Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks
Status
Not open for further replies.

Świeci się kontrolka silnika i miga światło tempomatu

8 reading
79K views 8 replies 8 participants last post by  Quicksilver  
#1 ·
Mam Forestera 2.5X z 05 roku, a kontrolka silnika świeci światłem ciągłym, a kontrolka tempomatu miga co sekundę. Chciałem odczytać kody błędów, ale pomyślałem, że napiszę tutaj, żeby zobaczyć, czy to powtarzający się problem w Foresterach. Nigdy nie słyszałem, żeby samochód tak robił, ale to mój Subaru. Miałem tylko Forda i Pontiaca, więc nie wiem, czy to coś obcego, czy co. Proszę o pomoc, jeśli możesz, posłucham każdej rady. Dzięki wszystkim

#3 ·
Tak to już jest. Sprawdź punkt 7 w moim wątku z ważnymi informacjami w Forum Wprowadzenia Nowych Członków.

I witamy! Poświęć trochę czasu i uzupełnij resztę informacji w swoim profilu, zwłaszcza szczegóły dotyczące Twojego pojazdu oraz lokalizację (miasto/stan). To znacznie ułatwia nam rozwiązywanie problemów, sugerowanie dobrych źródeł części i usług, a nawet oferowanie pomocy przy dużych zadaniach.

Save
#4 ·
Bez kodów nie możemy pomóc. Wszystko jest zgadywaniem.

Save
#5 ·
Mam Forestera 05 2.5X, a kontrolka silnika świeci ciągłym światłem, a kontrolka tempomatu miga włączając się i wyłączając co sekundę. Chciałem odczytać kody, ale pomyślałem, że zamieszczę post tutaj, aby sprawdzić, czy jest to powtarzający się problem Foresterów.
Kombinacja CEL i migającego wskaźnika tempomatu oznacza, że ​​został zarejestrowany kod usterki diagnostycznej (DTC) i tempomat został wyłączony. Jest to normalna procedura operacyjna dla nowoczesnych Subaru.

Odczytanie kodu (kodów) przez port OBD pomoże zidentyfikować problem (problemy). Po wyczyszczeniu kodu (kodów) CEL i wskaźnik tempomatu zgasną, a funkcja tempomatu zostanie przywrócona.

Zobacz strony 3-13, 3-14 i 3-21 w instrukcji obsługi Twojego '05, aby uzyskać powiązane informacje.

HTH i witamy na forum!
Jim / crewzer

• Like
Reactions: danielwash
Save
#6 ·
Miałem ten problem kilka razy z moim XT z 2007 roku. Pierwszy raz zdarzyło się to, gdy samochód miał przejechane zaledwie kilka tysięcy mil, nie mogli zlokalizować rzeczywistego problemu i poradzono mi wyłączyć silnik i uruchomić go ponownie kilka razy z rzędu, co powinno rozwiązać problem. Udało się, ale w kolejnych latach problem powrócił. Przy pierwszym ponownym wystąpieniu problemu został on powiązany z czymś związanym z kontrolą emisji spalin. Uszkodzona część miała kosztować około 1500 € (w Finlandii), ale dealer Subaru skierował mnie do firmy tuningowej, która mogła usunąć tę część i przeprogramować ECU, aby emisje nadal były zgodne z prawem. Zaoszczędziłem około 700 €, wybierając tę drogę.

Ta sama kombinacja świateł zaświeciła się ponownie kilka miesięcy temu (przejechane 125 tys. mil) i problem został powiązany z skorodowanymi złączami na wiązce przewodów znajdującej się pod akumulatorem. Wszystko znowu działa dobrze, odpukać!

#7 ·
Ja również, niedawno miałem podobne 'kodowanie'... scenariusz był następujący... jadąc z tempomatem około 50 mph, zbliżając się do wolniejszego samochodu w tym samym czasie, gdy droga przede mną stała się wolna od ruchu, wcisnąłem pedał gazu do oporu, co włączyło bieg do wyprzedzania (z 4 na 2) i turbo w tym samym czasie. Nastąpił wzrost mocy, a następnie "wypadanie zapłonu" i miganie kontrolki tempomatu oraz świecenie się kontrolki silnika, która nie znikała. Nie zniknęła nawet po wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu kilka razy w następnym mieście podczas załatwiania spraw. Nie zniknęła nawet po powrocie do domu i pozostawieniu silnika wyłączonego na noc. Silnik wypadał zapłon przy średnich obrotach przy średnich ustawieniach doładowania podczas umiarkowanego do mocnego przyspieszania.
Mój mechanik z serwisu podłączył do niego oscyloskop i powiedział, że to funkcja tymczasowego uzyskania zbyt dużego ciśnienia doładowania (bieg do wyprzedzania, włączanie turbo), co spowodowało, że komputer samochodu się wyłączył. Powiedział również, że cylindry 2, 3, 4 miały awarię "cewki zapłonowej" (nie jestem pewien terminologii, ale zasadniczo nie ma jednej centralnej cewki dla wszystkich czterech cylindrów, ale jedna dla każdego z cylindrów).
Nie sądził, że to drugie było problemem, ale kazał mi odłączyć ujemny przewód od akumulatora na trzydzieści minut i nacisnąć pedał hamulca, aby wszystkie dane zostały rozproszone. Następnie po pół godzinie podłączyć ponownie.
Zrobiłem to i kontrolka tempomatu zgasła, podobnie jak kontrolka silnika.
Nadal czasami wypada zapłon, ale z Alaska premium przy 90 oktanach często tak się dzieje. W poniedziałek odwiedzę serwis, aby zobaczyć, co pokaże oscyloskop po 'ponownym uruchomieniu'.
-Quick

Save
Status
Not open for further replies.
You have insufficient privileges to reply here.