('09-'13) Loud engine rattle when very cold 1st 2 seconds 2011 - Subaru Forester Owners Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 01-06-2011, 10:21 PM Thread Starter
Forum Member
 
Join Date: Dec 2010
Posts: 53
Loud engine rattle when very cold 1st 2 seconds 2011

I called the dealer and they said "its normal". I have a very loud rattle that sound like an engine running dry on oil like the filter check valve is not working. I get a loud clatter/rattle for 2-3 seconds when very cold and 1st start of the day.

Is this normal?
problemchild is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 01-06-2011, 10:31 PM
Forum Member
 
mattesonb's Avatar
 
Join Date: Apr 2010
Location: Los Angeles
Posts: 624
Car Year: 2011
Car Model: WRX Hatch
Transmission: Manual
yup MY10 does it too. there have been a few other posts about it. nothing to worry about
mattesonb is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 01-07-2011, 05:11 AM
Super Moderator
 
flstffxe's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Coon Rapids, MN
Posts: 7,725
Car Year: 2008
Car Model: Forester X Premium
Transmission: 5MT
^^ One potential difference here. You may not have the same engine as problem child. You have an XT which is the EJ25 series engine, problem child doesn't state what engine he has the 2011 could either have the same engine as you if he also has an XT or it will have the new FB25 engine if it is an NA.

If it is NA, there have been a few reports on this forum of members with the new engine making noise on cold start that appears to be timing chain related.

Engine Clatter

Cold start timing chain rattle 2011 DOHC

His - 08 X Prem 5mt
Hers - 08 X 4EAT
flstffxe is online now  
post #4 of 9 (permalink) Old 04-14-2011, 10:13 AM
Forum Member
 
Join Date: Feb 2011
Location: California
Posts: 13
Car Year: 2011
Car Model: Forester
My new 2011 non-turbo manual also rattles (cold or warm) around 2200 RPM if lightly loaded -- e.g., if just winding up and getting ready to shift into the next gear. Dealer says other manual tranny 2011 owners have complained of the same thing. I drove an auto 2011 and could maybe hear a bit of a similar rattle at the same RPM but nowhere near as loud -- can even feel it in the gas pedal. So, it's on record at the dealer, and we'll see. They said the engine is new to them, too (2011) and they're thinking it's a characteristic of the new engine/manual transmission combo. It's embarassing - sounds like dry lifters.s
graemeca is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 04-28-2011, 09:00 AM
Forum Member
 
Join Date: Jan 2011
Location: Calgary, Canada
Posts: 60
Car Year: 2011
Car Model: Forester 2.5X
Transmission: Automatic
Quote:
Originally Posted by graemeca View Post
My new 2011 non-turbo manual also rattles (cold or warm) around 2200 RPM if lightly loaded -- e.g., if just winding up and getting ready to shift into the next gear. Dealer says other manual tranny 2011 owners have complained of the same thing. I drove an auto 2011 and could maybe hear a bit of a similar rattle at the same RPM but nowhere near as loud -- can even feel it in the gas pedal. So, it's on record at the dealer, and we'll see. They said the engine is new to them, too (2011) and they're thinking it's a characteristic of the new engine/manual transmission combo. It's embarassing - sounds like dry lifters.s
You may want to check this thread:

Cold start timing chain rattle 2011 DOHC

although your problem seems to be of a different nature.
lubi is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 04-28-2011, 06:31 PM
Registered User
 
Join Date: Feb 2011
Location: New york
Posts: 3
Car Year: 2011
Car Model: Forester
Same trouble 2011 5mt

Quote:
Originally Posted by graemeca View Post
My new 2011 non-turbo manual also rattles (cold or warm) around 2200 RPM if lightly loaded -- e.g., if just winding up and getting ready to shift into the next gear. Dealer says other manual tranny 2011 owners have complained of the same thing. I drove an auto 2011 and could maybe hear a bit of a similar rattle at the same RPM but nowhere near as loud -- can even feel it in the gas pedal. So, it's on record at the dealer, and we'll see. They said the engine is new to them, too (2011) and they're thinking it's a characteristic of the new engine/manual transmission combo. It's embarassing - sounds like dry lifters.s
I have the same noise the dealer also thinks it's a characteristic of the new engine. I hope not I also have it on record. I"ll let you know if anything come of it
Bino is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 04-28-2011, 06:50 PM
Forum Member
 
TC2000's Avatar
 
Join Date: May 2008
Location: Delmont, Pennsylvania
Posts: 3,122
Car Year: 2009
Car Model: Forester X Premium
I have an 09 pzev N/A and its made valve train, piston slap noises since new. It always quiets down after about 30 sec, and when warmed up you can hardly hear it running the more I think about it the more I wonder.. could this noise at start up be inherent to all Subaru boxer motors just by design. My dealer also said this was normal the first few times I had it there for the noise. No problems so far but ive only got 18,000 on it so who knows.

2009 Forester X Premium 4EAT

Respect The Wagon!
TC2000 is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 04-28-2011, 08:50 PM
Forum Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Newcastle, WA
Posts: 404
Car Year: 2009
Car Model: Impreza OutbackSport
Transmission: 4EAT
PZEV is a gimmick and causes the noise

Quote:
Originally Posted by TC2000 View Post
I have an 09 pzev N/A and its made valve train, piston slap noises since new. It always quiets down after about 30 sec, and when warmed up you can hardly hear it running the more I think about it the more I wonder.. could this noise at start up be inherent to all Subaru boxer motors just by design. My dealer also said this was normal the first few times I had it there for the noise. No problems so far but ive only got 18,000 on it so who knows.
I have an 09 Outback Sport, it's an Impreza so it's identical to the Forester but not as big and boxy, and I have no piston slap or valve train noise on startup at all. It purrs like a kitten from very first startup even when very cold. My engine is not PZEV. I think PZEV is the culprit. It's a gimmick, really, the way they get the PZEV rating is by putting in a more expensive converted and leaning the engine fuel mix way down, which isn't good for the engine anyway. I didn't want PZEV as soon as I learned about it just being a gimmick to increase sales.

2009 Subaru Outback Sport Sage Green
ForesterDave is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 04-29-2011, 03:54 AM
Forum Member
 
trailangel's Avatar
 
Join Date: Aug 2009
Location: Los Angeles
Posts: 1,349
Car Year: 2010
Car Model: Forester 2.5X
I have the PZEV and it purrs like kitten. I don't believe they offered these in WA in 2009. If I fill up with gas in Nevada it becomes an Ultra Low Emissions Vehicle.
It's a combination of car and gas that is sold in certain states.

TrailAngel
2010 2.5X 5MT
trailangel is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Subaru Forester Owners Forum > Technical Forums and Vehicle Assistance > Problems, Maintenance, and Warranty

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Subaru Forester Owners Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome