Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks
21 - 40 of 502 Posts
Discussion starter · #21 ·
Fragment "więcej później" na białym samochodzie (diesel)

Byłem trochę rozkojarzony, więc zajęło mi to tydzień, żeby się do tego zabrać.

Forester był w serwisie, a dealer zatrzymał go na noc. Wydawało się, że trochę jeździli testowo (sądząc po kilometrach), bez wątpienia logując, i ostatecznie 'odwęglili' silnik, wtryskując Subaru Upper Engine Cleaner przez otwory świec żarowych.

Uważam, że dotarcie do tych świec żarowych to trochę roboty?

W każdym razie pojazd został po tym wszystkim zwrócony, po okresie gwarancji, bez żadnych kosztów dla mnie (jak dotąd), z wyjątkiem odrobiny oleju napędowego. Więc w moim przypadku, dobra robota Subaru i dealer - gdzie kierownik serwisu w zasadzie sam nadzorował obsługę.

Wynik? Samochód jeździ OK... ogólne osiągi wydają się niezmienione, chociaż *może* nastąpił pewien wzrost ekonomii. Wydaje się, że jest nieco mniej regeneracji, są one płynniejsze i trudniej je teraz zauważyć podczas jazdy, zwłaszcza z tempomatem. Jednak nadal powodują one spadek osiągów i mogą być dość zauważalne w pewnych okolicznościach. Zaczynam wierzyć, że wydajność zmienia się w zależności od tego, jak zmienia się sama regeneracja DPF.

Załączono kilka wykresów, które podkreślają moje podróże CBR-SYD i SYD-CBR w ostatni weekend. Podróże są podobne, z wyjątkiem tego, że pogoda była łagodna do bardzo ciepłej i wilgotnej, z odrobiną deszczu. Temperatury wahały się między około 20C a 30C. Jak widać, z wyłączeniem regeneracji (na podstawie polecenia siłownika przepustnicy) na początku logowania, jedna podróż miała 2 regeneracje, a druga 3.

Będę musiał więcej nim jeździć, aby dalej oceniać.

Attachments

Save
Discussion starter · #23 ·
Więcej i mniej...

Będę musiał więcej nim jeździć, aby dalej oceniać.
Dużo jazdy w Canberze w ten weekend. Regeneracja co około 60 km. Jeden zostawił mnie na manewrze włączania się do ruchu, na szczęście drugi pojazd nie nalegał na utrzymanie swojej prędkości (całe 60 km/h).

Więc dlaczego regeneruje tak często w warunkach, które powinny być pasywną regeneracją?
Być może: Jeśli jest w warunkach (pasywnej) regeneracji, dlaczego w ogóle inicjuje (aktywną) regenerację?

Save
Zdecydowanie nieprawidłowo. Nawet przy moim wysokim przebiegu widzę regenerację tylko co 200+ mil. Czy możesz rejestrować różnicę ciśnień spalin lub temperaturę spalin?

Albo filtr jest blokowany przez słabe spalanie, albo uważa, że ​​jest to spowodowane wadliwym czujnikiem, albo ECU źle oblicza przebieg/czas między regeneracjami.

Discussion starter · #25 ·
Fragment o "więcej później" w niebieskim samochodzie (pożyczony Impreza)

Oto szybka opinia/porównanie między starym (mniej więcej) jabłkiem a nową pomarańczą, chociaż wspólne części Subaru sprawiają, że jest to w miarę akceptowalne...

Impreza Benzyna CVT vs. 2010 Forester Diesel

Podsumowanie: Krótkoterminowe wypożyczenie (podstawowej?) Imprezy wystarczyło, aby umieścić ją na mojej liście ewaluacyjnej jako zamiennik Mazdy 3. Kompozycja, jakość zachowania, znacznie poprawiona jakość wnętrza, akceptowalna wydajność. I 3-latek to polubił!

Wnętrze: Po tym, jak przestraszyłem się poprzedniego modelu Imprezy, który był jeszcze bardziej budżetowy niż Forester Diesel, ta Impreza była wyraźną poprawą. Lepsza jakość tworzyw sztucznych, zwłaszcza pod względem wykończenia, lepsze wyświetlacze z równomiernym oświetleniem (z wyjątkiem prawdziwego taniego LCD w desce rozdzielczej... o co chodzi?). Stereo lepsze niż w Foresterze. Dobry bagażnik z tyłu dla hatchbacka. Siedzenia OK. Klimatyzacja zachowuje się w Imprezie, w przeciwieństwie do Forestera. Stereo Imprezy wydaje się lepsze (wciąż nie jest świetne), centralny wyświetlacz najwyższej klasy do czytania, przełączniki lepsze, ale elementy sterowania na kierownicy mogą być nieporęczne, a przyciski bardzo tanie (gorsze niż w Foresterze) i brak przycisku wyciszania dla stereo. Brak wskaźnika temperatury i wskaźnik paliwa to cholernie trudny do odczytania pasek na podejrzanym ekranie LCD. Brak oświetlenia wnętrza na lampkach do map sprawił, że wnętrze było naprawdę ciemne (i może też nie miało opóźnienia czasowego, nie pamiętam). Dopasowanie i wykończenie wyglądały typowo dobrze, z wyjątkiem podejrzanych przycisków na kierownicy (szczególnie tempomatu).

Układ kierowniczy, prowadzenie, trzymanie się drogi: Niezbyt przetestowane, ale Impreza dość wcześnie weszła w podsterowność, co odebrało doświadczenie i moje zaufanie. Mniejsze koła/opony mogły odegrać pewną rolę. Poza tym było znacznie bardziej wyrafinowane, wytłumione, ciche, płaskie i ogólnie spokojniejsze niż Forester, który potem był głośnym, podskakującym, toczącym się, szorstkim, utylitarnym czymś. Ale Forester pozostaje neutralny, prawdopodobnie ze względu na podział napędu w układzie napędowym. Podsterowność Imprezy na zakrętach (w porównaniu do Forestera) przypisuję częściowo innemu systemowi 4WD i nieco innemu podziałowi napędu (60:40 Impreza, 50:50 Forester). Forester pozostaje bardziej neutralny na zakrętach, zwłaszcza podczas (pewnego) przyspieszania. Ale Forester zostanie zepchnięty z linii, będzie się toczył i trząsł, podczas gdy Impreza pozostaje cicha i dobrze skomponowana. Muszę wypróbować manualną Imprezę.

Silnik i skrzynia biegów/układ napędowy: CVT wymaga przyzwyczajenia, ale widzę, jak zastąpi automaty. Idiosynkrazje obejmują wycie (szczególnie przy niskich prędkościach), nietypowe (w porównaniu do standardowych automatów) schematy zmiany biegów, utrzymywanie stałych obrotów i hałas/brzęczenie wynikające z tego. Napotkałem pewne anomalie dotykowe, które wymagają naprawy, prawdopodobnie w wyniku próby bycia „inteligentnym” przez CVT i odgadnięcia mojego wzoru jazdy: W mieście reakcja jest nadmiernie wrażliwa na zerową lub bardzo małą przepustnicę - typ używany podczas ślizgania się z prędkością 20-40 km/h. Wciśnij pedał gazu raz podczas ślizgania się (np. przyspieszenie w celu połączenia, w szczelinę, wyprzedzania lub za innym pojazdem na światłach), a wszystko się zawali, ponieważ CVT i silnik próbują skonfigurować się ponownie, aby zrobić coś sensownego. Duże/pełne starty z przepustnicą zapewniają znacznie lepszą reakcję (przedni pojazd na światłach). „Inteligencja” wydaje się włączać, gdy masz bieg (np. zakręty) i kilkakrotnie używasz przepustnicy/hamulca - wszystko staje się bardziej responsywne, ale nie jest to konsekwentnie możliwe w jeździe po mieście. Myślę, że w zasadzie my (inteligencja CVT i ja) skończyliśmy walcząc ze sobą, aż doszliśmy do niepewnego rozejmu, przerywanego sporadycznymi potyczkami wywołanymi przepustnicą. Och, dostajesz również łopatki zmiany biegów, jeśli chcesz zagrać w tę grę. Nadal obowiązuje prawdziwy hamulec ręczny. Diesel CVT Forester może być naprawdę dobrym połączeniem.

Ekonomia paliwa: Jeżdżąc delikatnie, ekonomia paliwa Imprezy jest rozsądna, z ok. 8 l/100 km zgłoszonymi w delikatnej jeździe po mieście. Forester: ~7-7,5 l/100 km zmierzono (8+ kiedy moja „lepsza połowa” się za to zabiera). Impreza ma funkcję automatycznego stop-start: No cóż, to dziwne. O ile nie jest dezaktywowana, zatrzyma silnik, gdy przytrzymasz hamulec na światłach, ale tylko na około 30 sekund. Klimatyzacja uruchomi ponownie silnik, ale także coś innego, ponieważ uruchomił się ponownie z wyłączonym HVAC. Niewielkie opóźnienie ponownego uruchomienia pogarsza opóźnienia CVT przy próbach szybkiego startu i wyłączy silnik (aby natychmiast go uruchomić ponownie), gdy próbujesz wykonać manewr parkowania. Najgorsze jest to, że silnik zatrzymuje się podczas parkowania, uruchamia się ponownie po włączeniu hamulca postojowego i zdjęciu nogi z hamulca nożnego, tylko po to, aby natychmiast wyłączyć silnik kluczykiem! Żadne z tych szaleństw nie miało miejsca w VW Passacie, którym jeździłem za granicą. Łatwa naprawa: wyłącz go.

Save
Discussion starter · #26 ·
Logi i interfejsy

Zdecydowanie nie tak. Nawet przy moich wysokich przebiegach nadal widzę regenerację tylko co 200+ mil. Czy możesz rejestrować różnicę ciśnień spalin lub temperaturę spalin?

Albo filtr jest blokowany przez słabe spalanie, albo myśli, że jest to spowodowane wadliwym czujnikiem, albo ECU źle oblicza przebieg/czas między regeneracjami.
Będę musiał zainwestować w dodatkowy sprzęt. Mój kabel VAG-COM KKL ma 'zły' chip - nie działa, fizycznie sprawdziłem chip.

Prawdopodobnie dostanę kolejny tani kabel USB (z poprawnym chipem: FT232BL). Plus być może lepszy interfejs - OBDKey (z BT) wygląda dobrze, ponieważ twierdzi, że obsługuje zarówno OBD-II, jak i SSM (tylko $$$).

Save
Discussion starter · #27 · (Edited)
Aktualizacja: Moje najnowsze majstrowanie i dłubanie - co zrobione, a co ma nadejść

Cóż, po przerwie ('bo ktoś dostał czysty samochód i oddał go brudnym...grrrr! :icon_evil:) od prowadzenia tego czegoś, Wielkanoc i dzień ANZAC, które nadeszły z czasem pomiędzy (co oznacza: kilka długich podróży), dały mi możliwość, aby się w to wbić.

Pomogło to również pozwolić, aby 'pył' w moim umyśle trochę opadł. Teraz mam lepsze pojęcie o tym, co się dzieje i co powinno się dziać. Opublikuję więcej aktualizacji, w tym szczegóły i zrzuty ekranu w ciągu najbliższego tygodnia lub dwóch, więc bądźcie na bieżąco (przepraszam, kolejny zły żart samochodowy), ponieważ staram się to opracować, jednocześnie próbując spędzić rodzinne wakacje! Głęboki oddech, zaczynamy...

Zrobione/Osiągnięte
  • Osiągnąłem limit w moim oprogramowaniu na PC, więc przeszedłem na Torque Pro na Androidzie, jak wcześniej Ghostgum (i gdzie indziej).
  • Możliwość uruchomienia rozszerzonych/europejskich parametrów OBD (E-OBD) związanych z regeneracją DPF/rozcieńczaniem oleju, jakościowo, jeśli nie wszystkie ilościowo.
  • Potwierdziłem, że mogę odczytać przełącznik aktywnej regeneracji DPF, pokazujący aktywność podczas regeneracji.
  • Skonfigurowałem parametry w Torque Pro do wyświetlania i rejestrowania.
  • Mój zamiennik/nowy kabel typu VAG-COM, rzekomo z odpowiednim układem szeregowym, dotarł!
Oczywiście pojazd wyczuł, że jest pod nadzorem i robię coś konstruktywnego, użytecznego, ważnego :)wink:) i prawdopodobnie go złapię, więc uparcie odmawiał złego zachowania. Jednak regeneracja jest już niedaleko (60% sadzy, 65% powinno być włączeniem), więc to kwestia czasu.

Do zrobienia/Do nadejścia
Myślę, że to, co nadchodzi, może faktycznie przynieść wymierny, użyteczny wynik. Co byłoby kontrastem w stosunku do całego mojego (głównie) gorącego powietrza, które było wcześniej...
  • Zrzuty ekranu tego, co zrobiłem.
  • Opisy tego, co zrobiłem, na czym to zrobiłem, jak to zrobić, z jakim sprzętem i ile $$$ to może kosztować.
  • W szczególności mam nadzieję pokazać, jak skonfigurować urządzenie/lampę/światło ostrzegawcze DPF (plus inne różne informacje).
  • Być może pokazać dealerowi Subaru. :lildevil:
  • Naprawić niektóre problemy z kwantyfikacją. W szczególności jeden z parametrów zwraca dwa bajty, a nie jeden, więc muszę trochę przetestować, aby skalowało się mniej więcej poprawnie.
  • Przetestuj mój nowy kabel VAG_COM z FreeSSM.
I tylko po to, aby zaostrzyć apetyt, zobacz załączony obraz, który został zrobiony tuż po zimnym starcie.

Attachments

Save
Discussion starter · #29 · (Edited)
Da się to zrobić! Ale...

...po pierwsze:
Nie próbuj kontrolować, manipulować ani zmieniać urządzenia rejestrującego podczas jazdy. Zleć komuś innemu z licencją prowadzenie pojazdu za ciebie.

Po drugie: i to jest moja długo utrzymywana, oparta na doświadczeniu paranoja jako technika...Wykonanie jakiejkolwiek użytecznej czynności w systemie będzie aktywnie przeciwdziałane przez system. Uważam, że tak naprawdę sprowadza się to do drugiej zasady termodynamiki, w zasadzie do tego, że entropia (nieporządek) izolowanego systemu zawsze dąży do maksimum. Zatem próbując mierzyć, kontrolować i zarządzać systemem, w rzeczywistości sprzeciwiam się drugiej zasadzie termodynamiki, dlatego system próbuje mnie powstrzymać... Daj mi teraz lekarstwo!

Do rzeczy: Odkąd dowiedziałem się, co robić, czym to robić, jak to robić, kiedy to robić i faktycznie to zrobiłem,
  • Miałem 2 regeneracje, podczas gdy wcześniej miałem (i rejestrowałem) 8-10 regeneracji.
  • Potrzebowałem innego kierowcy - mojej żony (tj. podwojenie marnotrawstwa czasu osoby).
  • Miałem zniszczone zrzuty ekranu (zrobione przez jednoczesne naciśnięcie przycisków „Zmniejsz głośność” i „Zasilanie”) przez idealnie umieszczony pasek głośności, którego jakby nie było
    • kiedy robiłem zrzut ekranu
    • i na reprezentacji ikony tego, co zostało zrobione.
  • Mój alarm ostrzegawczy przed regeneracją został już fałszywie uruchomiony przez poziom sadzy wędrujący tam i z powrotem w dół.
  • Zauważ, że opublikowany wczoraj obraz przekaźnika żarzenia nie został uszkodzony.
Przepraszam za wandalizm zrzutów ekranu poniżej. Jak tylko uda mi się zmusić *&^% pojazd i $#@! tablet do współpracy, zamieszczę odpowiednie zrzuty ekranu.

Szczegóły
  • Konfiguracja wyświetlacza jest moja, więc mogę obserwować i zorientować się, jak się rzeczy zmieniają.
  • Parametry są również rejestrowane do przyszłego kreślenia/analizy.
  • Zauważ, że wartość EGT@DPF jest nieprawidłowa, chociaż zachowanie jakościowe jest prawidłowe. Muszę przeskalować równanie obliczeniowe, prawdopodobnie jestem tylko w ~20% poza.
  • Regeneracja DPF rozpoczyna się przy poziomie sadzy 65%, w zależności od warunków jazdy/pojazdu i trwa ok. 12,5-13 minut.
Zamieszczę więcej informacji później o tym, jakie parametry ustawić i jak.

Podstawowa konfiguracja ekranu:
Image

Tuż po zimnym starcie:
Image

Tuż po rozpoczęciu regeneracji DPF. Zwróć uwagę na temperatury.
Image

Podczas regeneracji DPF: Zwróć uwagę na temperatury i poziom sadzy.
Image

Natychmiast po zakończeniu regeneracji DPF. Dosłownie próbowałem nacisnąć przyciski przechwytywania ekranu, gdy się wyłączył. Zwróć ponownie uwagę na temperatury i poziom sadzy.
Image

Ustawiłem również alarm, który ostrzega mnie przed rozpoczęciem regeneracji. Zauważ, że to nie jest niezawodne (jak już pokazano)
Image

Więcej wkrótce.

Save
Discussion starter · #32 ·
Torque Pro wyświetla

Kiedy to mówisz, czy masz na myśli, że złożyłeś to z dostępnych opcji w Torque Pro?
Tak, z zastrzeżeniem. Musisz wprowadzić i skonfigurować niestandardowe PID.

Gdybym używał Torque Pro, czy mógłbym złożyć ten sam wyświetlacz?
Tak.

Pozwól, że wpiszę szczegóły, co robić/jak to robić, w pewnym porządku, zanim to opublikuję. ALE... nie wiem, czy będzie to działać z MY13. 'Wewnętrzne' elementy silnika zmieniły się zasadniczo dla MY12 (chyba) i jest całkiem możliwe, że cała komputerowa część zmieniła się wraz z nimi.

Save
Discussion starter · #33 · (Edited)
Wartości i zachowanie sadzy DPF

Zobacz, czy sadza kiedykolwiek spadnie poniżej tych 32%.
Ahhh, dpm, czułeś szczura przez cały czas - po prostu nie mogłem ci go przedstawić!

Sadza spada poniżej 32%, aż do 0%. Ale jak i kiedy się tam dostaje, jest interesujące.

Te 32% zostało spowodowane (jeszcze raz przepraszam!) przez regenerację w warunkach miejskich. Tylko ostatnia minuta tej regeneracji miała warunki autostradowe (80 km/h plus), więc te 32% było jak 45-52% minutę wcześniej.

Bardzo szybko po tym, jak mogłem obserwować poziom sadzy, zacząłem podejrzewać, że przyczyną mojego problemu jest pomiar poziomu sadzy, w zasadzie to, co, jak sądzę, sugerowałeś przez cały czas. Dzieje się tak dlatego, że stosunek sadzy zachowuje się w sposób raczej niespójny i nieco nieprzewidywalny. Nie wierzę, że odczyt jest wiarygodny, przynajmniej w moim przypadku.

Zazwyczaj lubi przebywać w zakresie ~52-64%
Najlepszym sposobem wyjaśnienia jest prawdopodobnie zarysowanie warunków, które odnoszą się do obniżonego lub podwyższonego poziomu sadzy, w jakim tempie i o ile.

Podwyższony poziom sadzy
  • Przyspieszenie, np. rozpędzanie się ze świateł. Zazwyczaj dodaje 1%
  • Ogólny wzrost podczas jazdy po mieście
  • Gdy silnik jest zimny. Jest to często szybki i znaczny wzrost
  • Podczas toczenia. Może to być tak szybkie jak 1%/sek i dodać 10-15% dla toczenia z prędkości autostradowych. Zauważ, że l/100km odczytuje 2,0 l/100km (minimalny możliwy odczyt) podczas tego i nie ma regeneracji.
  • Temperatura DPF wynosi około ~190C?
  • Niski poziom sadzy ma tendencję do szybkiego wzrostu
Stabilny poziom sadzy
  • Poziom sadzy między ~50% a ~64%. Wydaje się, że wartość sadzy może zatrzymać się w tym zakresie na 100 km.
  • 110 km/h na autostradzie.
Obniżony poziom sadzy
  • Cięższa jazda, np. wspinanie się na wzniesienie
  • Czasami, po prostu jazda autostradą (szczególnie pofałdowana)
  • Hamowanie silnikiem z podwyższonymi obrotami podczas zjazdu ze stromego górskiego przełęczy. Spowodowało to dość szybki spadek wartości sadzy do 0%. Dlaczego tak miałoby być, skoro inne toczenie ją zwiększa?!!
  • Regeneracje

Gdyby mój logger logował dzisiaj, mógłbym to wszystko pokazać...

Save
Discussion starter · #34 · (Edited)
Ha! W końcu!

A oto dowód, że możesz monitorować regenerację DPF za pomocą adaptera OBD-II typu ELM-327 i urządzenia z systemem Android z Torque-Pro...

Regeneracja...zwróć uwagę na temperatury!
Image

Ostrzeżenie o zbliżającej się regeneracji DPF...co jest naprawdę złym pomysłem, przynajmniej do czasu, aż będziemy mogli uzyskać jakąś kontrolę, np. nad poziomami histerezy, limitami czasu, wyciszaniem itp. Zauważ, że jest to rzeczywiste ostrzeżenie o regeneracji DPF. Ostrzeżenie o zbliżającej się regeneracji DPF jest podobne, ale uruchamia się przy poziomie sadzy 63%.

Save
Jakie masz niestandardowe PID-y? Zawsze chciałem skonfigurować X-mierniki na Scangauge, ale nigdy nie udało mi się tego zrobić.

Spróbuj spojrzeć na deltaP i zobaczyć, jak pasuje do obciążenia sadzą.

Discussion starter · #36 · (Edited)
Światło "DPF Regen On" przez OBD-II/EOBD w specyfikacji Aus 2010 Subaru Forester Diesel

Wprowadzenie
Dla tych, którzy „wiedzą”, oto podstawy, których potrzebujesz, aby uzyskać kontrolkę „DPF Regen on”, którą ustawiłem na moim wyświetlaczu w powyższych postach. Założę, że już masz

• Torque Pro skonfigurowany na urządzeniu z Androidem obsługującym Bluetooth

• Sparowany interfejs Bluetooth EOBD/OBD-II, z którym Torque Pro może się komunikować (dla mnie działa poprawnie działający interfejs ogólny ELM v1.5, który ma dostęp do magistrali CAN)

• Znajomość sprzętu/oprogramowania
Dla tych, którzy „wiedzą”, w następnym poście umieszczę „pełny zestaw” PID-ów, parametrów, opcji itp., których użyłem.

Dla bardziej niewtajemniczonych postaram się napisać kilka bardziej szczegółowych instrukcji w innym poście.

Podziękowania
Podziękowania należą się tym, którzy znaleźli i udostępnili te informacje. Inni je odkryli, ja po prostu udało mi się wyświetlić je w Torque Pro. W szczególności osoby/strony takie jak Subdiesel /Subaru Diesel Crew (subdiesel.wordpress.com) i Ghostgum na ausubaru.com. I wszyscy inni, o których zapomniałem wspomnieć.

Niestandardowa wartość PID: 22 12 5B

W „Ustawienia -> Zarządzaj dodatkowymi PID/czujnikami” dodaj niestandardowy PID z następującymi wartościami, bez cudzysłowów, moje komentarze są w ():
  • Tryb OBD2 i PID: „22 12 5B” (Tryb: 22, PID: 12 5B)
  • Długa nazwa: „DPF Active Regeneration Switch”
  • Krótka nazwa: „DPF Regen”
  • Wartość minimalna: „0”
  • Wartość maksymalna: „255” (odpowiada FF w hex)
  • Współczynnik skali: „x1”
  • Typ jednostki: „wł./wył.” (może to nie być krytyczne)
  • Równanie: „A”
  • Pozostaw puste pola Nagłówek OBD, Rozpoczęcie diagnostyki i Zatrzymanie diagnostyki.
Jeśli jesteś połączony z urządzeniem OBD-II, możesz kliknąć „Testuj”. Dwie wartości, które powinny zostać zwrócone, to „00” dla OFF (brak regeneracji) i „FF” dla ON (trwa regeneracja). Kliknij OK po zakończeniu.

Wyświetlacz światła DPF Regen
Przejdź do jednego z ekranów wyświetlania w czasie rzeczywistym i z menu:
  • Wybierz „Dodaj wyświetlacz”
  • Wybierz „Wyświetlacz włącz/wyłącz” (na dole listy dla mnie, pokazuje „wł.” i świeci na zielono, jeśli wartość >0)
  • Wybierz „DPF Active Regeneration Switch” z listy PID
  • Wybierz żądany rozmiar wyświetlacza
I jedziesz!
Światło zaświeci się na zielono i wyświetli „Wł.”, gdy regeneracja DPF jest w toku, a Torque Pro jest połączony z samochodem przez interfejs OBD-II.

Save
Discussion starter · #37 ·
Rozszerzone identyfikatory PID do monitorowania DPF... wreszcie!

Cóż, oto są poniżej. Rozszerzone identyfikatory PID, które mam do monitorowania różnych parametrów diesla.

Załączyłem również pliki Torque Pro zarówno dla rozszerzonych identyfikatorów PID, jak i pulpitu nawigacyjnego, którego używam. Powinny one okazać się pomocne dla osób, które chcą zaimportować informacje, instrukcje znajdują się również poniżej.

Ponownie dziękuję tym, którzy wcześniej opublikowali informacje o identyfikatorach PID, w szczególności ghostgum w ausubaru i stronie Subaru Diesel Crew Subdiesela.

Smacznego! I nie baw się podczas jazdy!

Instrukcje dotyczące importowania plików (po ich pobraniu).
Oba pliki są czytelne dla tekstu, więc spójrz i zobacz układ. W szczególności plik PID powinien być łatwy do modyfikacji.
  • Jeśli masz jakieś obecne niestandardowe identyfikatory PID lub pulpity nawigacyjne, które chcesz zachować, zrób teraz kopię zapasową
  • Rozszerzony plik PID nazywa się "Forester_DPF_Monitoring.csv" i jest w formacie csv. Umieść go w podkatalogu "extendedpids" Torque Pro (mój podstawowy katalog momentu obrotowego znajduje się w /storage/emulated/0/.torque/). Przejdź do momentu obrotowego -> Ustawienia -> Zarządzaj dodatkowymi identyfikatorami PID/czujnikami, otwórz menu i wybierz "Dodaj zdefiniowany zestaw". Powinien być tam wymieniony, wybierz go.
  • Plik pulpitu nawigacyjnego nazywa się "Forester_DPF_Monitoring.dash.txt". ".txt" został dodany, aby umożliwić przesłanie i powinien zostać usunięty z nazwy pliku, aby uzyskać "Forester_DPF_Monitoring.dash". Nie testowałem importowania, ale plik powinien zostać umieszczony w podkatalogu "dashboards" Torque Pro (mój podstawowy katalog momentu obrotowego znajduje się w /storage/emulated/0/.torque/). Importuj, przechodząc do "Wyświetlacze w czasie rzeczywistym" i wybierając ikonę "ustawienia". Następnie z menu "Ustawienia układu" -> "Importuj układ" z menu. Powinien być tam wymieniony, wybierz go. Nie wiem, czy to zastąpi Twój obecny pulpit nawigacyjny, czy go uzupełni.

Niestandardowe identyfikatory PID związane z DPF
Uwagi:
  • Formuła (A-2)*25 + B/10 dla EGT@DPF może nie być do końca poprawna, ale powinna być bliska. Jakościowo jest poprawna, daj mi znać, jeśli trafisz na właściwą.
  • Wartości PID są w postaci szesnastkowej. Pozostałe wartości (np. maks., min., stałe równań) są dziesiętne.
  • Czy jest powód, dla którego wzory temperatury nie zostały ufaktoryzowane, tj. 5A - 40 to nie 5(A - 8)?
  • Śmieszne znaki powinny poprawnie wyświetlać symbol "stopnie C". Myślę!

Nazwa: Glow Relay Switch
Krótka nazwa: Glow Relay
Tryb i identyfikator PID: 22124F
Równanie: A
Wartość minimalna: 0
Wartość maksymalna: 255
Jednostki: włączone/wyłączone
Nagłówek:

Nazwa: Oil Dilution Ratio
Krótka nazwa: Oil Dilution
Tryb i identyfikator PID: 22114E
Jednostki: %
Nagłówek:

Nazwa: Estimated DPF Temperature
Krótka nazwa: Est. DPF Temp
Tryb i identyfikator PID: 22114C
Równanie: 5*A-40
Wartość minimalna: -50
Wartość maksymalna: 1000
Jednostki: °C
Nagłówek:

Nazwa: Estimated Catalyst Temperature
Krótka nazwa: Est. Cat Temp
Tryb i identyfikator PID: 22114B
Równanie: 5*A-40
Nagłówek:

Nazwa: Soot Accumulation Ratio
Krótka nazwa: Soot
Tryb i identyfikator PID: 22114D
Jednostki: %
Nagłówek:

Nazwa: DPF Active Regeneration Count
Krótka nazwa: DPF Regen Count
Tryb i identyfikator PID: 221157
Równanie: A*256+B
Wartość maksymalna: 65535
Jednostki:
Nagłówek:

Nazwa: DPF Active Regeneration Switch
Krótka nazwa: DPF Regen
Tryb i identyfikator PID: 22125B
Jednostki: włączone/wyłączone
Nagłówek:

Nazwa: Exhaust Gas Temp at DPF
Krótka nazwa: EGT@DPF
Tryb i identyfikator PID: 22003E
Równanie: (A-2)*25+B/10
Nagłówek:

Attachments

Save
Discussion starter · #38 ·
Kod usterki U0073

Czy ktoś widział już ten kod U0073 i czy ktoś ma więcej informacji na jego temat?

Cóż, typowe dla tego samochodu. Wyrusz w drogę z Mollymook do Bombala i mam nadzieję, że wybiorę malowniczą drogę gruntową (Tantawangalo Mtn Rd). Dojedź do Narooma i 3/4 świateł na desce rozdzielczej wyskakuje, a światło temperatury miga na przemian na niebiesko/czerwono.

Wycofaj się na lunch, wróć i uruchom samochód - świecą się kontrolki CEL i TCS. Na szczęście mogę pobrać kod, a następnie go wyczyścić (co czyści kontrolki CEL/TCS), aby sprawdzić, czy się powtarza (jak dotąd nie w ciągu ~6 godzin jazdy). W międzyczasie wycofaj się z powrotem na drogi asfaltowe.

Wygenerowany kod to U0073, brak wyraźnej definicji, ale wydaje się, że jest to błąd sieci/błędu magistrali komunikacyjnej ("Magistrala komunikacyjna modułu sterującego "A" wyłączona"). Ma kilka odniesień na forach związanych z Subaru, często związanych z rejestrowaniem.

Dzięki,

Save
Nigdy tego nie widziałem, ale zgaduję, że pobierałeś wystarczająco dużo danych z magistrali CAN, że jakaś "ważna" wiadomość została w jakiś sposób pominięta. Nie powinno się to zdarzyć (ponieważ system jest zaprojektowany do pracy na różnych poziomach i prędkościach i powinien być niezawodny), ale...

21 - 40 of 502 Posts
You have insufficient privileges to reply here.