł.

#22 ·
Czy wersje 23/24 lub touring zazwyczaj mają wskaźnik paliwa i oleju/wody? Zobacz poniżej:
View attachment 589593
Nie. Generacja SK ma cyfrowy odczyt poziomu paliwa i nie sądzę, aby był wskaźnik temperatury płynu chłodzącego.

Image

• Like
Reactions: zachavm
Save
#21 ·
Ironia wszystkich komentarzy "Chcę turbo" "Dlaczego nie mają turbo?" jest ... stracona.

Subaru MA turbo - właściwie 2 z nich - na rynku amerykańskim: modele Ascent i Outback XT. I nie są to żadne ogromne hity sprzedażowe. Zamiast tego, większość sprzedanych modeli Outback wydaje się być wersją 2.5 bez turbo.

Co jest tym samym, co działo się z generacją Forester SJ i doprowadziło do spadku dla generacji SK, i powodem, dla którego nie przywrócono go w następnej generacji. Na rynkach amerykańskich istnieje bardzo mały rynek na model z turbo w Foresterze. Nie mam danych sprzedaży JDM, ale prawdopodobnie 1.8 turbo w Foresterze również nie jest ogromnym sprzedawcą.

Mazda ma turbo, ponieważ Mazda jest bardzo małym producentem samochodów i może podjąć się modelu o niskiej sprzedaży z tego samego powodu, dla którego można znaleźć kilku małych rzemieślniczych piwowarów i browarów piwnych, którzy warzą specjalne piwa, które wzbudzają pewne zainteresowanie, ale nigdy nie osiągają wpływu na rynek Michelob Ultra lub piwa Guinness. Toyota mogłaby zaoferować turbo RAV4 (ale tego nie robi), ponieważ nie widzi w tym wzrostu sprzedaży. Zamiast tego oferują różne poziomy modeli hybrydowych. Honda i Ford tak naprawdę się nie liczą w tego typu dyskusji, ponieważ te modele z turbo są ukierunkowane na oszczędność, biorąc silnik o małej pojemności i zwiększając go do poziomów mocy konkurencji bez doładowania i uzyskując dobre/lepsze MPGs. Hyundai lub Kia mogłyby zaoferować turbo, ale byłoby to w dużej mierze w trybie Mazdy...

Nie mówię, że nie ma rynku na turbo, ale dla większości kupujących SUV-y (i wielu kupujących Subaru) turbo nie jest potrzebne ani pożądane. Zdecydowanie woleliby zobaczyć nadchodzący obiecany Hybrid.

#41 ·
Ironia wszystkich komentarzy "Chcę turbo" "Dlaczego nie mają turbo?" jest... stracona.

Subaru MA turbo - właściwie 2 z nich - na rynku amerykańskim: modele Ascent i Outback XT.
WRX ma trzy modele z turbo, ale nie chodzi tylko o turbo.

Jeździłem '21 Outback XT, a właściciel Outback XT jeździł moim '15 Forester XT (kiedy miał standardowe zawieszenie). Oboje zgadzamy się, że Outback nie prowadzi się tak dobrze. To znaczy, to fajny samochód, ale dłuższy rozstaw osi sprawia, że jest ospały i nie reaguje w porównaniu.

Ascent jest po prostu za duży. Z tym wiąże się wiele bagażu, w tym słaby przebieg, słabe prowadzenie i tak dalej.

Tymczasem Mazda CX-5 turbo/AWD wypełnia przestrzeń, którą wcześniej zajmował Forester XT.

Forester to tylko kolejny nudny SUV.

#25 ·
Mam to, co wyświetla się na MFD - ale to nie to, co jest dostępne w nowej generacji SL (?) na rok 2025. Wygląda na to, że jest to prawdziwy, uczciwy wskaźnik temperatury dla nowego panelu.

Save
#30 ·
@LeRM Przywrócili również analogowy wskaźnik paliwa i temperatury w Crosstreku, więc spodziewałem się tego tutaj. Cieszę się, że to robią. Oznacza to, że na wyświetlaczu zestawu wskaźników będzie stała prędkość cyfrowa, zamiast zajmować miejsce w informacjach, przez które się przechodzi. O wiele lepiej, ale wciąż żałuję, że nie jest to w pełni cyfrowy zestaw wskaźników, jak japoński Levorg.

#31 ·
Jestem pod wrażeniem wszystkich funkcji, które tu wprowadzili. Pomijając opcję zasilania, którą miejmy nadzieję dostaniemy z hybrydą, było to prawie wszystko z mojej listy życzeń. To również sprawia, że jestem podekscytowany, aby zobaczyć, co przyniesie Outback, ponieważ jestem pewien, że będą chcieli odróżnić go od Forestera.

You have insufficient privileges to reply here.