Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

‘09 P0113 Nie można wyczyścić

145 views 5 replies 4 participants last post by  gregf  
#1 ·
Vehicle Details:
X Premium
Cześć wszystkim,

niedawno wymieniłem świece zapłonowe – potwierdziłem, że są platynowe, a nie podróbki, i jestem pewien tej roboty. Natychmiast po wymianie pojawiła się „trifecta” kontrolki silnika z odpowiadającym jej kodem P0113 (Obwód czujnika temperatury powietrza dolotowego 1 wysoki).

Próbowałem wyczyścić kod za pomocą OBD2, ale bez powodzenia. Nacisnąłem „wymaż” na OBD2, ale kod nawet się nie wyczyścił, a potem ponownie pojawił. Następnie wymieniłem przepływomierz powietrza, ale bez powodzenia.

Jakieś sugestie, gdzie jeszcze mogę szukać, aby wyczyścić kod?

#2 ·
Czujniki IAT i MAF w moim 2010 są takie same, wierzę, że u Ciebie również są połączone, są one dość łatwe do znalezienia i dostania się tuż za puszką filtra powietrza. Mam nadzieję, że Twój ma tylko luźne lub brudne połączenie, jeśli jakieś piny są wygięte lub po prostu zniknęły, prawdopodobnie potrzebujesz nowego MAF, jeśli wszystko wygląda dobrze, jestem pewien, że jest jakiś łatwy sposób, aby sprawdzić go multimetrem, aby upewnić się, że żaden przewód nie jest uszkodzony.

#4 ·
Jaka jest zgłoszona temperatura?

Z instrukcji z 2010 roku:

Wyższa temperatura to niższy opór.
Niepewny co do temperatury. Muszę coś zdobyć, żeby to zmierzyć.
Ale skoro już poruszyłeś temat elektroniki, kiedy podłączałem ponownie akumulator, popełniłem błąd i najpierw podłączyłem ujemny... wszędzie iskry. Myślę, że mogłem przepalić bezpiecznik lub przekaźnik?

#5 ·
Odłącz akumulator i pozostaw go odłączonego na noc. Po odłączeniu przewodów od akumulatora przytrzymaj zaciski dodatni i ujemny razem przez jakiś czas. Sklej je taśmą lub czymś podobnym. Rozładuj cały ładunek z komputera itp.

You have insufficient privileges to reply here.