'07 idle issues after valve adj, and others - Subaru Forester Owners Forum
User Tag List

 
LinkBack Thread Tools Search this Thread Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 12-11-2013, 05:10 PM Thread Starter
New User
 
Join Date: Dec 2013
Location: santa rosa
Posts: 2
Car Year: 2007
Car Model: forester
Transmission: M/T -5
Feedback Score: 0 reviews
'07 idle issues after valve adj, and others

hey guys i have a 07 forester stock ej25 turbo all stock manual 5 speed lowered - so I had tight valves . so pulled the engine had the heads rebuilt "by known shop"-then i did the works on the block since i was there
About a month after i did all that . when my a/c is turned on etc loads my idle would jump and then droop and it has been getting worse now it will do it when no loads on . . and now when loaded it will stall . I tried the idle re-learn to the T a couple times and still no change. i tested the Alternator and found a ripple in the diode in the Alt.= replaced . still no change . changed the MAF no change . checked for any vac leaks -none. All grounds good . - swapped the throttle body with known good one .- no change -

so i guess my question is since my idle is controlled by the ecm and not by a IACV is my ecm having a problem with its program ? should i replace the ecm?
any info ?
redwoodwhip is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 12-12-2013, 01:50 AM
Super Moderator
 
flstffxe's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Coon Rapids, MN
Posts: 7,841
Car Year: 2008
Car Model: Forester X Premium
Transmission: 5MT
Feedback Score: 1 reviews
I would start with the simple stuff. Since there is a lot of work that was done all at once, engine out, heads/intake removed....

If you haven't, start with going over your work and looking for a vacuum leak.

Was the valve lash set when the heads were off the engine or on?

His - 08 X Prem 5mt
Hers - 08 X 4EAT
flstffxe is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 12-12-2013, 05:30 PM Thread Starter
New User
 
Join Date: Dec 2013
Location: santa rosa
Posts: 2
Car Year: 2007
Car Model: forester
Transmission: M/T -5
Feedback Score: 0 reviews
Quote:
Originally Posted by flstffxe View Post
I would start with the simple stuff. Since there is a lot of work that was done all at once, engine out, heads/intake removed....

If you haven't, start with going over your work and looking for a vacuum leak.

Was the valve lash set when the heads were off the engine or on?
yes i have looked over my work no vac leaks .
and they were set off the engine .
redwoodwhip is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Subaru Forester Owners Forum > Technical Forums and Vehicle Assistance > Engine and Exhaust > EJ25 - 2.5L Turbocharged (2004-2013)

Thread Tools Search this Thread
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome