Subaru Forester Owners Forum banner

1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #1
Hey all,

New to these forums as I have been having a problem with my 2012 Forester 2.0D Premium Manual Transmission. Has about 110,000 km

Pretty much, sometimes when accelerating, the car starts jumping/shuddering forward. It feels like the engine is losing power and then regaining it very quickly repeatedly almost as if it is starting to stall but the revs are up around 2k and clutch has been fully out and no slipping. Backing off the accelerator almost completely and going back on seems to stop it happening for that acceleration and sometimes giving more accelerator helps. I think it mainly happens on inclines but has happened when pulling onto flat highways. It is also not from a hill-start but often pulling onto a hill and accelerating off in 2nd. While not hammering the car right after starting it, it tends to be more prevalent near the start of a drive but I do give it about 2-3 minutes to warm up either idling or backstreet driving.

Doesn't seem to happen in first but does occur in 2nd. Very slight jumps are sometimes felt in 3rd but very rarely and are always preceded by 2nd jumping.

Can't remember the exact details but it did burst a pipe related to the turbo when towing a ~1 tonne boat up a hill. When that happened all power was lost and when pulled over, a very audible air leak from the turbo area could be heard when revving slightly. Don't know the exact details sorry as it was my dad's car at the time. It was fixed by Subaru mechanics but this may have some correlation to the problem. "Too much boost" was what the mechanic said to my dad.

Everything is stock - want to fix this before modding.

Any help would be greatly appreciated!

Cheers
 

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #2
Found out it was the turbo to inter cooler pipe. I don't hear any air leaks from the turbo while driving so I don't think it is the cause but just giving all details.
 

·
Administrator
Joined
·
15,373 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter #4
Thanks for the reply,

Pretty sure its not the clutch slipping as it occurs after I am fully driving in 2nd with clutch fully out for plenty of time. Unless the clutch is damaged in some way that only affects it in these certain situations I don't think it's that.

Couldn't find much on the EE20 link apart from an Outback having sputtering issues (can't post link because of low posts) but this one had sputtering even up to 4th gear and didn't seem to come to a conclusion

The link to the diesel Impreza jolting seems pretty similar to what it is like in the car but again, at a much higher gearing and speed. (mine usually occurs around 40km/h in 2nd) It talked about a software update fixing this problem for EURO5 engines so I'll have to check if an update is required. Will have to check tachometer next time it happens to see if the revs are jumping like the video, not too sure.

Only starting to get into cars and so have barely any mechanic knowledge whatsoever.
 
1 - 4 of 4 Posts
Top