Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

2019 - Wymiana sprężarki klimatyzacji?

11K views 12 replies 8 participants last post by  OuchDamn  
#1 ·
Vehicle Details:
2019 Touring
Sprężarka klimatyzacji przestała wydmuchiwać zimne powietrze w moim Foresterze z 2019 roku z przebiegiem 47 000 mil. Zabrałem go do serwisu i miał wycieki, więc wymiana kosztowała 1200,00 $. Jest po 3-letniej/36 000-milowej gwarancji, ale moje pytanie brzmi: czy powinien wytrzymać dłużej?

#2 ·
Mr. MikeWitamy na forum.

Jeśli ma to trwać dłużej, tak - ale komponent w każdym samochodzie może ulec przedwczesnej awarii.
Nie pamiętam, żebym widział wiele 2019 z problemami z klimatyzacją.

'17 wydaje się mieć o wiele więcej problemów z klimatyzacją, głównie z skraplaczem.
Jestem w 11 roku na MY12 bez problemu, ale może już ich tak nie robią jak kiedyś.

Przykro mi, że masz problemy, ale dajesz przestrogę przed wykupieniem przedłużonej gwarancji.

Jeśli chodzi o przyszłe bieżące naprawy, w niektórych przypadkach możesz zrobić o wiele lepiej niż u dealera w zakresie napraw, jeśli rozejrzysz się, zwłaszcza w przypadku części, ponieważ dealerzy zazwyczaj pobierają pełną cenę detaliczną.

Subaru nie produkuje własnych sprężarek, więc "Oryginalna" część Subaru zapewnia tylko ładne niebieskie pudełko, w którym jest dostarczana, które jest wyrzucane.

Mogą Państwo znaleźć ten sam kompresor za połowę ceny, jaką pobiera dealer.
W przypadku każdej wycenionej drogiej naprawy warto rozejrzeć się.

#4 ·
Sprężarka klimatyzacji przestała wydmuchiwać zimne powietrze w moim Foresterze z 2019 roku z przebiegiem 47 000 mil. Zabrałem go do serwisu i miał wycieki, więc wymiana kosztowała 1200,00 $. Jest po gwarancji 3 lata/36 000 mil, ale moje pytanie brzmi, czy powinien wytrzymać dłużej?
Skontaktuj się z Subaru of America (1-800-782-2783) i zobacz, czy będą chcieli z tobą współpracować. Właśnie odrzucono moje roszczenie z tytułu ugody dotyczącej akumulatora i ostatecznie zwrócili mi koszty nowego akumulatora (co było znacznie więcej niż to, co miałem nadzieję otrzymać za zwrot kosztów mojego ostatniego akumulatora).

#5 ·
Skontaktuj się z Subaru of America (1-800-782-2783) i sprawdź, czy będą z tobą współpracować. Właśnie otrzymałem odmowę roszczenia z tytułu ugody dotyczącej baterii i ostatecznie zwrócili mi koszty nowej baterii (co było znacznie więcej niż to, na co liczyłem, że otrzymam zwrot kosztów za moją ostatnią baterię)
Dziękuję, zrobię to.

#6 ·
Moim zdaniem to wciąż największy problem z Subaru. Niech ktoś mi powie, że się mylę. Sprężarki klimatyzacji po prostu sobie nie radzą w Subaru. Być może warto wykupić przedłużoną gwarancję specjalnie na ten problem, nawet w modelach z 23 roku. Ktoś się nie zgadza?

#7 ·
Moim zdaniem to nadal największy problem z Subaru. Niech ktoś mi powie, że się mylę. Sprężarki klimatyzacji po prostu się nie sprawdzają w Subaru. Możesz po prostu chcieć wykupić przedłużoną gwarancję specjalnie z powodu tego problemu, nawet w przypadku modeli z 23 roku. Ktoś się nie zgadza?
Zawsze możesz rozejrzeć się za przedłużoną gwarancją (różni dealerzy będą konkurować ceną). Jeśli możesz sobie na to pozwolić, to spokój ducha.

#8 ·
Powiedziano mi przez technika Subaru, że klimatyzacja powinna być uruchamiana kilka razy w miesiącu. Ma to na celu utrzymanie uszczelek w dobrym stanie i zapobieganie wyciekom, jak mi powiedziano. Nie jestem do końca pewien, czy to prawda, ale jestem ciekaw, czy pozwoliliście, aby wasza klimatyzacja nie działała przez długi okres czasu, co spowodowało wyciek płynu chłodzącego?

#10 ·
Powiedziano mi przez technika Subaru, że klimatyzacja powinna być uruchamiana kilka razy w miesiącu. Ma to na celu utrzymanie uszczelek w dobrym stanie i zapobieganie wyciekom, jak mi powiedziano. Nie jestem pewien, czy to prawda, ale jestem ciekaw, czy pozwoliliście, aby wasza klimatyzacja nie działała przez dłuższy czas, co spowodowało wyciek płynu chłodzącego?
Właściwie jest wręcz przeciwnie: cały czas trzymam włączoną klimatyzację, używając regulacji temperatury do ustawiania komfortu. Być może muszę ją wyłączyć i używać tylko wentylatora, gdy na zewnątrz nie jest za gorąco lub za zimno.

#9 ·
We wszystkich naszych 3 pojazdach nigdy nie wyłączamy klimatyzacji i nigdy nie mamy żadnych problemów. Nasz najstarszy to Forester z 2001 roku, który wciąż działa bez zarzutu w temperaturze 41°C tutaj w DFW, TX.

Statystyki anegdotyczne pokazują, że właściciele, którzy wyłączają klimatyzację, mają więcej problemów niż właściciele, którzy ją zostawiają włączoną.

#11 ·
Wiesz, jakiś czas temu było tu kilka wątków na temat dziwnego (szumiącego, terkoczącego) dźwięku sprężarki klimatyzacji. Nie jestem pewien, czy kiedykolwiek ustalono, dlaczego dokładnie wydawała ten dźwięk, ale Subaru wprowadziło zamienną sprężarkę, aby rozwiązać ten problem. Uważam, że dotyczyło to dużej części modeli '19 i niektórych modeli '20 Forester. Zastanawiam się, czy ta część, która powodowała 'ten dźwięk' w pierwszej serii sprężarek, zepsuła się w twojej?

To bardzo rzadkie, żeby twoja sprężarka uległa awarii tak wcześnie. Wydaje się, że bycie bardziej ekologicznym wprowadza wiele trudnych wyzwań inżynieryjnych. Można by pomyśleć, że dzisiejsza zautomatyzowana, komputerowo sterowana produkcja i montaż tych części z najściślejszymi tolerancjami w historii nie mogą pokonać starej, niezawodnej technologii. To zagadka. Wydaje się, że głównym czynnikiem awarii produktu są oszczędności kosztów, takie jak zawór TCV.

#12 ·
Subaru obniża koszty, używając gorszych producentów części OEM. Wczesne modele Subaru i większość innych producentów samochodów rzadko miały problemy z klimatyzacją. Skraplacze zwykle też nie działają wiecznie, ale to również dlatego, że Subaru używa takiego, w którym nie można serwisować osuszacza. Sprężarka klimatyzacji powinna wytrzymać cały okres eksploatacji pojazdu. Iirc Zexel produkuje sprężarkę dla Subaru.

Subaru używało głównie części wyprodukowanych w Japonii, ale teraz są one zlecane do Chin, aby zaoszczędzić pieniądze. My, konsumenci, ostatecznie ponosimy różnicę w kosztach. Rozszerzona gwarancja to Twoja jedyna obrona. Tak czy inaczej, ostatecznie płacimy więcej.

#13 ·
Chciałbym, żeby przy zamawianiu samochodu widziało się takie rzeczy... Proszę zaznaczyć tylko jedno.

Blacha:
O cienka - wgniecenia, gdy patrzysz na to samo miejsce zbyt długo
O gruba - pamiętasz, kiedy można było oprzeć się o samochód i nie wgnieść blachy?

Silnik:
O yyy, jest późno w piątek - zużywa olej
O dobry - oczekiwana długa żywotność

Zawór termiczny:
O przeprojektowany i staniał w celu oszczędności kosztów
O ultra wytrzymały dla długiej żywotności

😂😁🤣

You have insufficient privileges to reply here.