Check engine light and cruise control flashing - Subaru Forester Owners Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #1 of 8 (permalink) Old 10-19-2010, 11:56 AM Thread Starter
Forum Member
 
bigfil's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Sacramento
Posts: 303
Car Year: 2006
Car Model: Forester
Transmission: Autobox
Gallery: 0
Feedback Score: 0 reviews
Check engine light and cruise control flashing

So this is the 2nd time my check engine light and cruise control are flashing
Per Autowest Subaru its an issue with the head and my car won't be finished until friday
Fortunately I purchased the extended warranty and this will be covered
A free loaner helps in this case as well, too bad it has nowhere near the power of the XT
bigfil is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 8 (permalink) Old 10-19-2010, 12:36 PM
has awakened!
 
2.5x_sleeper's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: Newberg, OR
Posts: 20,211
Car Year: 2007
Car Model: Forester Sports XT
Transmission: 4EAT
Gallery: 0
Feedback Score: 39 reviews
Curious... what was the CEL code?

Bobby...

['07 FSXT MODding Journal] ['03 X MODding Journal]

'07 FSXT - COBB Surgeline dyno Protune - Stage 1+
'03 X +AVO turbo kit = XT (son's)
'95 Neon Sport
2.5x_sleeper is offline  
post #3 of 8 (permalink) Old 10-19-2010, 03:51 PM Thread Starter
Forum Member
 
bigfil's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Sacramento
Posts: 303
Car Year: 2006
Car Model: Forester
Transmission: Autobox
Gallery: 0
Feedback Score: 0 reviews
I'll post the code once I get the car back
The service guy didn't tell me over the phone

Update: Was given a Mazda 3 loaner vehicle from enterprise a middle of the road type of vehicle no get up and go unfortunately
Was told by the Subaru service adviser that I can't keep the enterprise car over the weekend.
Was then given a 2011 Outback as a loaner.
I'm happily surprised with this car, I can see why it is such a hit.

Last edited by bigfil; 10-22-2010 at 10:00 AM.
bigfil is offline  
post #4 of 8 (permalink) Old 10-25-2010, 06:59 PM Thread Starter
Forum Member
 
bigfil's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Sacramento
Posts: 303
Car Year: 2006
Car Model: Forester
Transmission: Autobox
Gallery: 0
Feedback Score: 0 reviews
So this is what went down.

Car was stuttering at around 40 to 50mph.
It threw a CEL and cruise control light was solid.

Per Subaru technician it was a bad valve in cylinder 1. It and surrounding parts were replaced under the powertrain warranty. I didn't get any error codes unfortunately.

Tried to pick up the car this morning and it threw another CEL, O2 censor blown, replaced yadda yadda.

To make a long story short I finally got my car back and it pulls like a freight train again. It felt like the car was lacking some power but its now back to normal.
:Banane35 :
bigfil is offline  
post #5 of 8 (permalink) Old 10-31-2010, 03:53 PM Thread Starter
Forum Member
 
bigfil's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Sacramento
Posts: 303
Car Year: 2006
Car Model: Forester
Transmission: Autobox
Gallery: 0
Feedback Score: 0 reviews
Ok, now have another issue a week after the work was performed.
Sounds like a whining or whirring sound coming from the turbo possibly.
Is this something I should be concerned about?

edit: the whining noise went away after a day or so, I am good to go!

Last edited by bigfil; 11-10-2010 at 09:32 PM.
bigfil is offline  
post #6 of 8 (permalink) Old 12-01-2010, 04:16 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Winnipeg, MB
Posts: 2
Car Year: 2005
Car Model: XS
Gallery: 0
Feedback Score: 0 reviews
Flashing Cruise + CEL

I was getting the same indications. Luckily, mine was a similar answer. While I always kick any built-up snow out of the wheel wells, there was more built-up snow/ice higher in the wells. Not noticeable to to the eye - but enough to trigger a sensor. Once I chipped the packed-in snow away - the indications disappeared, and all was well.

This sounds like a pretty generic sensor indication, so I'm sure there are many possible causes - but for anyone troubleshooting, this is one possible answer.
Woodrowmac is offline  
post #7 of 8 (permalink) Old 04-04-2011, 09:30 AM
Registered User
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 1
Car Year: 2009
Car Model: Forester
Gallery: 0
Feedback Score: 0 reviews
Just had this happen

My daughter was on the freeway with cruise on. All of a sudden, cruise turned off, cruise light flashing, CEL on and traction control light on (showing that traction control was off). Down about a third on the gas guage.
Subaru dealer looked at it, lights had gone off prior to testing (was on when I arrived at the dealership).Code was P0453 evaporative emissions system pressure sensor high input. No specific problem evident at this time.
Service advisor said that the system will reset itself after maybe 19 miles, and if it happens again and if the vehicle appears to be running fine, to let the lights reset themselves and only come in if it happens many times.
$58 charge as the 2009 Forester has 42K+.
Brento is offline  
post #8 of 8 (permalink) Old 04-07-2011, 05:39 PM
Forum Member
 
Join Date: Apr 2008
Location: Pleasant Hills,Pa (Baldwin)
Posts: 128
Car Year: 1999
Car Model: Forester L
Gallery: 0
Feedback Score: 1 reviews
Brento, my '09 Impreza just threw the same code(P 0453). I haven't called the dealer yet. The lights turned themselves off once and then came back on within a mile. Since the car has under 5000 miles I'm assuming it's all warranty work.

Ron
99 Forester L 4EAT Aspen White
09 Impreza 5dr Premium 4EAT/SS Sun Gold Opal
awd4me is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Subaru Forester Owners Forum > Technical Forums and Vehicle Assistance > Problems, Maintenance, and Warranty

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Subaru Forester Owners Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome