Cześć Wszystkim, wracając z wakacji, zapaliła się migająca kontrolka DPF, normalnie świeci się ciągle, a następnie prosi o żądanie prędkości... tym razem od razu zaczęła migać, więc pomyślałem, że to czas na wymianę oleju (rozwodnienie oleju >10% powoduje bezpośrednie miganie). Po wjechaniu na autostradę zapaliła się kontrolka MIL i kontroli trakcji (domyślam się, że to tryb awaryjny). Kiedy wróciłem do domu, sprawdziłem logi, aktywne są 2 kody: P1468 Rozcieńczenie oleju i P1469 Tryb awaryjny DPF są aktywne. Sadza wynosi od 120-160%, skumulowany popiół 6%, czas od ostatniego uczenia wtryskiwaczy 1900 km, ciśnienie delta DPF około 15-20 kPa. Wcześniej samochód próbował wykonać kilka regeneracji, wydobywając dużo ciemnego dymu podczas jazdy z niską prędkością na 1/2 biegu, zwłaszcza po zatrzymaniu.
Zazwyczaj, jeśli kontrolka DPF miga jako pierwsza, oznacza to, że rozcieńczenie oleju wynosi >=10%, ale po przejechaniu kilku kilometrów zapaliła się również kontrolka MIL, dlatego nie jestem pewien, czy zresetowanie licznika rozcieńczenia oleju jest wystarczające. Jutro wymieniam olej.
Wiem, że ten problem z DPF jest powszechnym problemem w Foresterach.
Samochód to Forester z silnikiem Diesla z turbodoładowaniem z 2009 roku, euro 4.
Doceniam wszelkie uwagi,
wielkie dzięki
Zazwyczaj, jeśli kontrolka DPF miga jako pierwsza, oznacza to, że rozcieńczenie oleju wynosi >=10%, ale po przejechaniu kilku kilometrów zapaliła się również kontrolka MIL, dlatego nie jestem pewien, czy zresetowanie licznika rozcieńczenia oleju jest wystarczające. Jutro wymieniam olej.
Wiem, że ten problem z DPF jest powszechnym problemem w Foresterach.
Samochód to Forester z silnikiem Diesla z turbodoładowaniem z 2009 roku, euro 4.
Doceniam wszelkie uwagi,
wielkie dzięki