Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

2019 - Premium - Kody błędów (wymienione) - problem z ECU?

3.5K views 46 replies 13 participants last post by  2.5x_sleeper  
#1 · (Edited by Moderator)
Vehicle Details:
2019 Premium
Transmission:
CVT
Cześć, po pierwsze, nie jestem właścicielem '19 Forester Premium, należy on do mojego syna, który jest teraz zajęty holowaniem go z powrotem do domu.
Jestem hobbystą pełnowymiarowych diesli, zwykle przesiadującym na forum Oil Burners, i bez wkładu tych ludzi nigdy nie przeszedłbym przez niektóre naprawy i modyfikacje moich ciężarówek.
Dość tego wstępu.
Chłopak zwalniał do świateł stopu, gdy jego samochód zaczął nierówno pracować, a następnie przeszedł w tryb awaryjny.
Podłączył czytnik kodów i otrzymał 9 błędów. Najgorsze są następujące:
P0700 Żądanie MIL systemu kontroli skrzyni biegów
P060B Trwała wewnętrzna wydajność przetwarzania modułu sterującego A/D
U0122 Utracono komunikację z modułem kontroli dynamiki
P2005 Kolektor utknął otwarty Bank 2
P2004 Kolektor Bank 1
Było kilka innych zbędnych kodów.
Myślę, że musi to być ECU, ponieważ po przejrzeniu schematu wygląda na to, że prowadzi do niego wiele złączy, więc pojedyncze złącze nie odcięłoby komunikacji z całym pojazdem, a błąd pochodzi z każdego głównego systemu.
Mam nadzieję na poradę dotyczącą rozwiązywania problemów z ECU, ponieważ wydaje się, że są to tylko elementy dealerskie, chyba że ktoś zna element z rynku wtórnego.
Dzięki z góry.

#2 · (Edited)
To prawdopodobnie twoja bateria. Jak jest stara? Czy to oryginalna? Widziałem podobne objawy u innych i zawsze okazywało się, że to słaba lub uszkodzona bateria.

Twoje systemy prawdopodobnie nie otrzymują już prawidłowego napięcia i się wyłączają, powodując błędy.

Jedyną rzeczą, która łączy wszystkie te błędy, jest twój system elektryczny, a na szczycie twojego systemu elektrycznego znajduje się bateria.

Jedną rzeczą, co do której wszyscy możemy się zgodzić, jest to, że bateria OEM jest do bani.

Pomyśl o tym, co dzieje się z twoją elektroniką domową podczas obniżenia napięcia. To podobne do tego, czego doświadcza Forester twojego syna.

#5 ·
To prawdopodobnie twoja bateria. Jak jest stara? Czy to oryginał? Widziałem podobne objawy u innych i zawsze okazywało się, że jest to słaba lub uszkodzona bateria.

Twoje systemy prawdopodobnie nie otrzymują już prawidłowego napięcia i wyłączają się, powodując błędy.

Jedyną rzeczą wspólną dla wszystkich tych błędów jest twój system elektryczny, a na szczycie twojego systemu elektrycznego znajduje się bateria.

Jedyną rzeczą, co do której wszyscy możemy się zgodzić, jest to, że bateria OEM jest do bani.

Pomyśl o tym, co dzieje się z twoją elektroniką domową podczas obniżenia napięcia. Jest to podobne do tego, czego doświadcza Forester twojego syna.
Tutaj przyznaję się do ignorancji w całej technologii Subaru.
Czy alternator nie podtrzymuje napięcia na biegu jałowym i powyżej?

#7 ·
Błędy systemów komunikacyjnych. Sprawdź akumulator. Sprawdź połączenia. Sprawdź uziemienia.

ECM jest solidny w swojej samodzielnej pojemności. Jego komunikacja jest raczej delikatna. Szepty.
Powiedziałem mu, żeby sprawdził napięcie podczas pracy, zanim cokolwiek innego zrobi.
Że słaby akumulator może wyłączyć działający silnik, to dla mnie bardzo obca koncepcja.
Czy prostownik/regulator nie jest w nim wbudowany, a wyjście idzie bezpośrednio do akumulatora?

#4 ·
Wygląda na to, że masz zapisany kod P0700 DTC, ale nie widzę żadnych kodów DTC związanych z transmisją. Czy twoje narzędzie diagnostyczne ma możliwość odczytu TCM?

Dzieciak zwalniał do świateł stopu, gdy jego samochód zaczął nierówno pracować, a następnie przeszedł w tryb awaryjny.
P2004/2005 to kody DTC TGV, może to być powiązane.

#6 ·
Wygląda na to, że masz zapisany kod P0700 DTC, ale nie widzę żadnych kodów DTC związanych z transmisją. Czy twoje narzędzie diagnostyczne ma możliwość odczytu TCM?

P2004/2005 to kody DTC TGV, może to być powiązane.
Nie mam pojęcia, jest jakieś 2000 mil ode mnie, ale sprawdzę.

#9 ·
@Divemaster5734 Nawet jeśli alternator jest w dobrym stanie, akumulator w złym stanie spowoduje wszelkiego rodzaju problemy z elektroniką. Wiele z nich pojawia się na światłach stopu, gdy aktywowana jest funkcja automatycznego startu/stopu.

Wymień jego akumulator na Group 24F AGM (dostałem Odyssey dla maksymalnej wydajności), a problemy prawdopodobnie znikną.

#10 ·
Możesz dostrzec korzyści, rozważając obwody uziemiające jako dwa różne typy. Jednym z nich jest uziemienie zasilania, które znasz, a drugim uziemienie odniesienia. Uziemienie odniesienia to rodzaj komunikacji komputerowej. Weź pod uwagę, że napięcia ECU wynoszą 0,5 V lub mniej. Zatem ścieżki sygnałowe muszą być czyste, a połączenia bezpieczne. Cały czas monitoruję napięcie w ECU za pomocą urządzenia monitorującego OBD. Mój to UltraGauge. Oto strona z mojej instrukcji obsługi dotyczącej ECU.

#14 ·
Aktualizacja:
Dostałem od niego DVM i dziś rano napięcie odłączonego akumulatora wynosiło 12,4 V.
Kazałem mu go podłączyć i uruchomić.
Następnie odczytał 14,1 V przy 11 A.
Uważałem, że napięcie akumulatora wydaje się trochę niskie, zwykle dostaję wysokie 12 lub niskie 13 we wszystkich moich ciężarówkach i motocyklach, wyjście alternatora wydawało się idealne, ale 11 amperów na biegu jałowym wydaje mi się wysokie, ponieważ wszystkie moje zwykle wynoszą około 5-8 amperów na biegu jałowym i bez akcesoriów.
Kupił samochód nowy i jest to akumulator OEM, więc powiedziałem mu, że i tak prawdopodobnie trzeba go wymienić.
To powiedziawszy, po odłączeniu obu przewodów akumulatora na noc, ECU nie zresetował się, ponieważ jego BT połączył się natychmiast.
Nie jestem typem osoby, która po prostu zaczyna wymieniać losowe rzeczy, mając nadzieję, że przypadkowo trafię na cel wcześniej niż później, zastanawiam się, jakie są wasze przemyślenia na temat wskazanych napięć i natężenia prądu.
Dzięki

#15 ·
ECU nie zresetowało się, ponieważ jego BT połączyło się natychmiast
Radio ma zapasową baterię dla ustawień użytkownika. Jest to niezależne od reszty pojazdu.

Zbadaj algorytm inteligentnego ładowania Subaru w Google. Jest tam trochę do nauczenia.
Twoje odpowiedzi leżą tam w Googleverse dla natężenia prądu.

Szczegółowe wyjaśnienia inteligentnego ładowania można również znaleźć tutaj na tej stronie internetowej

Czy akumulator przejdzie test obciążeniowy? Pomiar napięcia to jedno. Obciążenie go to drugie.

#19 ·
Najłatwiejszym sposobem na "zresetowanie" jest rozładowanie pojemności. Sposobem jest odłączenie jednego kabla akumulatora i dotknięcie i przytrzymanie drugiego kabla. Nie sądzę, aby kody OBD zawierały "kod baterii", tylko odczyt napięcia. Powinieneś otrzymać alarm niskiego lub wysokiego napięcia i niektóre kody błędów z alternatora, jak sądzę. Nie mam modelu z 2019 roku.

Od tego zaczęliśmy.

Image

Moim zdaniem są to błędy komunikacji.

Zawsze, gdy otrzymasz kod, który chcesz zbadać, wyciągnij dane z zamrożonej ramki i zobacz, co się dzieje. To rozwiązałoby niektóre z tych elektrycznych pytań.

#23 ·
Odłączenie akumulatora i połączenie zacisków razem nie zresetowało ECU.
Wyjęcie złączy z ECU też tego nie zrobiło.
Martwi mnie to, że wszędzie są kody błędów i wszystkie pojawiły się w tym samym czasie.
Akumulator był stary, więc wymieniliśmy go na AGM grupy 35.
Powiedział, że na nowym akumulatorze na pewno lepiej odpalał i działał.
Gdyby były tylko błędy TCU, byłoby to łatwe, ale oprócz systemów peryferyjnych występuje również wewnętrzny błąd przetwarzania wraz ze wszystkimi błędami komunikacji.
ECU znajduje się w komorze silnika, więc na szczęście jest łatwo dostępny.
Złącza są w dobrym stanie, brak oznak utleniania, iskrzenia lub wżerów na pinach, a wiązki przewodów są nadal fabrycznie poprowadzone i zabezpieczone.
Próbował każdej sugestii resetowania, jaka kiedykolwiek została opublikowana tutaj i na Reddicie.
To szalone, że wszystko poszło źle tylko z powodu zwolnienia przed światłami, pomyślałbym, że przy 12,4 VDC na akumulatorze nie byłoby wystarczającego prądu przy włączonym silniku, aby spowodować spadek napięcia na tyle duży, by stworzyć warunki niedonapięcia i FUBAR ECU.
Jestem oszołomiony.
Zadzwonię jutro, żeby sprawdzić, czy jest sposób na wyjęcie ECU i oddanie go do przetestowania.

#26 ·
Skąd wiesz, że ECU nie zostało zresetowane?
Ponieważ kody nigdy nie zniknęły.
Mam tylko ECU w moim Ram Laramie Longhorn Ecodiesel, ale to model z wyższej półki ze wszystkimi dzwonkami i gwizdkami, jest tylko Limited nieco powyżej, mają te same funkcje, mój ma skórzaną deskę rozdzielczą pasującą do siedzeń z dmuchawą azz i motywem westernowym.
Kiedy pojawił się problem z systemem emisji spalin, zacząłem wyskakiwać kody.
Skończyło się na użyciu czytnika do zresetowania kodów, aby zapobiec trybowi awaryjnemu na kilka tygodni, czekając na miejsce u dealera na naprawę gwarancyjną.
Po wyczyszczeniu kodu zawsze zajmowało to kilka minut, zanim komputer odczytał błąd.

#28 ·
Nie wszystkie kody „czyszczą się” po resecie. Niektóre wymagają zakończenia cyklu jazdy, aby się wyczyścić. Inne są po prostu przechowywane w pamięci, mimo że nie uruchamiają kontrolki CEL. Jeśli próbujesz jechać w trybie awaryjnym, a kody są obecne, oznacza to, że problem jest nadal aktywny.

#31 ·
Nie wszystkie kody "kasują się" po resecie. Niektóre wymagają ukończenia cyklu jazdy, aby się skasować. Inne są po prostu przechowywane w pamięci, mimo że nie wyzwalają CEL. Jeśli próbujesz jechać w trybie awaryjnym, a kody są obecne, oznacza to, że problem jest nadal aktywny.
Albo to, albo ECU poszło FUBAR

#34 · (Edited)
Jakie jest najlepsze źródło internetowych instrukcji napraw fabrycznych dla tych samochodów?
Myślę, że to problem komunikacji sieciowej z modułem kontroli dynamiki.
Oto kolejność kodów
1) U0122 Zapisane
2 U0122 Zapisane
3) U0122 Oczekujące
4) U0122 Oczekujące
5) P2004 Stałe
6) P2005 Stałe
7) U0122 Stałe
8) P060B Stałe
9) U0122 Stałe
Zgaduję, że U0122 to faktyczna usterka?
Przynajmniej jest to najczęstsze.
Kod nr 8 to wewnętrzna kontrola wydajności przetwarzania A/D, a ponieważ jest powiązany z systemem zasilania, to prawdopodobnie to.
Myślę, że przyzwoita instrukcja napraw fabrycznych pozwoli mi dokładnie wiedzieć, który czujnik uległ awarii, który zasila moduł, który wywołał apokalipsę ECU
Czy ktoś zna przyzwoitą instrukcję fabryczną z poradami dotyczącymi rozwiązywania problemów online?
Nie mam nic przeciwko płaceniu za subskrypcję lub plik PDF, moim głównym zmartwieniem jest jakość.
Haynes to śmieci, znalazłem kilka w Internecie, które wydają się legalne, ale nie wiem, gdzie zainwestować.
Mam pełną trzytomową instrukcję Ford Truck o objętości 2600 stron dla mojego MY i jest to jedyny sposób, w jaki udało mi się wyciągnąć silnik Diesla, aby go przebudować, całkowicie uszczelnić, przerobić na manualną skrzynię biegów z automatycznej, zmodyfikować turbosprężarkę, włożyć z powrotem i uruchomić.
Dzięki

#40 ·
Jakie jest najlepsze źródło internetowych instrukcji napraw fabrycznych dla tych samochodów?
Myślę, że to problem komunikacji sieciowej z modułem kontroli dynamiki.
Oto kolejność kodów
1) U0122 Zapisane
2 U0122 Zapisane
3)U0122 Oczekujące
4)U0122 Oczekujące
5)P2004 Stałe
6)P2005 Stałe
7)U0122 Stałe
8)P060B Stałe
9) U0122 Stałe
Zgaduję, że U0122 to faktyczna usterka?
Przynajmniej jest to najczęstsze.
Kod nr 8 to wewnętrzna kontrola wydajności przetwarzania A/D, a ponieważ jest powiązany z układem zasilania, to prawdopodobnie to.
Myślę, że przyzwoita instrukcja napraw fabrycznych pozwoli mi dokładnie wiedzieć, który czujnik uległ awarii, który zasila moduł, który uruchomił apokalipsę ECU
Czy ktoś zna przyzwoitą instrukcję fabryczną z poradami dotyczącymi rozwiązywania problemów online?
Nie mam nic przeciwko płaceniu za subskrypcję lub plik PDF, moim głównym zmartwieniem jest jakość.
Haynes to śmieci, znalazłem kilka w Internecie, które wydają się legalne, ale nie jestem pewien, gdzie zainwestować.
Mam pełną trzytomową 2600-stronicową instrukcję Ford Truck dla mojego MY i to jedyny sposób, w jaki udało mi się wyciągnąć diesla, aby go przebudować, całkowicie uszczelnić, przejść z automatycznej na manualną, zmodyfikować turbosprężarkę, włożyć z powrotem i uruchomić.
Dzięki
Kiedy kupiłem mojego używanego Forestera '98 w '05, poszedłem kupić pełny fabryczny zestaw instrukcji OEM (8 tomów) i kosztował ponad 600 $. Miałem szczęście i znalazłem pełny drukowany zestaw OEM na Ebay za około 75 $. Staram się zdobyć instrukcje OEM dla wszystkich moich pojazdów, które dostaję i które zamierzam zatrzymać na jakiś czas. Nadal mam '98 i jest moim codziennym kierowcą. Uwielbiam ten samochód, jest prosty w obsłudze i prosty w utrzymaniu. (Mam kolekcję 9 samochodów i ciężarówek oraz 12 motocykli, więc znam się na robieniu własnych "kluczy".)
Jedną ważną rzeczą, którą należy sprawdzić, w przypadku rodzaju błędu komunikacji, który opisujesz, są bezpieczniki. Wierzcie lub nie, możecie mieć uszkodzony, poluzowany lub przepalony bezpiecznik, który może być przyczyną wszystkich waszych problemów. To najtańsza i pierwsza rzecz do sprawdzenia. Może być również spowodowany korozją w złączu. Czasami ściganie tego typu problemów doprowadzi cię do szaleństwa, ale nie odrzucaj najpierw łatwych rzeczy, możesz być zaskoczony!

#38 ·
Uwaga: Czasami Google AI nie wie, więc wypełnia luki tym, co uważa za brzmiące dobrze.

To, co czytasz, może być całkowitym przypuszczeniem lub po prostu wymyślone.
Zgadza się.
Często halucynują.
Dlatego potrzebny jest człowiek, aby posortować ich odpowiedzi, zanim zostanie przesłane działanie lub raport.
Brałem PDU AI w wolnym czasie.
To powiedziawszy, używanie LLM może naprawdę przeciąć szaleńczy bałagan, który Google stworzył ze swoim ohydnym koszmarem generowanym przez reklamy.

#41 ·
W końcu musiałem przyznać się do porażki, rozwiązywanie problemów z elektryką 2000 mil od samochodu, używając rąk osoby nietechnicznej, po prostu nie było wykonalne.
Kazałem go odholować do dealera.
Wymienili bezpiecznik.
Wszystko lepiej.
Ugh!
Szczerze mówiąc, myślę, że stało się tak, że akumulator był zużyty, był to oryginalny, sześcioletni.
Wysłałem mu miernik do sprawdzenia napięcia, po usłyszeniu, że wynosi 12,1 V, kazałem mu wymienić akumulator.
Nie wiedziałem, że między czasem, gdy dostał miernik, a wymianą akumulatorów, sprawdził bezpieczniki i stracił rachubę, który gdzie pasuje.
Następnie przystąpił do wkładania bezpieczników w miejsca, aż do wyczerpania bezpieczników.
Tak.
Wydalem więcej na miernik cęgowy AC/DC i fajny czytnik OBDII, który działa w czasie rzeczywistym, transmisji i ABS, niż kosztowało holowanie do dealera i naprawa.
Przynajmniej mogliśmy zwrócić czytnik do Amazona, kazaliśmy mu zatrzymać miernik.
To podsumowuje moją wyprawę do obcych pojazdów, teraz wracam do moich silników Diesla 445 cu in na węgiel.
Dzięki za pomoc wszystkim.
Fora są bez wątpienia najlepszym sposobem na poznanie najlepszych ludzi.

#47 ·
@neilw79 witamy na forum!

Uzupełnij swój "Profil publiczny" ► dodaj szczegóły dotyczące swojego pojazdu! ◄
Bobby...

['07 FSXT Member Journal] ['03 X Member Journal]

Save
You have insufficient privileges to reply here.