Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

2019 - Awaria Auto Start/Stop - silnik nie uruchomił się ponownie? (połączony wątek)

8 reading
108K views 211 replies 70 participants last post by  OuchDamn  
#1 ·
Na światłach mój silnik wyłączył się zgodnie z oczekiwaniami. Kiedy światło zmieniło się na zielone i podniosłem nogę z hamulca, silnik nie uruchomił się ponownie. Deska rozdzielcza zaświeciła się jak choinka... sprawdź silnik, wzrok... itp. Musiałem wrzucić na park i uruchomić silnik ponownie.

Czy ktoś jeszcze doświadczył tego problemu?

#2 ·
Uzyskaj swój numer VIN i sprawdź, czy Twój pojazd był objęty akcją serwisową dotyczącą przełącznika światła stop. Jeśli tak było i nie został jeszcze naprawiony, to byłoby moim przypuszczeniem co do przyczyny…

#4 ·
To może być efekt awarii akumulatora. Wiele akumulatorów z 2019 roku ulega teraz awarii, o czym świadczy wiele postów na ich temat. Mój wykazał, że koniec jego żywotności zbliża się dość nagle z podobnym efektem, ale przy ręcznym uruchomieniu. (Mam wyłączone automatyczne s/s.) Po tym jeszcze kilka razy uruchomił się OK, ale prawdopodobnie napięcie akumulatora spadało na tyle nisko przy początkowym obciążeniu próby rozruchu, że zresetowało powiązaną elektronikę.

#11 ·
Może to być efekt awarii akumulatora. Wiele akumulatorów z 2019 roku ulega teraz awarii, zgodnie z wieloma postami na ich temat. Mój pokazał koniec swojej żywotności dość nagle z podobnym efektem, ale przy ręcznym uruchomieniu. (Mam wyłączone auto s/s.) Potem jeszcze kilka razy uruchomił się dobrze, ale prawdopodobnie napięcie akumulatora spadało na tyle nisko przy początkowym obciążeniu próby rozruchu, że zresetowało powiązaną elektronikę.
Tak, widziałem, jak napięcie spadało dość nisko pod obciążeniem... zwłaszcza że klimatyzacja pracowała w nadgodzinach w upale w ciągu dnia.

#5 ·
Feline Freddie opublikował post w tym samym czasie co ja i to z pewnością kolejna możliwość. Jeśli jednak okaże się, że problem leży gdzie indziej lub się nie powtórzy - biorąc pod uwagę problemy z baterią opublikowane tutaj, dobrym środkiem ostrożności jest zwracanie uwagi na wszelkie podobne efekty lub zlecenie przetestowania obciążenia akumulatora.

#7 ·
Feline Freddie opublikował w tym samym czasie co ja i to z pewnością kolejna możliwość. Jeśli jednak Twój problem okaże się gdzie indziej lub nie powtórzy się - biorąc pod uwagę problemy z akumulatorem zamieszczone tutaj, dobrym środkiem ostrożności jest zwracanie uwagi na wszelkie podobne efekty lub zlecenie testu obciążenia akumulatora.
Tak, akumulator zdecydowanie się kończy. Myślę o ulepszeniu do 24F AGM (będzie wymagało nowej tacy i paska, ale powinno pasować). Standardowy akumulator był do niczego od samego początku.

#14 ·
Na światłach silnik wyłączył się zgodnie z oczekiwaniami. Kiedy światło zmieniło się na zielone i zdjąłem nogę z hamulca, silnik nie uruchomił się ponownie.
To samo u mnie i mojego 2021. Jest u dealera. Po godzinie powiedzieli, że zatrzymają go, aby przeprowadzić testy obciążeniowe i przyjrzeć się akumulatorowi Auto Stop/Start. Dali mi samochód zastępczy i odesłali do domu. Pracownik serwisu skomentował, że ostatnio widzi ich sporo. Może usterka aktualizacji oprogramowania, ponieważ właśnie miałem przegląd po 12 tys. km.

Save
#23 ·
To samo u mnie i mojego 2021. Jest u dealera. Po godzinie powiedzieli, że zatrzymają go, aby przeprowadzić testy obciążeniowe i sprawdzić akumulator Auto Stop/Start. Dali mi samochód zastępczy i odesłali do domu. Pisarz serwisowy zauważył, że ostatnio widzi ich sporo. Może usterka aktualizacji oprogramowania, ponieważ właśnie miałem serwis 12K.
Mam 2021 i mój też to zrobił dziś rano na światłach! Zatrzymany na światłach, wyłączony tak jak powinien, a potem zapaliła się deska rozdzielcza i nie uruchomił się automatycznie. Uruchomił się dobrze po tym, jak wrzuciłem go na park i uruchomiłem ponownie za pomocą przycisku. Czy kiedykolwiek powiedzieli ci, w czym tkwił problem?

Ciekawi mnie tylko, czy u mnie może to być tylko bateria (ponieważ ich standardowe baterie zawsze były do niczego). Wolę zapłacić pieniądze za lepszą baterię, niż sprawdzać, czy moja jest jeszcze na gwarancji i kazać ją wymienić na kolejną do niczego baterię.

#18 ·
AS/S nie powinno wyłączać silnika, jeśli akumulator jest słaby:
Jeśli akumulator ma dobry stan, gdy AS/S się aktywuje, ale szybko spada, gdy obciążenie akcesoriów jest na nim umieszczane, może to zmylić PCM, aby początkowo aktywować AS/S.
Wtedy spadek napięcia akumulatora prawdopodobnie anuluje AS/S po jego aktywacji. Przy alternatorze utrzymującym docelowe napięcia w akceptowalnym zakresie, jest to całkowicie możliwe.

Zwykle uruchomi się ponownie, zanim napięcie spadnie poniżej pewnego punktu, ale jeśli spadnie wystarczająco szybko...

#19 ·
Mam problem z systemem auto stop start w moim Foresterze i chciałbym wiedzieć, czy ktoś miał i rozwiązał podobny problem. Jeżdżę z systemem auto stop start od kilku lat i nie miałem żadnych problemów do ostatnich czterech miesięcy. Od czasu do czasu, około raz w tygodniu lub dwa, począwszy od około czterech miesięcy temu, kiedy zatrzymuję się na światłach, z włączonym auto stop, gdy światło zmienia się na zielone i naciskam pedał przyspieszenia, silnik nie uruchamia się ponownie, ale całkowicie wyłącza silnik, powoduje zgaśnięcie samochodu i samochód musi zostać ponownie ustawiony w tryb parkowania i uruchomiony ponownie za pomocą przycisku start. Na ruchliwym skrzyżowaniu jest to niebezpieczne i frustrujące. Zwróciłem samochód do dealera/serwisu w celu sprawdzenia i powiedzieli, że wszystko jest w porządku. Jakieś pomysły???

#50 ·
Mam problem z systemem auto stop start w moim Foresterze i chciałbym wiedzieć, czy ktoś miał i rozwiązał podobny problem. Jeżdżę z systemem auto stop start od kilku lat i nie miałem żadnych problemów do ostatnich czterech miesięcy. Od czasu do czasu, około raz w tygodniu lub dwa, począwszy od około czterech miesięcy temu, gdy zatrzymuję się na światłach, z włączonym auto stop, gdy światło zmienia się na zielone i naciskam pedał przyspieszenia, silnik nie uruchamia się ponownie, ale całkowicie wyłącza silnik, powoduje zatrzymanie samochodu i samochód musi zostać ponownie ustawiony w tryb parkowania i uruchomiony ponownie za pomocą przycisku start. Na ruchliwym skrzyżowaniu jest to niebezpieczne i frustrujące. Zwróciłem samochód do dealera/serwisu w celu sprawdzenia i powiedzieli, że wszystko jest w porządku. Jakieś przemyślenia???
Właśnie opuściłem Subaru z tym samym problemem. Przytrafiło mi się to trzy razy w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Nie udało im się tego powtórzyć podczas jazdy próbnej, kody komputerowe były w porządku, a test akumulatora przeszedł pomyślnie. To samo - na czerwonym świetle z nogą na hamulcu, zdejmuję nogę, gdy światło jest zielone, a silnik się nie włącza. Na desce rozdzielczej pojawia się wiele ostrzeżeń, głośne pikanie i komunikat o ponownym uruchomieniu samochodu dla bezpieczeństwa. Włączam parkowanie i uruchamiam ponownie. Czy kiedykolwiek otrzymałeś więcej informacji? Mam z powrotem swój samochód i jestem gotów to nagrać, ale oczywiście jest to niebezpieczne.

#20 ·
Być może pomocne byłoby nagranie wideo z zachowaniem, aby pokazać je dealerowi, ponieważ nie udało im się odtworzyć problemu.

Jestem trochę zdezorientowany zachowaniem, jak je opisujesz. Silnik powinien uruchomić się ponownie po zdjęciu nogi z hamulca. Mówisz, że nie uruchamia się ponownie po dodaniu gazu. Ale kiedy dodajesz gazu, wyłącza silnik lub gaśnie. Więc CZY uruchamia się ponownie, ale potem gaśnie po dodaniu gazu?

Nie miałem problemów takich jak Twój, ale z pewnym wyjaśnieniem, może inni będą mogli pomóc.

#21 ·
Zawsze jest to bardzo stresujące, kiedy się to dzieje, ponieważ jestem w korku z kimś trąbiącym i starającym się na mnie nie najechać, jednak uważam, że masz rację, prosząc o wyjaśnienie. Myślę, że to ustaje, gdy zdejmuję nogę z hamulca, w ułamku sekundy przed naciśnięciem pedału przyspieszenia.

#24 ·
Znalazłem to w wyszukiwarce Google, ponieważ to właśnie zaczęło się dziać w zeszłym tygodniu w moim 2019! To takie stresujące na światłach z dużą liczbą osób za mną. Mój serwis na 72 tys. km zbliża się, więc poproszę ich, żeby na to spojrzeli. Denerwujące, ponieważ działało świetnie przez 3 lata.

#25 ·
Dwa razy w ostatnim czasie, siedząc na światłach, silnik automatycznie się wyłączał, jak powinien, aby oszczędzać paliwo, ale kiedy naciskam pedał gazu, aby ponownie ruszyć, silnik próbuje się uruchomić, ale gaśnie. Mogę przekręcić kluczyk i uruchomić silnik ponownie i żadne światła ostrzegawcze się nie świecą, ale martwi mnie, że coś jest nie tak. Samochód ma przejechane około 66 000 mil.

#26 · (Edited)
Najprawdopodobniej słabnie bateria lub niski poziom naładowania. Fabryczny akumulator Subaru nie ma najdłuższej żywotności. Jest kilka rzeczy, które możesz zrobić. Możesz kupić ładowarkę podtrzymującą i utrzymywać naładowanie akumulatora, gdy parkujesz w domu, lub możesz rozważyć zakup nowego akumulatora. Technicznie rzecz biorąc, system start-stop nie powinien się włączać, jeśli poziom naładowania akumulatora jest zbyt niski, aby uruchomić ponownie samochód, ale w jakiś sposób nadal napotyka ten problem.

#29 ·
Do tej pory zaoszczędziłem prawie 11 godzin czasu pracy silnika dzięki automatycznemu zatrzymywaniu, to całkiem wspaniałe.

Save
#32 ·
Proszę trzymać się tematu i pomóc, aby nie zamienić tego w kolejny wątek „Nienawidzę autostartu”.

@SerenityNow - Przypuszczam, że słaba bateria może być problemem, ale jak powiedziałem, zestaw objawów, których doświadczasz, nie został wcześniej odnotowany na forum, więc byłbyś pierwszy.

Możesz przetestować swoją baterię w prawie każdym sklepie z częściami. Jeśli nowa bateria rozwiąże problem, daj nam znać!

Myślałem, że bateria mojego 2019 roku już się wyczerpie, ale wciąż działa (pomaga to, że nie mieszkam w gorącym klimacie).

#33 ·
@boureesub

You have insufficient privileges to reply here.