Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

2019 - Wymiana przedniej szyby - Kalibracja EyeSight wymagana?

19K views 38 replies 16 participants last post by  Black21Limited  
#1 ·
Muszę wymienić pękniętą przednią szybę w moim Foresterze z 2019 roku i otrzymałem bardzo różne odpowiedzi od warsztatów szklarskich na temat tego, czy EyeSight będzie wymagał ponownej kalibracji. Safelite mówi, że tak i doliczy dodatkowe 600 $, podczas gdy niektóre lokalne warsztaty powiedziały: 1. rzadko zdarza się, aby kamera tego potrzebowała, więc nie oferują kalibracji ani nie mają niezbędnego sprzętu, lub 2. nie oferują kalibracji, ponieważ "nie jest to typowe dla Subaru, ponieważ kamera znajduje się w podsufitce, a nie jest przymocowana do szyby, więc ktokolwiek wymienia twoją przednią szybę, nie powinien nawet dotykać twojej kamery".

Czy ktoś niedawno doświadczył wymiany przedniej szyby i usłyszał podobne rzeczy dotyczące kalibracji? Nie chcę płacić komuś za niepotrzebną ponowną kalibrację, zwłaszcza że moje kompleksowe ubezpieczenie ma wysoki udział własny i jeszcze nie ustaliłem, czy opłata za ponowną kalibrację zostanie zaliczona na poczet mojego udziału własnego. Ale nie chcę też zabierać go gdzieś, jeśli naprawdę nie mają dużej wiedzy na temat działania Subaru Eyesight.

Wszelka pomoc lub wskazówki mile widziane!

#2 ·
Te warsztaty szklarskie, które twierdzą, że nie potrzebujesz ponownej kalibracji, prawdopodobnie nie mają sprzętu ani umiejętności, aby to zrobić. Czy Safelite użyło szkła Subaru ("Subaru" będzie wybite na owadzie przedniej szyby) czy szkła innego niż Subaru? Ile kosztuje ponowna kalibracja w Twoim salonie Subaru? Skłaniałbym się ku ponownej kalibracji u dealera.

#4 ·
Te warsztaty szklarskie, które twierdzą, że nie potrzebujesz ponownej kalibracji, prawdopodobnie nie mają sprzętu ani umiejętności, aby to zrobić. Czy Safelite użyło szkła Subaru ("Subaru" będzie wybite na owadzie przedniej szyby) czy szkła innego niż Subaru? Ile kosztuje ponowna kalibracja w Twoim salonie Subaru? Skłaniałbym się do ponownej kalibracji u dealera.
Jeszcze go nie wymieniłem i zdecydowałem się nie iść do Safelite, ponieważ nie mogłem uzyskać informacji o ich szkle, a ich obsługa klienta jest po prostu ogólnie okropna.

Zamierzam zadzwonić do salonu i sprawdzić, ile liczą, a także poprosić o rekomendacje, gdzie można wymienić szkło. Dzięki za pomysł!

#3 ·
System "może" wymagać ponownej kalibracji ze względu na możliwe różnice w grubości nowego szkła lub sposobie jego wytwarzania (zawartość szkła i/lub inne materiały). Może to powodować błąd w działaniu i "widzeniu" Eyesight przez szkło.

• Like
Reactions: aleahe
Save
#6 ·
Moja przednia szyba pękła dziś po południu. Był kamień, który uderzył w moją szybę na dole, dokładnie pośrodku. Będzie drogo. Mam pełne ubezpieczenie. Szyba jest objęta ubezpieczeniem. Wybrałem 50 $ udziału własnego. Safelight wymieni szybę. Nie mam jeszcze informacji o szybie. Miałem przednią szybę Pillingtona lata temu, w VW i była dobra.

Save
#7 ·
Jeśli chcesz szkło akustyczne, upewnij się, że Pilkington produkuje akustyczne szyby przednie do Twojego modelu z 2019 roku. Niedawno dowiedziałem się, że nie produkują akustycznej szyby przedniej do Forestera z 2018 roku, mimo że fabryczna szyba przednia Subaru jest szkłem akustycznym. Szkło nieakustyczne będzie prawdopodobnie mocniejsze, ale zauważysz wzrost hałasu w kabinie.

#8 ·
Moim zdaniem "rekalibracja" to (a przynajmniej powinna być) procesem, który UDOWADNIA, że EyeSight działa poprawnie po wymianie przedniej szyby. Nie rozumiem, jak można świadomie tolerować możliwość wystąpienia systemu, który może automatycznie uruchamiać maksymalną siłę hamowania i działać nieprawidłowo. Teoretycznie mógłby zgłaszać "fałszywe alarmy" tak samo prawdopodobnie, jak mógłby nie zauważyć prawdziwych nagłych wypadków. Nie jestem zadowolony z kosztów ponownej kalibracji ani z wytrzymałości przednich szyb, ale dla mnie nie mamy wyboru.

#9 ·
Wymieniłem niedawno przednią szybę (nie Subaru, nie Safelite) i zapytałem o Subaru. Powiedzieli, że kalibracja nie jest konieczna (powód nie miał sensu), pomimo znaku w ich warsztacie, że będą mieli możliwość kalibracji w 2022 roku.

Tłumaczenie: Kalibracja nie jest konieczna, dopóki nie będziemy mieć maszyny i nie będziemy mogli pobierać za nią opłat, wtedy staje się konieczna.

#12 ·
Czytałem kilka rzeczy, w których ludzie mówili, że Subaru nie honoruje gwarancji na system eyesight, jeśli przednia szyba zostanie wymieniona na zamiennik. Oczywiście trudno to zweryfikować, ponieważ powiedzieliby tak, gdybyś zapytał. Jeśli przednia szyba jest odpowiednim zamiennikiem, producent NIE MOŻE odmówić pokrycia gwarancyjnego… takie jest prawo w USA.

Save
#13 ·
„Czytałem kilka rzeczy, w których ludzie mówili, że Subaru nie honoruje gwarancji na system eyesight, jeśli przednia szyba zostanie wymieniona na zamiennik. Oczywiście trudno to zweryfikować, ponieważ oczywiście powiedzieliby to, gdybyś zapytał.”

Jeśli przednia szyba jest odpowiednim zamiennikiem, producent NIE MOŻE odmówić pokrycia gwarancyjnego…to prawo w USA.
O wiele ważniejsze dla systemu EyeSight jest to, czy Subaru przyjmie odpowiedzialność prawną, a nie gwarancję, za samochód z wymienioną przednią szybą i nie skalibrowanym EyeSight po jakimś wypadku, w którym EyeSight odegrało rolę. Nie sądzę, żebyś miał szansę pociągnąć Subaru do odpowiedzialności, jeśli nie wykonasz kalibracji.

#15 ·
Ciekawa dyskusja. Jedyne, co mogę dodać, to to, że myślałem o tym problemie około rok temu. Zadzwoniłem do mojego ubezpieczyciela samochodowego (Amica) i pozwoliłem im obciążyć mnie dodatkową składką (106 dolarów rocznie) za "pełne ubezpieczenie szyb".
Biorąc pod uwagę znaczenie systemu Eyesight dla naszego bezpieczeństwa, a także wszystkie wymienione powyżej powody, wydawało się to rozsądne, a moje wrażenie jest takie, że to ubezpieczenie pozwoliłoby mi pójść prosto do dealera po przednią szybę i kalibrację.

Ich strona internetowa mówi to:
Jeśli widzisz "pełne ubezpieczenie szyb" w swojej polisie, nie będziesz musiał płacić udziału własnego - to oznacza brak wydatków z własnej kieszeni na naprawę lub wymianę. Jeśli w Twojej polisie samochodowej widnieje "kompleksowe", możesz być zmuszony do zapłaty z własnej kieszeni.

#20 ·
Ciekawa dyskusja. Jedyne, co mogę dodać, to to, że myślałem o tym problemie około rok temu. Zadzwoniłem do mojego ubezpieczyciela samochodowego (Amica) i pozwoliłem im naliczyć mi dodatkową składkę (106 dolarów rocznie) za "pełne ubezpieczenie szyb".
Absolutny "must have" z każdą przednią szybą Subaru z warstwą akustyczną, z Eyesight lub bez. To, co zaoszczędzisz z własnej kieszeni na wymianie jednej przedniej szyby, zapłaci za kilka lat dodatkowego ubezpieczenia.

#17 ·
Co kwalifikuje się jako odpowiedni zamiennik na rynku wtórnym dla części karoserii OEM, filtrów oleju, filtrów powietrza itp.?

Jeśli używasz filtra oleju NAPA, a silnik ulegnie awarii, producent pojazdu musi wykazać, że awaria filtra bezpośrednio doprowadziła do awarii silnika, zanim odrzuci roszczenie gwarancyjne.

Cytuję tylko prawo, nie interpretuję go…

Producenci nie mogą wymagać od właścicieli używania wyłącznie części zamiennych OEM.

Oczywiście prawo to nic innego jak sposób, w jaki interpretują je sądy…

#19 ·
Save
#26 ·
Dla was, którzy zleciliście Safelight kalibrację EyeSight: Zakładam, że to zewnętrzny dostawca, niezwiązany z Subaru, więc jestem ciekaw... czy wydawali się wiedzieć, co robią? Czy macie jakieś pojęcie, co zrobili, aby skalibrować EyeSight?

Nie brałem pod uwagę potencjalnego ryzyka dla EyeSight, jeśli kiedykolwiek będę musiał wymienić przednią szybę, ale teraz się zastanawiam. I miło będzie mieć jakieś pojęcie, czego się spodziewać, jeśli/kiedy znajdę się w takiej sytuacji.
Dzięki.

#27 ·
Dla was, którzy zleciliście Safelight kalibrację EyeSight: Zakładam, że jest to zewnętrzny dostawca, niezwiązany z Subaru, więc jestem ciekaw... czy wydawali się wiedzieć, co robią? Czy macie jakieś pojęcie, co zrobili, aby skalibrować EyeSight?

Nie brałem pod uwagę potencjalnego ryzyka dla EyeSight, jeśli kiedykolwiek będę musiał wymienić przednią szybę, ale teraz się zastanawiam. I miło będzie mieć jakieś pojęcie, czego się spodziewać, jeśli/kiedy znajdę się w takiej sytuacji.
Dzięki.
Wymieniłem przednią szybę w Safelite. Powiedzieli mi, że licencjonowali oprogramowanie kalibracyjne od Subaru.

#28 ·
Właśnie dostałem pęknięcie na przedniej szybie. Mam 1000 ubezpieczenia i moje szkło jest objęte ubezpieczeniem kompleksowym, więc po prostu zapłaciłbym z własnej kieszeni. Umówiłem się z Safelite. Cena za wszystko wynosiła około 1200. Zacząłem sprawdzać, czy potrzebna jest ponowna kalibracja, a nawet zadzwoniłem do mojego dealera. Powiedzieli mi, że w 99 procentach przypadków nie jest to potrzebne i że jeśli wymieniłem przednią szybę, mogą sprawdzić, czy trzeba ją ponownie skalibrować i pobrać tylko 150 za to. Więc poszedłem na wizytę, myśląc, że po prostu wymienię szybę. Nie chcieli tego zrobić. Powiedzieli, że to polityka firmy i nie mogą pozwolić mi prowadzić samochodu, jeśli nie jest skalibrowany. Safelite pobiera za to 600. Więc będę szukał lokalnego miejsca, które to zrobi bez kalibracji. Subaru chce około 1500 za wszystko, ale powiedzieli, że szyba przednia jest niedostępna i jej dostawa zajmie 4-6 tygodni.

#31 ·
@Drew1964 Jeszcze jeden powód, aby mieć dodatkowe ubezpieczenie od stłuczenia szyb oprócz tego, co obejmuje ubezpieczenie kompleksowe. Jeśli Twoja firma ubezpieczeniowa tego nie oferuje, znajdź taką, która to robi. Połączenie Eyesight i podatnej na pękanie akustycznej warstwy przedniej szyby Subaru (od 2017 r.) sprawia, że ​​jest to pozycja obowiązkowa. W większości przypadków zapłacisz niewielki udział własny lub wcale.

Po odświeżeniu w 2022 r. kamery Eyesight są teraz montowane na samej przedniej szybie. Bez wątpienia wymiana jest jeszcze bardziej szalenie kosztowna.
Skontaktowałem się z moim ubezpieczycielem (Geico) i niestety nie oferują dodatkowego ubezpieczenia szyb. Czy byłoby to wystarczająco skuteczne, aby obniżyć moją kompleksową franszyzę? A może rozsądniej jest znaleźć inną firmę ubezpieczeniową, która ma ubezpieczenie szyb?

#34 ·
Brak udziału własnego w ubezpieczeniu przedniej szyby (jeśli ubezpieczony posiada ubezpieczenie AC i od kolizji) jest obowiązkowy w niektórych stanach. Oczywiście w stanach, w których tak nie jest, to ubezpieczyciel decyduje, jakie ubezpieczenie zaoferować.

• Like
Reactions: ForesterBill
Save
#35 ·
Mam Geico z pełnym ubezpieczeniem szyb i zerową franszyzą, a oni nawet zwrócili mi koszty testu wzroku/ponownej kalibracji.

Moja przednia szyba pękła około rok temu, kiedy wychodziłem do pracy. Zadzwoniłem do lokalnego warsztatu szklarskiego i powiedzieli mi, żebym zadzwonił do Geico i poprosił o szybę OEM i ponowną kalibrację wzroku. Geico zatwierdziło oba i lokalny warsztat zamontował przednią szybę OEM. Nie mogłem umówić się na ponowną kalibrację wzroku aż do około 2 tygodni po zamontowaniu przedniej szyby. Nie miałem żadnych problemów ze wzrokiem, ani wzrok się nie "aktywował" w tym czasie. Dealer potrzebował około godziny na wykonanie kalibracji/testu i policzył mi 200 $. Geico poprosiło mnie o przesłanie kopii faktury i niezwłocznie mi ją zwróciło.

Kiedy odebrałem samochód z warsztatu szklarskiego, facet powiedział mi, że wymienia dużo przednich szyb Subaru, a wielu klientów wraca, a on zaczął używać dodatkowej tubki kleju i nie miał żadnych zwrotów. Nie mam pojęcia, czy to robi różnicę, ale jak dotąd nie musiałem go ponownie odwiedzać.

#37 ·
Mam Geico z pełnym ubezpieczeniem szyb i zerową franszyzą, a oni nawet zwrócili mi koszty testu wzroku/ponownej kalibracji.

Moja przednia szyba pękła około rok temu, kiedy wychodziłem do pracy. Zadzwoniłem do lokalnego warsztatu szklarskiego i powiedziano mi, żebym zadzwonił do Geico i poprosił o szybę OEM i ponowną kalibrację wzroku. Geico zatwierdziło oba i lokalny warsztat zamontował przednią szybę OEM. Nie mogłem umówić się na ponowną kalibrację wzroku aż do około 2 tygodni po zamontowaniu przedniej szyby. Nie miałem żadnych problemów ze wzrokiem, ani wzrok się nie "aktywował" w tym czasie. Dealerowi zajęło około godziny przeprowadzenie kalibracji/testu i policzył mi 200 $. Geico poprosiło mnie o przesłanie kopii faktury i niezwłocznie mi ją zwróciło.

Kiedy odebrałem samochód z warsztatu szklarskiego, facet powiedział mi, że wymienia dużo przednich szyb Subaru, z których wiele to powracający klienci, a potem zaczął używać dodatkowej tubki kleju i nie miał żadnych zwrotów. Nie mam pojęcia, czy to robi różnicę, ale jak dotąd nie musiałem go ponownie odwiedzać.
To niesamowita i idealna sytuacja. Powiedziano mi przez Geico, że nie oferują pełnego ubezpieczenia szyb, a kiedy złożyłem reklamację i stwierdziłem, że chcę tylko OEM, powiedzieli, że będę musiał zapłacić pełny koszt szyby OEM plus moją i tak już wysoką franszyzę. Nie jestem pewien, z kim muszę porozmawiać, aby uzyskać lepszą ofertę.

#38 · (Edited)
Ubezpieczenie "pełnego szkła" bez udziału własnego jest często podyktowane prawem stanowym, dlatego Geico może je oferować innemu członkowi forum, ale nie Tobie. Niedawno udało mi się wynegocjować szkło Subaru dla mojego Forestera 3+ letniego, przekonując moje towarzystwo ubezpieczeniowe, że żadna szyba przednia z rynku wtórnego nie miała akustycznej cechy oryginalnego Subaru. Zwróciłem się do mojego ubezpieczyciela o znalezienie szyby przedniej z rynku wtórnego ze wszystkimi funkcjami OEM Subaru i nie udało im się znaleźć szyby akustycznej. Nie wiem, czy tak jest w przypadku modeli 2019, ale 6 miesięcy temu żadne szyby przednie z rynku wtórnego (w tym Pilkingon EZ Kool) akustyczne nie były produkowane dla Forestera 2017-2018.

You have insufficient privileges to reply here.