Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

Niska moc w moim Foresterze, ale może jestem głupkiem

230 views 14 replies 6 participants last post by  donkpow  
#1 ·
Vehicle Details:
2007 Subaru Forester
Transmission:
Manual
Cześć. Niedawno kupiłem Forestera 2007 w wersji bazowej X, z manualną skrzynią biegów. Wymieniłem opony, koło zamachowe (subaru), sprzęgło (subaru), tylne lewe łożysko piasty i łożyska, świece zapłonowe, filtr powietrza. Wydaje się, że nie chce jeździć tak jak mój 2007 Corolla z manualną skrzynią biegów, mój 1982 Mercedes 200 z manualną skrzynią biegów i 1996 Civic basic z manualną skrzynią biegów. Oczywiście nie spodziewałem się, że będzie jeździł jak mój 2004 WRX. Czy to cecha Subaru, czy muszę szukać innych problemów? Każdy z moich manualnych samochodów czuł się (lub nadal czuje się) świetnie na pierwszym i drugim biegu. Ten Forester wydaje się być niepewny na pierwszym lub drugim biegu. Dane techniczne dotyczące mocy są podobne do Corolli i znacznie lepsze niż w Mercedesie, ale nie mogę rozgryźć, co może być nie tak. Nie sądzę, żeby oryginalnie tak było. Przeprowadziłem obszerne wyszukiwanie na Państwa stronie i nie znalazłem podobnych wątków. Dziękuję za przeczytanie.

Manual Transmission, new Subaru clutch and flywheel.
#3 ·
Twój zakres mocy zaczyna się dopiero przy 2500, a maksymalny moment obrotowy pojawia się przy około 4 tysiącach obrotów na minutę.
Dzięki. Czy traktuję go inaczej niż Corollę lub Civica i pozwalam mu osiągnąć więcej obrotów przed zwolnieniem sprzęgła? To po prostu nie wydaje się właściwe. Jest zupełnie inny niż mój 4-cylindrowy bez turbo i z turbo, i mój Jeep TJ. Żaden z nich tak nie przerywa.

#7 ·
@LightlyDim Jako były właściciel Hondy Civic z 1992 roku, z automatyczną skrzynią biegów. Uważam, że mój Forester z 2001 roku z automatyczną skrzynią biegów jest znacznie mocniejszy. Wystarczająco mocny, aby ciągnąć przyczepę o masie 3300 funtów. Ale jak wspomniano powyżej, silnik ma duży otwór i krótki skok. Podobny do Hondy Civic. Należy jednak pamiętać, że jest to bardzo ciężki pojazd. A system AWD ukrywa tę moc. Celowo podłączyłem bezpiecznik FWD i jeździłem nim, WOW. Czułem się jak rakieta od startu. Wyciągnij bezpiecznik FWD, a będzie jeździł jak zwykły Subaru. Zastanawiam się, czy jesteś przyzwyczajony do jazdy pojazdami FWD lub pojazdami bez napędu na wszystkie koła.

#9 ·
Nie podałeś wskazania usterki w swoim pierwotnym poście.

Silnik Subaru to silnik typu "short stroke" (krótki skok tłoka) lub "oversquare" (nadkwadratowy). Nie wiem o twoich innych samochodach. Jeśli nie możesz znaleźć krzywej momentu obrotowego, sprawdź liczby dotyczące średnicy cylindra i skoku tłoka. Wyobrażam sobie, że Jeep ma silnik undersquare. Nie mam pojęcia, co robi Honda. Pamiętam, że pewien facet chciał zwiększyć moment obrotowy przy niskich obrotach w swoim Subaru plażowym, otwierając wydech. Czynnikiem ograniczającym nie jest coś takiego jak ograniczenie wydechu, ale tkwi w inherentnej konstrukcji silnika.

Nie zalecam puszczania sprzęgła, ale powiem ci, żebyś podniósł obroty silnika do 2500 obr./min przy zmianie biegów. Poczujesz różnicę. Musiałbym sprawdzić twoje przełożenia, żeby dać lepszą odpowiedź. Inny facet był niezadowolony i zdezorientowany brakiem mocy w swoim samochodzie z automatyczną skrzynią biegów. Wszystko, co mogę powiedzieć, to kręć go, tak jest zrobiony.

Uważam to za najbardziej bezpłciowy samochód, jaki kiedykolwiek posiadałem. :)
Zgadzam się, że czuje się bezpłciowy, ale tak naprawdę nie jeżdżę szybko tym samochodem. Myślę, że moje oczekiwania były takie, że będzie miał trochę momentu obrotowego, gdy będę stał i na płaskim terenie, abym nie musiał tak mocno naciskać na gaz, jak w moim poprzednim Subaru (2004) i innych manualach. Uważam, że czuje się na skraju zgaśnięcia, chyba że dam mu dobre 1200-1500 obr./min od zera na pierwszym biegu. Zastanawiam się, czy jestem po prostu mięczakiem i muszę jeździć nim bardziej agresywnie. Jestem jednak zadowolony z mocy we wszystkich innych biegach. Dzięki za odpowiedź.
@LightlyDim Jako były właściciel Hondy Civic 1992, z automatyczną skrzynią biegów. Uważam, że mój Forester z 2001 roku z automatyczną skrzynią biegów jest znacznie mocniejszy. Wystarczająco mocny, aby ciągnąć przyczepę o masie 3300 funtów. Ale jak wspomniano powyżej, silnik ma dużą średnicę cylindra i krótki skok tłoka. Podobny do Hondy Civic. Należy jednak pamiętać, że jest to bardzo ciężki pojazd. A system AWD ukrywa tę moc. Celowo wyjąłem bezpiecznik FWD i jeździłem tak, WOW. Czuło się jak rakieta od startu. Wyjmij bezpiecznik FWD, a będzie jeździł jak zwykły Subaru. Muszę się zastanowić, czy jesteś przyzwyczajony do jazdy pojazdami FWD lub pojazdami bez napędu na wszystkie koła.
Czy możesz mi pomóc linkiem lub samouczkiem dotyczącym wyjmowania bezpiecznika FWD? Jestem przyzwyczajony do jazdy głównie RWD Genesis 333 KM z automatyczną skrzynią biegów i RWD Frontier z automatyczną skrzynią biegów. I dzięki za informacje zwrotne. To forum było bardzo pomocne.

You have insufficient privileges to reply here.