Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

Czy modele 2025 są nadal produkowane w Japonii - w szczególności Wilderness?

12K views 28 replies 15 participants last post by  Jim_in_PA  
#1 · (Edited)
Cześć. Mój model Premium z 2023 roku został wyprodukowany w Japonii, z czym nie mam problemu. Ostatnio oglądałem film, w którym stwierdzono, że modele z 2025 roku będą produkowane w USA. Czy ktoś wie, czy to prawda? Jeśli tak, to gdzie i czy jest to nowa fabryka, czy może fabryka, która ma doświadczenie w produkcji innych Subaru? Rozważam wymianę mojego modelu Premium z 2023 roku (to był świetny pojazd) na model Wilderness z 2025 roku (kiedy będą dostępne... prawdopodobnie 2026). Ostatnio podróżuję po nieutwardzonych drogach gruntowych/skalistych. Niektóre są też dość strome. Mój model Premium spełnia swoje zadanie, ale nie miałbym nic przeciwko odrobinie dodatkowych możliwości.

#2 ·
2025 jest nadal produkowany w Japonii. Dla MY 2026 Outback i Forester (dla Ameryki Północnej) zamieniają się miejscami. Produkcja Forestera przenosi się do Indiany, a Outback jedzie do Japonii.

SIA zbudowała ponad 7 milionów samochodów od czasu otwarcia w 1989 roku, więc myślę, że mają jakieś doświadczenie w budowaniu Subaru.

#4 ·
2025 nadal jest produkowany w Japonii. Na rok modelowy 2026 Outback i Forester (dla Ameryki Północnej) zamieniają się miejscami. Produkcja Forestera przenosi się do Indiany, a Outback trafia do Japonii.

SIA zbudowała ponad 7 milionów samochodów od czasu otwarcia w 1989 roku, więc myślę, że mają jakieś doświadczenie w budowaniu Subaru.
Dzięki za te informacje.

@Category5 Proszę o podanie linku do filmu wideo, w którym to stwierdzono. W USA jest tylko jedna fabryka Subaru i nie budują tam Forestera.

Spójrz tutaj: Gdzie produkowane są pojazdy Subaru? | Subaru
Ostatnio oglądałem tak wiele filmów z Foresterami na YouTube, że nie jestem pewien, który z nich to stwierdził. Pamiętam, że recenzent w filmie stwierdził, że MYŚLI, że Forestery wkrótce będą produkowane w USA. Wygląda na to, że @FozzyX3 zamieścił powyżej pomocne informacje.

#6 ·
Czy SIA była fabryką lemoniady do wczesnych lat 2000??
Nie mam pojęcia o napojach, ale dawno temu z tej linii schodziły również Toyoty Camry, o ile się nie "mylę". Od dłuższego czasu to tylko Subaru. Jedynym ograniczeniem jest to, że dwa modele Ascent nie mogą być uruchamiane obok siebie ze względu na konflikty przestrzenne. W przeciwnym razie jest to mieszana linia produkcyjna ze wszystkimi modelami pojazdów produkowanych w USA, które poruszają się razem w dowolnej kolejności wynikającej z zamówień przekładających się na produkcję.

• Like
Reactions: Nhwheelman
Save
#7 · (Edited)
SIA pierwotnie oznaczało Subaru Isuzu Automotive. Przez większość z pierwszych 10 lat budowali znacznie więcej Isuzu niż Subies. W 2002 roku Isuzu sprzedało swój udział w zakładzie FHI, a ostatnie Isuzu SIA zostały zbudowane w 2004 roku. O ile pamiętam, umowa z Camry obowiązywała w latach 2007-2016.

Jeśli w tych latach byłeś właścicielem lub wynajmowałeś model Camry w wersji podstawowej, prawdopodobnie został on zbudowany przez Subaru. Toyota sama budowała te ładniejsze.

Teraz będę miał to przez cały dzień w głowie......

#8 ·
Wracając do pytania autora oryginalnego postu - lub jego części - "Wilderness w szczególności".

W tej chwili NIE MA modelu Forester Wilderness z 2025 roku. Forester Wilderness to wciąż model 2024 SK i jest nowy. To nie jest nowy styl nadwozia, to nie jest powiększony ekran dotykowy i wciąż ma pokrętła i przyciski dla niektórych funkcji (HVAC, podgrzewanie siedzeń itp.). Biorąc pod uwagę, że jedynymi naprawdę unikalnymi częściami między resztą linii Forester a Wilderness jest zawieszenie i programowanie CVT, nie jestem pewien, dlaczego nie zaoferowano modelu Wilderness na rok 2025. Tak, wiem, że istnieją specyficzne dla modelu elementy wykończeniowe (miedziane wykończenie, odznaki, naklejka na maskę w kolorze czarnym matowym itp.), nie są to unikalne elementy mechaniczne, które są częścią tego, co czyni Wilderness wyjątkowym. Prawdę mówiąc, każdy mógłby wejść do lokalnego dealera Subaru i zamówić odznaki Wilderness, koła, naklejkę na maskę i tak dalej, założyć je na Premium, Sport lub Limited i kto naprawdę wiedziałby, jaka jest różnica na pierwszy rzut oka?

Nie widziałem żadnej wzmianki o generacji SL (modelach 2025) dla modelu Wilderness. Podstawowe 5 (base, Premium, Sport, Limited i Touring - US trim) to wszystko. Pojawiły się zapowiedzi nowego (dla Ameryki Północnej) modelu Forester Hybrid, ale nie było żadnych konkretnych informacji dotyczących dat premiery, cen, poziomu wyposażenia, wyposażenia itp. Było wiele spekulacji, ale nic konkretnego od Subaru (w tej chwili).

Może się zdarzyć (tutaj spekulacje), że Wilderness nie "pasuje" do generacji SL i nie powróci. Ale kto wie? Może planują Wilderness po premierze modelu (modeli) Hybrid lub może na odświeżenie w połowie cyklu w 2027 lub 2028 roku... Znowu spekulacje i "kto wie"...? Może po prostu nie sprzedali wystarczająco dużo modeli Wilderness, aby je zachować (pamiętajcie o upadku XT). Może chcą, aby Forester Wilderness bardziej przypominał Outback Wilderness i umieścić 2.4 DI Turbo pod maską... Znowu, kto wie?

Z tego, co widzę na lokalnych placach dealerskich i na drogach w pobliżu, Sport i Premium wciąż wydają się być poziomami wyposażenia, które sprzedają się najwięcej, a następnie inne poziomy wyposażenia. Pamiętajcie, że zapasy dealerów dla większości kraju opierają się na tym, co dealer zamawia i będzie sprzedawał w swojej okolicy. W niektórych przypadkach mogą otrzymać większe oferty na inne poziomy wyposażenia, które znajdują się na statku przypływającym lub już w porcie, które nie zostały jeszcze przydzielone dealerowi.

#9 ·
[QUOTE="FozzieBalou, post: 7954575, member: 527187]
Wracałem do oryginalnego pytania autora - lub jego części - "Wilderness w szczególności".

W tej chwili NIE ma modelu Forester Wilderness 2025. Forester Wilderness to wciąż model 2024 SK i jest nowy. To nie jest nowy styl nadwozia, to nie jest ponadwymiarowy ekran dotykowy i wciąż ma pokrętła i przyciski dla niektórych funkcji (HVAC, podgrzewanie siedzeń itp.). Biorąc pod uwagę, że jedynymi naprawdę unikalnymi częściami pomiędzy resztą linii Forester a Wilderness jest zawieszenie i programowanie CVT, nie jestem pewien, dlaczego nie zaoferowali Wilderness na rok 2025. Tak, wiem, że istnieją specyficzne dla modelu elementy wykończeniowe (miedziane wykończenie, odznaki, naklejka na maskę w kolorze czarnym matowym itp.), nie są to unikalne elementy mechaniczne, które są częścią tego, co sprawia, że Wilderness jest unikalny. Naprawdę, każdy mógłby wejść do lokalnego dealera Subaru i zamówić odznaki Wilderness, koła, naklejkę na maskę i tak dalej, założyć je na Premium lub Sport lub Limited i kto naprawdę wiedziałby, jaka jest różnica na pierwszy rzut oka?

Nie widziałem żadnego odniesienia do generacji SL (modele 2025) dla modelu Wilderness. Podstawowe 5 (podstawowy, Premium, Sport, Limited i Touring - wykończenie US) to wszystko. Pojawiły się zapowiedzi nowego (dla Ameryki Północnej) Forester Hybrid, ale nie ma prawdziwych informacji jeśli chodzi o daty premiery, ceny, poziom wyposażenia, sprzęt itp. Było wiele spekulacji, ale nic konkretnego od Subaru (w tej chwili).

Może być (tu spekulacje), że Wilderness nie "pasuje" do generacji SL i nie powróci. Ale kto wie? Może planują Wilderness po premierze modeli Hybrid lub może na odświeżenie w połowie cyklu w 2027 lub 2028 roku... Znowu spekulacje i "kto wie"....? Może po prostu nie sprzedali wystarczająco dużo modeli Wilderness, aby je zachować (pamiętajcie o upadku XT). Może chcą sprawić, aby Forester Wilderness bardziej przypominał Outback Wilderness i umieścić 2.4 DI Turbo pod maską... Znowu, kto wie?

Z tego, co widzię na lokalnych placach dealerskich i na drogach w pobliżu mnie, Sport i Premium wciąż wydają się być poziomami wyposażenia, które sprzedają się najwięcej, a następnie inne poziomy wyposażenia. Pamiętaj, że zapasy dealerów dla większości kraju opierają się na tym, co zamawia dealer i będzie sprzedawał w swoim regionie. W niektórych przypadkach mogą być oferowane większe oferty na inne poziomy wyposażenia, które są na statku płynącym lub już wylądowały w porcie, które nie zostały jeszcze przydzielone dealerowi.
[/QUOTE]
Dzięki za cały ten wkład. Myłlę, że w tej chwili założyę bardziej odpowiednie opony terenowe na mojego Premium 2023 i zobaczę, co się stanie z Subaru w przyszłości.

#10 ·
Jak wspomniano, z wyjątkiem przeprogramowania skrzyni biegów, możesz zamienić swój Premium w coś zbliżonego do Wilderness.

Kup opony terenowe, załóż podnośnik (lub amortyzatory/kolumny Bilstein B8 TerraSport), dodaj światła, grafikę, koła - i możesz mieć "klona" Wilderness za znacznie mniej niż prawie czterdzieści tysięcy dolarów.

Przy okazji - to droga, którą poszedłem... Ale mój Foz jest nieco starszy... Żartobliwie nazywam mojego Foza "pre-Wilderness" Wilderness.

#11 ·
Jak wspomniano, z wyjątkiem przeprogramowania skrzyni biegów, możesz zamienić swój Premium w prawie Wilderness.

Kup opony terenowe, kup podnośnik (lub amortyzatory/kolumny Bilstein B8 TerraSport), dodaj światła, grafikę, koła - i możesz mieć "klon" Wilderness za znacznie mniej niż prawie czterdzieści tysięcy dolarów.

Przy okazji - to droga, którą wybrałem... Ale mój Foz jest trochę starszy... Żartobliwie nazywam mojego Foza "pre-Wilderness" Wilderness.

View attachment 604144

Jeszcze bez podnośnika (jeszcze), ale wiele innych aktualizacji...
Tak właśnie myślałem. Dzięki za info. Twój Forester wygląda świetnie. Lepsze opony to główny element potrzebny w moim. Jeśli mój Premium ma prześwit 8,7", ile dodatkowo dodadzą amortyzatory/kolumny Bilstein B8 TerraSport?

#12 ·
Z informacji handlowych Bilsteina wynika, że TerraSport B8 zwiększy prześwit o 1 do 2 cali.

Patrząc na katalog, mogą one jeszcze nie być dostępne dla generacji SK Forester (Twój 2023). Ale skontaktuj się z nimi, a może powiedzą Ci coś innego. Zrobiłem to dla mojego 2014 i odkryłem, że ZOSTAŁY wydane, ale katalog online nie został jeszcze zaktualizowany.

• Like
Reactions: Category5
Save
#15 ·
Nie zamierzam szukać linku, ale czytałem wiele artykułów wskazujących na to, że Forester zastąpi wycofywany model (sedan Legacy?) w fabryce w Indianie na potrzeby sprzedaży w USA w przyszłości.

#21 ·
Ciekawe byłoby zobaczyć, kto buduje to lepiej, ale szczerze mówiąc, musiałby to być ten sam model zbudowany w obu miejscach, żeby mieć pewność. Skłaniam się ku japońskiej produkcji, jestem pewien, że wielu tak robi, ale szczerze mówiąc, miałem samochody wyprodukowane w Meksyku i Tajlandii, które uważałem za zupełnie dobre samochody.

#23 ·
Cześć. Mój model Premium z 2023 roku został wyprodukowany w Japonii, z czym nie mam problemu. Ostatnio oglądałem film, w którym stwierdzono, że modele z 2025 roku będą produkowane w USA. Czy ktoś wie, czy to prawda? Jeśli tak, to gdzie i czy jest to nowa fabryka, czy może fabryka, która ma doświadczenie w produkcji innych Subaru?
Rozważam wymianę mojego modelu Premium z 2023 roku (to był świetny pojazd) na model Wilderness z 2025 roku (kiedy będą dostępne... prawdopodobnie 2026). Ostatnio podróżuję po nieutwardzonych/kamienistych drogach, które nie są konserwowane. Niektóre są też dość strome. Mój model Premium daje radę, ale nie miałbym nic przeciwko odrobinie dodatkowych możliwości.
Mój model Touring z 2024 roku został wyprodukowany w Japonii. Modele z 2025 roku również są produkowane w Japonii. Podobno po przeniesieniu produkcji Outback do Japonii i zakończeniu produkcji Legacy, Forestery będą budowane w USA. Wygląda na to, że Forester i Crosstrek będą najlepiej sprzedającymi się modelami Subaru w Stanach Zjednoczonych, więc sensowne jest przeniesienie produkcji bliżej konsumpcji. Nowy Outback jest w tym momencie nieznany. Ze zdjęć szpiegowskich i plotek, które słyszałem od właściciela salonu Subaru, nowy Outback wygląda jak większy Forester, tracąc swój wygląd kombi. Osobiście będzie mi go brakowało 😔.
Pozdrawiam,
DD

#25 ·
@ddelorso Z tego, co rozumiem, powodem przeniesienia jest to, że układ napędowy w nowym Foresterze Hybrid będzie w jakiś sposób wariantem nowej technologii hybrydowej dostępnym tylko w Ameryce Północnej. Ten sam powód, dla którego FB25 Crosstreki są budowane w SIA, podczas gdy Slothtreki są nadal budowane w Japonii. Z odejściem Outbacka i Legacy zwalnia się więcej niż wystarczająca przepustowość, aby zbudować wszystkie Forestery na rynek Ameryki Północnej w SIA.

#26 ·
Myślę, że byłbym zainteresowany bardziej wytrzymałym, kanciastym wyglądem niektórych pojazdów Subie. Najnowsza wersja Forestera wydaje się zmierzać w tym kierunku (oczywiście moim zdaniem).

#28 ·
W styczniu wymieniliśmy naszego Forestera Premium z 2021 roku na Forestera Premium z 2025 roku. Sprzedawca wspomniał, że po 2025 roku Forester nie będzie już produkowany w Japonii. Bardzo się cieszę, że udało nam się uzyskać dobrą wartość za naszego Forestera z 2021 roku, ze względu na to, że była to jednoroczna zmiana, jak sądzę, w przewodach chłodniczych na plastik, a następnie w roku modelowym 2022 wrócili do metalu. Wydaje mi się, że słyszałem o tym w jednej lub dwóch recenzjach Forestera - IIRC na YouTube jeden z nich był od "MrSubaru1387".

#29 ·
Sprzedawca wspomniał, że po 2025 roku Forester nie będzie produkowany w Japonii.
To dotyczy tylko Foresterów sprzedawanych w Ameryce Północnej. I tak, produkcja przenosi się do Indiany na ten rynek.

• Like
Reactions: Category5
Save
You have insufficient privileges to reply here.