Subaru Forester Owners Forum banner
  • The "Garage" feature is for images of YOUR VEHICLE/S only - no blanks or other unrelated images please, thanks

Holowanie Foresterem z 98 roku?

942 views 18 replies 10 participants last post by  maller01  
#1 ·
Vehicle Details:
1998 AWD
Transmission:
Manual
Mam Subaru Forestera z 1998 roku, prawie 300 tys. km na liczniku. Muszę często holować mój samochód projektowy, a Uhaul nie wynajmie mi przyczepy do mojego V8 Explorera. Ale wynajmą do tego? Mam zamontowany 2-calowy hak Uhaul (poprzedni właściciel) o nośności 3500 funtów. Mój samochód projektowy waży około 2100 funtów. Uhaul powiedział, że to bezpieczne, ale potrzebuję rady w tej sprawie.

Obecnie nie będę nim holować, ponieważ ma kilka problemów: złe dolne sworznie kulowe. A moje amortyzatory są zużyte? Jeśli uderzę w wyboje lub skoczę na tylny zderzak, samochód podskoczy w powietrze. Czy po ich naprawieniu będzie bezpiecznie nim holować? Czy jest wystarczająco mocny?

5 Speed, Bought for 500$ as my first car.
#3 ·
Dlaczego nie wynajęliby ci przyczepy z V8 Explorer? Jest znacznie lepiej przystosowany do holowania niż twój Forester.
Jak daleko planujesz holować przyczepę?
Wszystko powyżej 1500 funtów, zdecydowanie zaleca się posiadanie hamulców przyczepy i utrzymywanie prędkości poniżej 65 mil na godzinę.

#6 ·
Dlaczego nie wynajęliby ci przyczepy z V8 Explorer? To znacznie lepiej nadaje się do holowania niż twój Forester
Jak daleko planujesz holować przyczepę?
Wszystko powyżej 1500 funtów i zdecydowanie zaleca się posiadanie hamulców przyczepy i utrzymywanie prędkości poniżej 65 mil na godzinę.
Mniej niż 30 mil. I to dlatego, że Explorery w latach 90. się toczyły. Firestone wysłał wadliwe opony, które rozpadały się i powodowały śmiertelne wypadki Explorerów. A ludzie próbowali pozwać Uhaul za to, więc teraz jest to jedyny samochód, który kiedykolwiek zakazali. Nie jestem pewien, dlaczego mój mały Forester może z nimi holować samochód w porównaniu do niego, ale zasady są zasadami. I zainwestuję w hamulce przyczepy.

#11 ·
Przyczepa U-Haul toy hauler waży 3.155 funtów, zanim załadujesz swój 2.100 funtowy samochód.
Powyżej 5.000 funtów to duży ciężar do przewiezienia Foresterem. Wynajęcie ciężarówki U-Haul do ciągnięcia przyczepy może być lepszym planem.

#12 ·
Cóż, wygląda na to, że nie masz wyboru. Jeśli wypożyczą tylko wózek holowniczy dla twojego Forestera, wygląda na to, że nie masz wyboru. Ponadto, z tego, co opisujesz, ponieważ samochód, który holujesz, nie waży dużo, jestem pewien, że twój Forester sobie z tym poradzi. Ale jak mówili inni, możesz szybciej zużyć sprzęgło, niż byś chciał.

Save
#13 ·
Osobiście nie ma mowy, żebym ciągnął taki ciężar 4-cylindrowym silnikiem. Nie ciągnąłbym tyle nawet moim vanem z silnikiem V6.

Lepszą opcją jest po prostu wynajęcie ciężarówki Uhaul do holowania, gdy trzeba ją holować. Łatwiejsze dla twojego Forestera i bezpieczniejsze dla ciebie i wszystkich innych na drodze.

#14 ·
Jadąc mniej niż 30 mil, można użyć wózka holowniczego. Aby bezpiecznie holować z kołami na ziemi, należy odłączyć wał napędowy od tylnego mechanizmu różnicowego. Powoli i spokojnie powinno być Twoimi najlepszymi przyjaciółmi podczas tego holowania.

Miłej zabawy i bezpiecznej podróży.

Save
#15 ·
Miej przynajmniej na uw względzie, że jeśli holujesz coś, co waży więcej niż maksymalna dopuszczalna masa holowania podana w instrukcji obsługi Twojego samochodu, a następnie ulegniesz wypadkowi, który doprowadzi do pozwu przeciwko Tobie, wydaje się możliwe (prawdopodobne?), że ława przysięgłych nie będzie zadowolona z Ciebie. I prawdopodobnie Twoja firma ubezpieczeniowa też nie.

#19 ·
Powyższa rada z pewnością naruszyłaby umowę najmu Uhaul i dlatego nie byłaby zalecana. Z całą pewnością wiem, że kiedy wynajmowałem przyczepę Uhaul, w umowie wyraźnie stwierdzono, że można ją holować tylko pojazdem podanym w umowie.

You have insufficient privileges to reply here.