Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks
61 - 80 of 157 Posts
Ja też miałem ten sam problem i oto odpowiedź (na podstawie Subaru Forester XS z 2004 roku):
Górny rząd, od lewej do prawej. Górny rząd jest identyfikowany przez 2 brakujące złącza pośrodku, aby umożliwić połączenie z wiązką. 1- Niebieski, 2- Niebieski z czerwonym, 3- pusty, 4- pusty, 5- Czarny (masa), 6- Niebieski z żółtym, 7- Czarny z niebieskim. Dolny rząd, od lewej do prawej. 8- Żółty z czarnym, 9- Czerwony z białym, 10- Pomarańczowy, 11- Zielony z żółtym, 12- pusty, 13- Zielony z czarnym, 14- pusty, 15- Zielony z białym, 16- Niebieski z białym.
Miłego okablowania!
Mam ten sam problem z przewodami, czy ktoś może mi wysłać schemat? Dzięki

OK...Też złapałem się na wtyczce przełącznika okna. :censored:

Ale hej, głośniki brzmią świetnie, a DynaMat działa niesamowicie! :rock:

Przejrzałem wszystkie posty, które mogłem znaleźć i wydaje się, że '08 FSXT ma dwa przewody, które mają inne kolory niż w innych latach.

Schemat, który mam dla '08, również nie pokazuje kolorów przewodów, które mam. Pokazują inny schemat kolorów dla dwóch przewodów.

Czy ktoś ma prawdziwe zdjęcie swojej wtyczki '08 D7?

Mój ma 4 gniazda pinów po lewej stronie zakładki blokującej i 3 po prawej stronie w górnym rzędzie 7. Na dole jest 9 gniazd pinów - łącznie 16 gniazd pinów.

Kolorowe przewody (łącznie 12), które mam to...

1. - BLU
  2. - BLU/RED
  3. - BLK (Heavy Gage)
  4. - BLU/YEL
  5. - BLK/BLU
  6. - YEL/RED
  7. - RED/YEL
  8. - GRN/BLK
  9. - GRN/YEL
  10. - GRN/BLK (Heavy Gage)
  11. - GRN/WHT
  12. - BLU/WHT

Nie znalazłem żadnych spalonych bezpieczników, a napięcie wydaje się być obecne. Przepinowałem wtyczkę najlepiej jak potrafiłem i wciąż nic nie dostałem.

Dzięki!

Save
Cóż, to by to wyjaśniało. #1 na '08 to nie to samo #1, co pokazano we wcześniejszych postach. Innymi słowy, okablowanie w poprzednich modelach jest inne o 180 stopni.

Mam przewody we właściwych miejscach, ale obrócone o 180 stopni. Zmienię ustawienia i zobaczę, jak to zadziała. Jeśli to nie zadziała, to chyba upiekłem zespół.

Dziękuję BARDZO za skierowanie mnie do twoich zdjęć.

Save
Proszę o pomoc, pwr Windows i zamki nie działają

Cześć, miałem problem z próbą ulepszenia głośników. Po stronie kierowcy drzwi zdjąłem wiązkę przewodów do zamków elektrycznych, okien i przypadkowo zdjąłem ją za daleko, więc teraz mam 12 kolorowych przewodów. Śledziłem kilka postów tutaj, ale nie miałem szczęścia - ułożyłem wszystkie kolory z powrotem tak, jak na zdjęciu poniżej, ale nadal nic nie działa, a jeden z moich przełączników okien teraz blokuje drzwi.
To 03 xs z kierownicą po lewej stronie!
Pozdrawiam Sean

► Uwaga moderatora - dołączony obraz jest dla RHD. @surfingsubi ma LHD '03. Podejrzewam, że to powód, dla którego jego przepinanie złącza D7 nie zadziałało!

Bobby...
Image

Ja również miałem ten sam problem i oto odpowiedź (na podstawie Subaru Forester XS z 2004 roku):
Górny rząd, od lewej do prawej. Górny rząd jest identyfikowany przez 2 brakujące złącza pośrodku, aby umożliwić połączenie z uprzężą. 1- Niebieski, 2- Niebieski z/czerwonym, 3- pusty, 4- pusty, 5- Czarny (masa), 6- Niebieski z/żółtym, 7- Czarny z/niebieskim. Dolny rząd, od lewej do prawej. 8- Żółty z/czarnym, 9- Czerwony z/białym, 10- Pomarańczowy, 11- Zielony z/żółtym, 12- pusty, 13- Zielony z/czarnym, 14- pusty, 15- Zielony z/białym, 16- Niebieski z/białym.
Miłego okablowania!
Potwierdzę to, aby pasowało w 100% do modelu US Forester XS z 2003 roku. W moich badaniach zauważyłem, że niektórzy ludzie mieli 2 zielone/czarne przewody. W takim przypadku mogę tylko założyć, że GRUBY idzie do 13, a cienki do 10. W rzeczywistości większość schematów okablowania, które widziałem dla moich SG5, pokazywała 2 zielone/czarne przewody i brak pomarańczowego.

Upewnij się również, że piny są prawidłowo ustawione w otworach, aby grzebień wszedł i zablokował się w korpusie złącza. Ponadto upewnij się, że piny są w pełni osadzone. Z boku złącza widać 2 małe okienka dla każdego pinu. Powinieneś widzieć metal w obu. Świeciłem małą latarką, aby mi pomóc zobaczyć. Na koniec upewnij się, że cały złącze D7 jest w pełni osadzone w konsoli przełącznika.

Ogólnie rzecz biorąc, to naprawdę wkurzało i przypomniało mi, dlaczego wolę pracować nad moim starym Mercedesem! Miałem do dupy złącza, ale co gorsza, w pewnym sensie wiedziałem, że popełniam błąd, ale po prostu nie widziałem zwolnienia dla całego złącza, tylko zwolnienia dla grzebienia. Cóż, żyj i ucz się. Dzięki wszystkim, którzy pomogli w tym temacie...

Ja też miałem ten sam problem i oto odpowiedź (na podstawie Subaru Forester XS z 2004 roku):
Górny rząd, od lewej do prawej. Górny rząd jest identyfikowany przez 2 brakujące złącza pośrodku, aby umożliwić połączenie z wiązką. 1- Niebieski, 2- Niebieski z czerwonym, 3- pusty, 4- pusty, 5- Czarny (masa), 6- Niebieski z żółtym, 7- Czarny z niebieskim. Dolny rząd, od lewej do prawej. 8- Żółty z czarnym, 9- Czerwony z białym, 10- Pomarańczowy, 11- Zielony z żółtym, 12- pusty, 13- Zielony z czarnym, 14- pusty, 15- Zielony z białym, 16- Niebieski z białym.
Miłego okablowania!
Dan, jesteś RATOWNIKIEM! Dziękuję bardzo! Zajęło mi chwilę, żeby zorientować się, że patrzę na złącze z niewłaściwej strony, ale kiedy poprawiłem perspektywę, wszystko dobrze się złożyło i wszystko znowu jest w porządku!
(Dla każdego innego, to działa również dla Forestera 2.5XS z 2003 roku z zamkami elektrycznymi.)

2016 2.5i - SJ

Niedawno odebrałem swój nowy samochód. Jedną z pierwszych rzeczy była wymiana fabrycznych głośników; myślę, że niektórzy wiedzą, do czego to zmierza. Dla tych, którzy nie wiedzą, zdemontowałem klips wiązki przewodów zamka drzwi i wyciągnąłem piny, myśląc, że usunąłem wiązkę.

Zgodnie ze starym wątkiem dla poprzednich generacji Foresterów (ten wątek), starałem się dopasować moje piny do wielu schematów i zdjęć, ale bezskutecznie; moje kolory nie pasują do poprzednich generacji.

Tak więc mam 13 pinów i nie wiem, gdzie tak naprawdę idą.

Jeśli ktoś ma schemat/schemat okablowania drzwi kierowcy obecnej generacji Forestera (D7), zdjęcie obecnej wiązki przewodów zamka drzwi kierowcy lub wie, czy jakikolwiek inny Subaru ma taką samą konfigurację przewodów (np. czy Outback ma podobną wiązkę), proszę o pomoc. Potrzebuję zamknąć okno kierowcy, w razie potrzeby ręcznie.

FYI, "bawiłem się" pinami i udało mi się zamknąć 3 z 4 okien, pozostawiając otwarte okno kierowcy. W ten sposób mogę stwierdzić, że czarno-niebieski przewód i jasno-niebieski przewód służą do blokowania i odblokowywania (lub odwrotnie).

Załączone zdjęcia to te same piny, ale pod różnymi kątami, wszystko dla jasności i odniesienia.

Edycja - NAPRAWIONE! Wszystko w odniesieniu do złącza D7 jako modelu 2016 2.5i z minimalnymi opcjami:
1. Czarny
2. Czerwony z Żółtym
3. Jasnoniebieski
x
x
4. Zielony z Czerwonym
5. Różowy
6. Niebieski z Żółtym
7. Niebieski
8. Czerwony
9. Niebieski z Czarnym
10. Zielony
11. x
12. x
13. x
14. Zielony z Czarnym
15. Zielony z Czerwonym
16. Czarny z Żółtym

Nie mogę uwierzyć, jak skomplikowany stał się mój błąd

Myślałem, że poczytam forum przez 30 minut i zajmę się tym, co wielu przede mną zrobiło (diagnoza usterki elektrycznego okna po stronie kierowcy w moim modelu z 2007 roku). :smile2:

Udało mi się pomylić piny i po spędzeniu może 6 godzin nadal nie mogę dokładnie określić konfiguracji pinów dla mojego modelu.
:frown2:

Próbowałem tego:

1. Niebieski 2. Niebieski\Czerwony 3. 4. 5. Czarny 6. Niebieski\Żółty 7. Czarny\Niebieski

8. Żółty\Czerwony 9. Czerwony\Biały 10. Czarny\Zielony 11. Zielony\Żółty 12. 13. Zielony\Czarny 14. 15. Zielony\Biały 16. Niebieski\Biały

Poczułem zapach, więc natychmiast odłączyłem.:|

Zauważyłem, że "ohagas", inny Australijczyk na innym forum, wspomniał, że konfiguracja pinów jego kolegi z 2006 roku D7 różniła się od jego z 2004 roku.

Czy ktoś ma konfigurację okablowania z 2007 roku dla wtyczki D7?

Proszę o pomoc!

Moja wiązka przewodów okna rozłączyła się, gdy próbowałem wymienić przełączniki. Czy ktoś ma dobry schemat okablowania przełącznika? Proszę o pomoc.

To był niesamowicie przydatny wątek. Przypadkowo usunąłem również złącza z wiązki przewodów, próbując rozwiązać problem z przełącznikami szyb (dwa przednie nie działały). Problem był dość prosty - złącza nie miały dobrego kontaktu z przełącznikiem.

Zastrzeżenie - Mam Forestera XS z 2004 roku - LHD

Schematy okablowania D7 opublikowane wcześniej w tym wątku były dokładnie tym, czego potrzebowałem. Dla przyszłych odniesień, poniżej znajduje się uproszczony podział. Sprawdziłem, że działa to idealnie w moim pojeździe.

1 - Niebieski (L)
2 - Niebieski/Czerwony (LR)
3 - puste
4 - puste
5 - Czarny (B)
6 - Niebieski/Żółty (LY)
7 - Czarny/Niebieski (BL)
8 - Żółty/Czarny (YB)
9 - Czerwony/Biały (RW)
10 - Pomarańczowy (Or)
11 - Zielony/Żółty (GY)
12 - puste
13 - Zielony/Czarny (GB)
14 - puste
15 - Zielony/Biały (GW)
16 - Niebieski/Biały (LW)

Mam Forestera X z 2006 roku i post przede mną działa. Byłem również ofiarą rozpadającej się wiązki po próbie ulepszenia głośników. Przyznam, że strona pasażera jest nadal rozebrana, więc na razie nie działa. Jak wspomniano powyżej, upewnij się, że złącza są w pełni włożone. Próbowałem raz wcześniej i nie działało, ale kiedy włożyłem je wszystkie naprawdę dobrze, zadziałało. Poszedłem nawet na złomowisko, żeby znaleźć wiązkę, która działała tak samo, ale nie pasowała, więc spróbowałem jeszcze raz. Mam nadzieję, że uda mi się uruchomić pozostałe w ten sam sposób. Jeśli uda ci się uruchomić małe światełka na przyciskach, myślę, że jesteś wspaniały, przynajmniej ja byłem. Na zdrowie!

Górny rząd, od lewej do prawej. Górny rząd jest identyfikowany przez 2 brakujące złącza pośrodku, aby umożliwić połączenie z wiązką. 1- Niebieski, 2- Niebieski/czerwony, 3- pusty, 4- pusty, 5- Czarny (masa), 6- Niebieski/żółty, 7- Czarny/niebieski. Dolny rząd, od lewej do prawej. 8- Żółty/czarny, 9- Czerwony/biały, 10- Pomarańczowy, 11- Zielony/żółty, 12- pusty, 13- Zielony/czarny, 14- pusty, 15- Zielony/biały, 16- Niebieski/biały.
Miłego okablowania!
Prawie 9 lat później! Właśnie zarejestrowałem się, żeby Ci podziękować! To zadziałało dokładnie tak, jak powinno!

Dzięki!

Tak, miło widzieć, że nie jestem pierwszy, który to robi. Czy to tylko ja, czy rozłączanie złączy wiązek przewodów jest najtrudniejszą częścią każdej pracy przy samochodzie? Dlaczego do cholery Subaru umieszcza zatrzaski zwalniające dla wszystkich tych złączy po NAJBARDZIEJ NIEDOSTĘPNEJ STRONIE?

Attachments

Save
Sterowanie oknami nie działa – 04 Forester

Próbowałem naprawić siłownik szyby po stronie kierowcy w Foresterze mojej cioci. Zdjąłem panel drzwi i próbowałem odłączyć złącze wiązki przewodów. Kiedy się rozłączyło, wszystkie zaciski odłączyły się od obudowy. Podczas ponownego składania kilka zacisków się dotknęło i teraz żadne z elementów sterowania oknami nie działa. Żadne elementy sterowania na drzwiach kierowcy nie działają. Elementy sterowania zamkiem w drzwiach pasażera działają.

Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki. Wszystkie są dobre. Czy spaliłem przekaźnik?

Attachments

61 - 80 of 157 Posts
You have insufficient privileges to reply here.