Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks
21 - 40 of 109 Posts
Cieszyłem się, że '20 Crosstrek, którego kupiłem nowego z salonu, nie miał go. Rzadko z niego korzystam, nie lubię prawdopodobnej utraty miejsca nad głową i nie chcę mieć do czynienia z wyciekami i problemami mechanicznymi z nimi związanymi. Jednak utknąłem z nim w moim '23 Forester Wilderness.

Otworzyłem go kilka razy w ciągu 3 miesięcy, odkąd mam samochód, i tylko w nocy. Robię co w mojej mocy, żeby unikać słońca. A w Foresterze miejsce nad głową to żaden problem.

Forester to pierwszy samochód, który kupiłem z szyberdachem. Otwieram go, żeby zaczerpnąć świeżego powietrza, gdy jest wystarczająco ciepło.

Nadmiernie gorące słońce nie jest problemem tam, gdzie mieszkam, większym problemem jest brak światła słonecznego, z którym szyberdach bardzo pomaga, ale nie jest to związane z otwieraniem szyberdachu.

Krótka odpowiedź? Tak... otwórz to, gdy pogoda jest ładna

Save
Rzadko otwieram szyberdach. Nie kupiłbym go w nowym samochodzie. Kupiłem ten model Limited używany, więc miał szyberdach.

W moim Foresterze dawno temu przestał działać. Teraz po prostu trzymam go zamkniętego i odłączyłem przełącznik. Bardzo chciałbym go znowu mieć, choćby tylko na zimowe miesiące, kiedy mogę włączyć nawiew podłogowy i uchylić go tylko trochę, aby odprowadzić nadmiar ciepła, które łatwo wysusza moje zatoki podczas długich podróży. Funkcja uchylania nadal działa świetnie w moim Toyocie Avalon 1. generacji i jest do tego bardzo przydatna.

....nie mówię, że się to nie zdarza, ale czy uważam, że jest wystarczająco dużo osób narzekających na przeciekające szyberdachy, aby wzbudzić obawy w tym przypadku? .....nie, i naprawdę nie ma powodu, aby unikać jego używania IMO / IME. To był mój punkt.
Nie powiedziałem, że to problem z wyciekiem, ale raczej, że "na tej stronie odnotowano pewne problemy z szyberdachami", co jest prawdą.
Niektóre z nich to wycieki z zatkanych odpływów lub uszczelek, a inne, które były problemami z działaniem, zostały zgłoszone.

Chociaż zgadzam się, że najwyraźniej nie jest to problem endemiczny, szyberdach, który można otworzyć, obejmuje dodatkowe punkty awarii, takie jak mechanizm lub uszczelki, i wydaje mi się to istotne dla dyskusji na temat tego, czy ktoś chciałby otwór w dachu, który można otwierać, w porównaniu z uszczelnionym oknem na dachu samochodu... ;)

Moim zdaniem pozbywanie się gorącego powietrza w moim Foresterze podczas pierwszego uruchomienia to najlepsze wykorzystanie otwieranego szyberdachu...
To byłoby dużo cykli, a mechanizm może wykonać tylko tyle.
Kiedy dostałem nowego Forestera, na forum było wiele wątków na temat problemów z szyberdachem w Foresterach, które nie były jeszcze bardzo stare. Więc kiedy używam mojego, robię to oszczędnie, dla przyjemności pozostawienia go otwartego przez pewien czas lub kilometry. Otwieram gorący samochód, opuszczając tylne szyby o kilka centymetrów.
W 2006 roku dostałem nowego Sciona xB i miałem w nim wbudowany, wsuwany i wentylowany szyberdach Webasto. Często używałem pozycji wentylacyjnej, ponieważ nie wymagała ona żadnego ruchu poza wysunięciem, co było również ciche przy dużej prędkości. Ale myślę, że panoramiczny szyberdach Forestera byłby zbyt duży i ciężki do wentylacji typu pop-up.

Kiedy temperatura przekracza 58 stopni, cały czas otwieram mój "Poor Man's Convertible". Ale nie na autostradzie.

owns 2023 Subaru Forester Touring
  • Like
Reactions: CO17Forester
Save
Lubię mieć otwarty dach podczas malowniczych przejażdżek, daje mi to lepsze poczucie okolicy. Lubię go również otwartego podczas powolnych nocnych przejażdżek, gdy księżyc i gwiazdy są głównym powodem jazdy.

Save
W 2017 roku tylko model podstawowy był bez szyberdachu.
Koszt jest powodem, dla którego się nie podnosi, standardowy mechanizm przechyla tył w dół przed schowaniem i przechyla tył w górę, aby się zamknąć. Przynajmniej w moim przypadku.

Save
Podobała mi się prostota szyberdachu w moim Sundance z 1992 roku. Otwieranie ręczne, zawiasowa zatrzask podnosił tył, albo ściskało się zatrzask i podnosiło go do góry i pociągało szybę do tyłu, aby ją wyjąć.

Minusem było to, że w podsufitce nie było przesuwanego daszka. Używałem nieprzezroczystej folii elektrostatycznej, aby go zablokować, w przeciwnym razie można było się usmażyć na słońcu. Nawet wtedy nie było to w 100% skuteczne.

Tak, robię to. Często używam mojego szyberdachu... Zostawiam go otwarty na kilka cali, gdy parkuję w ciepłe, słoneczne dni (mój bagażnik dachowy działa prawie jak kraty zabezpieczające w oknach domów) i nigdy nie muszę się martwić, że ktoś spróbuje się włamać, żeby coś ukraść... Mieszkam w południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych - gdzie letnie temperatury często przekraczają 100 stopni Fahrenheita, więc to świetny sposób na ucieczkę ciepła podczas parkowania i przy pierwszym uruchomieniu. W chłodniejszych miesiącach (od lutego do maja, od września do listopada) jest otwarty przez większość dni... To najbliższe, co mogę zrobić, żeby wrócić do czasów, kiedy jeździłem kabrioletem i poczuć to świeże powietrze... Och, a w nocy? Uwielbiam to! PS - to OGROMNA cecha sprzedażowa dla wielu właścicieli.... Na marginesie, wierzę, że to Mercury jako pierwszy wpadł na pomysł "stałego" szyberdachu - ogromnego szklanego panelu w dachu niektórych modeli z lat 50. - ale się nie otwierał.

Jeden z powodów, dla których wróciłem do Forestera. Ogromny jak na swoją klasę. Pomógł zastąpić kabriolet Mustanga, który posiadałem krótko. Mój ulubiony samochód, dopóki nie spróbowałem utrzymać prędkości pod górę na mokrym wzniesieniu, a samochód wpadł w poślizg na pasie. Napęd na wszystkie koła z pewnym trzymaniem pokonuje nerwowe KM.

Mam jeden w moim Cross Sports z 2004 roku. Mamy tu w Finlandii bardzo długie zimy, więc oczywiście nie używam go zbyt często na co dzień. Wiosną często zdarza się dużo pyłków i/lub kurzu w powietrzu (dużo drzew i lasów tutaj w Finlandii, plus piaskują/żwirują drogi zimą = kurz wiosną), więc unikam również zbyt częstego otwierania go, żeby to świństwo nie dostało się do samochodu. Latem jednak używam go często. Mój samochód jest czarny, więc kiedy postoi na słońcu, miło jest szybko wpuścić świeże powietrze do samochodu bez zbytniego otwierania bocznych szyb lub używania klimatyzacji.

Mój przyszedł z szyberdachem, ponieważ szyberdach był zgrupowany w innych opcjach, które chciałem. Gdybym miał wybór, wybrałbym bez szyberdachu.

Ludzie mówili, że włączenie klimatyzacji i otwarcie szyberdachu pozwala szybko schłodzić samochód, ale tak naprawdę można do tego użyć dowolnego okna lub drzwi. Ponadto, jeśli samochód się nie porusza lub porusza się powoli, otwarcie więcej niż jednego okna, najlepiej po przeciwnych stronach samochodu, pozwala na wymianę powietrza wewnątrz znacznie szybciej niż samo użycie szyberdachu.

Kupiłem swojego Forestera w sierpniu ubiegłego roku. Chyba powinienem wypróbować swój.

Miałem jeden w moim mini cooperze, którego nigdy nie używałem. Teraz mam jeden w moim Foresterze, wciąż nie używam. Nie lubię słońca na czubku głowy.

21 - 40 of 109 Posts
You have insufficient privileges to reply here.