Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

2009 - diesel MT - kontrolka DPF miga, P1468 i 1469 aktywne?

1 reading
22K views 6 replies 5 participants last post by  DieselForry  
#1 · (Edited)
Cześć Wszystkim, wracając z wakacji, zapaliła się migająca kontrolka DPF, normalnie świeci się ciągle, a następnie prosi o żądanie prędkości... tym razem od razu zaczęła migać, więc pomyślałem, że to czas na wymianę oleju (rozwodnienie oleju >10% powoduje bezpośrednie miganie). Po wjechaniu na autostradę zapaliła się kontrolka MIL i kontroli trakcji (domyślam się, że to tryb awaryjny). Kiedy wróciłem do domu, sprawdziłem logi, aktywne są 2 kody: P1468 Rozcieńczenie oleju i P1469 Tryb awaryjny DPF są aktywne. Sadza wynosi od 120-160%, skumulowany popiół 6%, czas od ostatniego uczenia wtryskiwaczy 1900 km, ciśnienie delta DPF około 15-20 kPa. Wcześniej samochód próbował wykonać kilka regeneracji, wydobywając dużo ciemnego dymu podczas jazdy z niską prędkością na 1/2 biegu, zwłaszcza po zatrzymaniu.

Zazwyczaj, jeśli kontrolka DPF miga jako pierwsza, oznacza to, że rozcieńczenie oleju wynosi >=10%, ale po przejechaniu kilku kilometrów zapaliła się również kontrolka MIL, dlatego nie jestem pewien, czy zresetowanie licznika rozcieńczenia oleju jest wystarczające. Jutro wymieniam olej.

Wiem, że ten problem z DPF jest powszechnym problemem w Foresterach.

Samochód to Forester z silnikiem Diesla z turbodoładowaniem z 2009 roku, euro 4.

Doceniam wszelkie uwagi,
wielkie dzięki

#3 ·
Brzmi dokładnie jak problem, z którym spotkałem się z moją turbosprężarką Forester z 2012 roku 31.12.22. Nie wiedziałem, że może to być powiązane z ostrzeżeniem o rozcieńczaniu oleju, co w moim przypadku powinno być fałszywym alarmem, prawdopodobnie spowodowanym tym, że mój lokalny mechanik nie zrobił tego, co było potrzebne, aby poinformować ECU o ostatniej wymianie oleju.
Wszystkie centra serwisowe w Canberze miały przerwę na Nowy Rok. Mam nadzieję, że uda mi się to naprawić za pomocą wymuszonej regeneracji i innych poprawek komputerowych w poniedziałek 9.1., kiedy ponownie otworzą.

#4 ·
Doświadczyłem tych samych problemów z Outbakiem 2016 2L TD mojej żony i udało mi się przeprowadzić pełną regenerację DPF, która następnie z powodzeniem zresetowała % DPF z powrotem do 0%, a obecnie wynosi od 0 do 30% podczas jazdy samochodem w „normalnych” warunkach (np. Te pojazdy NIE są przeznaczone do jazdy po mieście lub dojeżdżania do sklepów i z powrotem, o czym zapomnieli wspomnieć, gdy kupujesz samochód prosto z salonu! Używam taniego skanera Android ELM327 WIFI Reader do sprawdzania parametrów życiowych pojazdu za pomocą aplikacji „Torque Car Scanner” (wersja bezpłatna) dostępnej w sklepie Google Play. Zauważ, że nie uaktualniłem do ich wersji „Prop” po tym, jak deweloper aplikacji poinformował mnie, że nie obsługuje ona resetowania funkcji specjalnej P1468. Używam więc aplikacji zasadniczo do monitorowania współczynnika DPF, współczynnika sadzy, przełączania regeneracji DPF, współczynnika rozcieńczenia oleju, temperatury DPF, skumulowanej liczby DPF i prób DPF na głównym ekranie, co zasadniczo daje mi dobre pojęcie o tym, jak samochód radzi sobie w tym temacie zainteresowania. Szukam niedrogiego narzędzia skanującego (powiedzmy poniżej 750 USD) zdolnego do zresetowania kodu P1468 po zakończeniu wymaganej wymiany oleju/filtra (i poziomu DPF, jeśli dotyczy) i z zadowoleniem przyjmę wszelkie niezawodne i sprawdzone rozwiązanie (ręczne i/lub narzędzie skanujące) umożliwiające zresetowanie kodu serwisowego Outback 2016 2L TD P1468.

#5 ·
Mam autel ap200 (~60€ z aliexpress z jedną marką samochodową z dożywotnim wsparciem i innymi markami za dodatkową opłatą), który był w stanie zresetować "nowy dpf zainstalowany" w moim znajomym 2016 Outback. Był w trybie awaryjnym, a narzędzie było w stanie przywrócić samochód do życia, dopóki problem z dpf nie zostanie rozwiązany. Prawdopodobnie może również wykonywać inne operacje, nie próbowałem.
Może również odczytywać dane na żywo i kody błędów we wszystkich komputerach w samochodzie, takich jak sterowanie nadwoziem, poduszki powietrzne, abs, klimat, monitorowanie ciśnienia w oponach, wzrok i inne.

#6 ·
Dziękuję za odpowiedź @DieselForry. Tak, uważam, że faktyczne problemy z DPF generują kod P1469, w przeciwieństwie do wyzwalaczy P1468 przez problem z 'Wskaźnikiem rozcieńczenia oleju %', które oba manifestują/dzielą tę samą lampkę ostrzegawczą DPF w samochodzie. Kod P1469 można rozwiązać na wiele sposobów i zazwyczaj nie wymaga narzędzia skanującego do zresetowania się, ponieważ ECU ma specjalną funkcję 'Auto DPF Regen' w swoim programie, która to robi po pomyślnym zakończeniu procesu "Auto Regen". 'Czytnik EML327' na stałe podłączony do naszego samochodu monitoruje, czy/kiedy włącza się "Auto Regen Switches" ECU. Uwaga: Zazwyczaj liczba 'Prób regeneracji DPF' ECU będzie wyższa niż rzeczywista liczba 'Regeneracji DPF' i w moim przypadku myślę, że wynosi ona około 216/96. Powodem tego jest to, że przełącznik aktywacji DPF Regen może włączyć się kilka mil/km od miejsca docelowego, w którym wyłączysz samochód, zanim będzie mógł zakończyć "Wypalanie" (nie będąc świadomym tego stanu), co zasadniczo liczy się jako "Próba", a nie jako "Regeneracja DPF" (i jest rejestrowane jako takie w ECU samochodu, stąd różnica w liczbie). Należy pamiętać, że zaleca się jazdę samochodem w 'Trybie ręcznym' na 3. biegu lub wyższym przy obrotach od 1600 do 2500 obr./min po włączeniu 'Przełącznika DPF Regen' (sprawdź instrukcję obsługi SUBARU). Ustawiam szereg wskaźników, tarcz i odpowiednich alarmów w aplikacji Android 'Torque Car Scan' (patrz poprzedni wątek), aby wydać ton 'Alarmu', aby poinformować mnie, że właśnie się włączył i jeśli to wygodne, miałbym wtedy możliwość dalszej jazdy w wyżej wymienionych "właściwych warunkach", aby pomyślnie zakończyć proces. Sprawdzę możliwości Twojego narzędzia skanującego Autel AP200 na ich stronie, aby zobaczyć, co oferuje, jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. PS: Zdaję sobie sprawę, że możesz już znać "działanie" oprogramowania (ECU)/sprzętu (czujników) tego pojazdu, ale spróbuj dostarczyć to, co wiem/zbadałem na ten temat, aby pomóc/poinformować innych czytelników, być może nowszych w temacie, a nawet poprawić coś, co mogłem źle zrozumieć. Na zdrowie Al

#7 ·
Kilka lat temu stworzyłem urządzenie, które nazwałem monitorem DPF, aby monitorować wszystkie ważne dane dotyczące żywotności DPF. Jeżdżę z nim podłączonym od tego czasu i było naprawdę przydatne.

You have insufficient privileges to reply here.