Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

Czy bezpiecznie jest jechać moim Foresterem XT z 2010 roku z uszkodzonym wentylatorem chłodnicy z Sapporo do Niseko?

151 views 5 replies 5 participants last post by  ForesterBill  
#1 ·
Vehicle Details:
XT 2.0 2010 model
Transmission:
Auto
Witajcie wszyscy,

Mam nadzieję uzyskać poradę od społeczności w trudnej sytuacji, w jakiej się znalazłem z moim Foresterem XT z 2010 roku. Mój samochód był zaparkowany na parkingu długoterminowym w Sapporo i właśnie otrzymałem e-mail od firmy parkingowej (Sun Parking) z niezbyt dobrymi wiadomościami.

Ich mechanik się tym zajął i stwierdził, że wentylator chłodnicy nie działa. Problem wydaje się być elektryczny – zauważył, że „prąd nie dociera do wentylatora chłodnicy” i „napięcie dla przekaźnika wentylatora również nie jest takie, jakie powinno być”. Podejrzewa problem z komputerem pokładowym samochodu (ECU) i nie był w stanie dalej go testować, mówiąc, że tylko dealer Subaru może zająć się elektroniką.

Samochodu nie można obecnie prowadzić i nie udało mi się skontaktować z dealerem Subaru, aby umówić się na holowanie.
Moje pytanie brzmi: Czy bezpiecznie będzie przejechać samochodem z Sapporo do Niseko? Podróż wynosi około 100 km. Mam dwa powody:
  1. Mam zaufanego mechanika w Niseko, do którego wolałbym go zawieźć.
  2. Biorąc pod uwagę niskie temperatury na Hokkaido, czy naturalny przepływ powietrza podczas jazdy wystarczy, aby zapobiec przegrzaniu silnika?
Wiem, że holowanie jest najbezpieczniejszą opcją, ale szukam sposobu, aby to zrobić, aby wrócić do mojego preferowanego mechanika. Czy to okropny pomysł, czy jest sposób, aby to zrobić bez ryzyka uszkodzenia silnika?

Każda rada lub doświadczenie, którym moglibyście się podzielić, byłoby ogromną pomocą.
Dziękuję z góry.

Engine: EJ20 CBA-SH5 SH5-026564
#3 ·
Zasadniczo prawdopodobnie będzie dobrze, dopóki samochód będzie jechał. Ale jeśli będziesz jechać ze stałą dużą prędkością, na przykład na autostradzie, a potem utkniesz w korku i się zatrzymasz, samochód prawdopodobnie się przegrzeje. Zapytaj mnie, skąd wiem.

Postępuj zgodnie z radą Kevina lub poproś lokalnego mechanika o zamontowanie przełącznika i kilku przewodów, które zasilają co najmniej jeden wentylator bezpośrednio, który możesz włączyć z wnętrza samochodu, jeśli go potrzebujesz.

W przypadku braku powyższego, odbyłbym podróż późno w nocy, kiedy powietrze jest zimne, a drogi są wolne, utrzymując łagodną jazdę na najwyższym biegu przy prędkości poniżej 2500 obr./min, aby nie pracował pod obciążeniem, i pokonując ostatnie kilka mil przy jak najniższych obrotach, aby silnik był jak najchłodniejszy podczas zatrzymania. A na ostatnich kilku milach włącz ogrzewanie na maksimum, a wentylatory na maksymalną moc, otwierając okna, aby odprowadzić jak najwięcej ciepła przed zatrzymaniem.

Ale to ryzyko. Holowanie jest znacznie tańsze niż nowy silnik.

You have insufficient privileges to reply here.